Cu toții am fost implicați nu de puține ori în conflicte care ne seacă de energie și ne alungă buna dispoziție. După fiecare conflict devenim mai agitați, neliniștiți și incapabili să ne mai concentrăm.
Totuși, vei spune, conflictele sunt inevitabile. Te contrazic! Conflictele pot fi evitate. Ia seama însă că evitarea nu înseamnă negare, nu este indicat a te preface că nu există o problemă atunci când ea este evidentă.
Iată câteva idei care te pot ajuta să-ți păstrezi calmul și energia pozitivă atunci când te afli într-un conflict:
Fii pacificator. Trăim într-o eră tehnologică, într-o eră informațională care ne îndeamnă către comoditate și ne oferă confort. Astfel că de multe ori uităm să comunicăm prin limbajul verbal, preferând să transmitem mesajele electronic, prin e-mail, fax, sms-uri. Chiar dacă ți se va părea greu la început să te dezobișnuiesti de acest automatism, încearcă să transmiți informațiile direct, luptă cu agresiunea “față în față”. În caz contrar nu vei face decât să amplifici resentimentele, răutatea și comportamentul ostil.
Repetă ceea ce ți se spune. Uneori, pentru ca oamenii să-și dea seama de agresivitatea vorbelor lor, de impactul pe care îl au acestea, este nevoie să repeți întocmai cuvintele pe care ți le adresează. Fă-o de câte ori este necesar, până ce persoana respective va conștientiza gravitatea cuvintelor sale și își va schimba atitudinea. Poți încerca în felul următor: “ Încerci să spui că…” (repetă ceea ce ți-a spus).
Relaxează-te! Dacă cineva te-a enervate atât de tare încât simți că ești pe punctul de a exploda, respiră și numără până la 10. Indicat este să apelezi la autosugestie. Iată câteva încurajări pe care le poți încerca în astfel de situații: “Sunt calm!”, “Mă relaxez!”, “Nu sunt nervos!”. Repetă-ți de câte ori este necesar, până când te vei simți intr-adevăr așa.
Empatizează. Arată că înțelegi sentimentele persoanei respective dându-i exemple din viața personală de situații asemănătoare prin care ați trecut. Nu spune că înțelegi decât dacă este adevărat, în acest mod poți aduce o notă de calm conversației.
Nu-ți nega sentimentele. Dacă într-adevăr ești foarte supărat, nu ascunde asta. Expune-ți punctul de vedere într-o manieră elegantă, demnă, fără să trântești, să arunci sau să spargi. Cu siguranță ai văzut și tu câteva filmulețe în care se arată urmările stresului la birou. Sunt convinsă că nu-ți dorești ca în memoria celorlați să devii “Terminatorul”. Cei din jur te vor percepe ca fiind imprevizibil, agresiv, neserios. Știu că nu asta este ceea ce-ți dorești.
________________________
Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro
Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.
Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.
Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!
Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!
Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,
Andreea
No Comments