Încrederea în sine este esența vieții. Încredereaîn sine este rețeta succesului, secretul fericirii. Încrederea în sine presupune conștientizarea nevoilor tale și a dreptului tău de a te bucura de realizări.
Dar cum să faci să ai încredere în tine? Ce trebuie să înveți dacă vrei să ai respect față de sine? Cum poți începe să acționezi în acest sens?
Începe cu o autoanaliză. Vezi care sunt calitățile tale și cum le poți folosi penru tine, încearcă să transformi și defectele în mici calități.
- Primul pas spre consolidarea încrederii în sine este să te gândeșți la propria persoană. Uită ce vor alții să faci, fii tu cel care alege ceea ce e bun pentru tine, modul în care vrei să-ți trăiești viața. Alegerile conștiente te definesc pe tine ca individ, ca entitate, ca valoare.
- Stabilește-ți scopuri în concordanță cu valorile tale. Când vei începe să îndeplinești din ceea ce ți-ai propus, nivelul respectului tău față de propria persoană va începe să crească.
- Învață să ai așteptări de la viață, fii ambițios și vei avea mai multe șanse să-ți îndeplineșți dorințele.
- Comunică eficient. Fii deschis, sincer, clar în exprimare, conștientizează-ți valoarea, vorbește atât despre realizările tale, dar și despre eșecuri și despre ceea ce ai învățat în urma lor.
- Fii deschis față de noi idei, experiențe și posibilități de a trăi. Nu-i judeca pe ceilalți pentru modul în care își trăiesc viața, fiecare o face cum crede că este mai bine pentru el.
- Fii flexibil. Nu te atașa foarte mult de trecut, reacționează la schimbare, mergi mai departe, detașează-te!
- Acceptă și corectează-ți greșelile. Nu-ți fie rușine să spui “Am greșit”. A recunoaște acest lucru nu înseamnă să te umileșți. Nu vei fi condamnat, blamat, respins dacă îți recunoști greșelile. A învața din greșeli este un lucru normal, te face mai puternic.
- Fii cooperant.Ai încredere în dreptul tău de a accepta sau de a refuza. Spune “da” când vrei să spui “da” și spune “nu” atunci când vrei să spui “nu”. Lasă frică deoparte, exprimă-te! Dacă nu te temi de ceilalți, ești mai binevoitor, mai cooperant, mai dornic să împărtășeșți cu cei din jur experiențele tale.
- Fii independent. Învață să gândești pentru tine, așa cum este firesc de altfel. Nu te lăsa manipulat, fii sigur pe ideile tale și susține-le. Exercită-ți pe deplin puterile tale distincte și trăiește-ți existența fără frică.
________________________
Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro
Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.
Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.
Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!
Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!
Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,
Andreea
1 Comment
E foarte frumos ce ati scris voi aici! Imi place!
Si este foarte adevarat, dar foarte greu de indeplinit ce scrie aici 😀 …
Si spun asta pentru ca sunt doua obstacole: tu insuti si lumea din jurul tau…
Tu insuti fiindca este greu sa-ti schimbi homeostazia, de aceea trebuie sa ai parte de atata durere, incat sa te dermine sa te schimbi pe bune si sa nu mai revii la cel care ai fost, la cel care nu mai vrei sa fii.Plus, ca daca esti si bantuit de un trecut nefast cum ar fi: penibil, dureros si pustiu etc atunci totul devine mult mai greu pentru ca nu te poti concentra pe prezent. Daca esti doar un visator cu visele ramai(stiu din proprie experienta tot ce vorbesc aici), iar sa le pui in aplicare iti trebuie o forta interioara mare, chiar MARE, fiindca eu unu simt ca aproape totul din jur e facut sa te saboteze(vreme, oameni, viata, mediul inconjurator…mai ales daca traiesti in Romania).
Eu nu ma plang acum, doar imi exprim parerea, concluzia si viziunea despre lume si viata. Si cand vad cum sunt oamenii in general, ma bulversez uneori, raman confuz cand vad cat sunt unii de rai si de prosti, iar altii atat de amabili de nu-i intelegi, si stiu cum e sa ai puse bete in roate din aproape orice si cel mai mic lucru chiar, neesential, oricat demult as vrea sa fac ceva uneori totul imi este dat peste cap si imi da senzatia de frustrare, ura si furie si senzatia de „singur impotriva lumii”…trece intr-adevar, ca toate trec, dar in suflet raman goluri si frustrari si increderea si respectul de sine scad treptat de ajungi sa te miri de ce ai facut prostia asta sau de ce ai spus prostia aia, sau de ce ai stari proaste fara motiv(stari psihice/emotionale) si sunt multe si multe…cred ca ar trebui sa citesc in fiecare zi articolul acesta ca sa se prinda ca lumea de mine 😀 E bun!:)