Întotdeauna am fost fascinată de oameni, de atitudinile, de reacțiile, de comportamentele acestora. M-am întrebat deseori care sunt acele gânduri, care sunt acele cogniții ce ii determină pe cei din jur să spună anumite lucruri, să ia anumite decizii, să adopte anumite măști, să își ascundă vulnerabilitatea, să se auto-saboteze, să se manifeste într-un anume fel. Îmi place să trec dincolo de aparențe, să sparg bariere, să privesc în profunzime, să încerc să îmi explic, să înțeleg, să pătrund în esență.
Îmi place să ascult. Și am învățat să o fac cu inima. De când am pornit pe acest drum al dezvoltării personale, am început să mă familiarizez cu limbajul sufletului. Și mi se pare extraordinar de fiecare dată când îl vorbesc, pentru că, mă ajută să mă conectez cu oamenii la un alt nivel, deloc superficial, pe deplin autentic. Iar beneficiile sunt peste măsura așteptărilor.
Îmi place să cred că, sunt una din acele persoane norocoase. Am parte de genul acela de nororc rezultat în urma combinației dintre timpul petrecut cu sinele meu autentic și credință în frumos și în bine. Uneori mă aliez cu Universul și rămân eu însămi uimită de felul în care decurg lucrurile. Și am învățat atât de multe lucruri prețioase! Iar cel mai important dintre ele este acela că noi, oamenii, deținem o putere nemărginită de a cărei existență nici măcar nu suntem conștienți.
Ne-am creat acest obicei deloc benefic de a ne îndrepta atenția către ceea ce nu avem, de a ne concentra pe ceea ce ne lipsește, de a ne consuma energia întărindu-ne convingerile negative despre lume și despre noi înșine. Nu suntem niciodată mulțumiți și întotdeauna vrem mai mult. Iar când ajungem să avem acel “mai mult” alergăm repede către și mai mult, fără să apucăm să ne bucurăm de ceea ce am obținut. În majoritatea timpului ne gândim la cum am putea să obținem, să înmulțim, să achiziționăm, să posedăm. Iar goana după posesiuni ne transformă în colecționari. Suntem colecționari de frici, de gânduri negative, de furie, de frustrări. Iar acest lucru ne împiedică să trăim, să ne bucurăm, să apreciem, să ne apreciem, să ne valorizăm, să ne iubim, să învățăm.
După ani buni de psihologie, cursuri în domeniu, dezvoltare personală și interacțiune cu diverse tipuri de personalitate, am ajuns la concluzia că, fiecare om este expert în problema lui. Și am înțeles că, problemele persistă pentru că, în realitate ele ne aduc anumite beneficii. Dar am înțeles de asemenea că, avantajele pe care le-am putea obține dacă am încerca să ne oprim din a ne auto-sabota sunt mult mai prețioase. Dar această este concluzia la care eu am ajuns în urma experiențelor mele, iar tu nu trebuie să mă crezi pe cuvânt! 🙂 Dacă însă vrei să te convingi, și îți dorești să pui capăt auto-sabotarii, iată ce te-ar putea ajuta
1. Privește către ceea ce ai făcut bine mai mult decât către ceea ce ai greșit.
Se spune că, eșecurile ne predau lecții prețioase de viață, care ne pot ajuta să evoluăm. De foarte multe ori însă, suntem atât de marcați de greșelile noastre, încât ne afundăm în frustrare și ne este greu să pricepem ceea ce viața a încercat să ne predea.
Ce poți face dacă te afli într-o astfel de situație?
Încearcă să înțelegi că, nu există perfecțiune și învață să accepți acest lucru. Decât să privești către ceea ce ai greșit, mai util ar fi să te gândești la ceea ce ai făcut bine până acum. Asta te va ajuta să îți conștientizezi valoarea și treptat să îți schmbi convingerile negative despre ține însuți.
2. Observă, înlocuiește și evită să rămâi blocat!
Cât de conștient ești de dialogul tău intern? De câte ori te-ai suprins în mijlocul unei monolog interior negativ? De cele mai multe ori nici măcar nu realizăm cât de cruzi putem fi cu noi înșine. Pentru că, gândurile negative ni se succed în minte în mod natural. Din păcate, cele pozitive trebuiesc create. Acesta este un fapt.
Ce poți face pentru a înlocui gândurile negative cu unele pozitive?
Încearcă să devii cât mai conștient de monologul tău interior. Probabil ai să descoperi că, gândurile tale sunt preponderent negative. Este util să începi să schimbi acest lucru și să încerci să cauți partea pozitivă din orice situație. Sinceră să fiu, vei avea ceva de lucru… Dar nu există evoluție fără disconfort și dacă vrei să primești altceva decât ceea ce ai primit până acum, este benefc să te concentrezi pe ce ce ai putea face diferit pentru a evita să rămâi blocat la același nivel.
3. Invață să te iubești.
Dr. Kristin Neff, persoană, care promovează “auto-compasiunea”, descrie acest concept ca fiind “un mod mai sănătos de a te raporta la ține însuți”. Foarte adevărat. Dacă în cazul gadurilor negative este recomandat să fie înlocuite cu gânduri pozitve, în cazul sentimentelor, înlocuirea lor imediată ar duce la ignorarea și evitarea trăirilor tale. Lucru ce ți-ar dăuna și ți-ar provoca mai multe pagube sufletești.
Ce poți face cu sentimentele negative, astfel încât să poți ajunge să te iubești pe tine?
Încearcă să le conștientizezi și să le accepți. Înțelege că, este în regulă să ai trăiri negative, este în natura umană. Este util să-ți amintești că, indiferent cât de pozitivi am fi, cu toții avem momente în care ne simțim copleșiți și emoțiile negative ne cuprind lumea interioară. Dacă îți ignori sentimentele negative acumulezi frustrări și crede-mă, frustrările au tendința de a ieși la suprafață exact în cele mai nepotrivite momente!
Și nu uita să cauți să trăieșți experiențe, care să-ți provoace plăcere și să-ți aducă bucurie. Încearcă pe cât posibil să trăiești prezentul, pentru că acest lucru te ajută să îți construiești viitorul.
Iar dacă îți dorești să afli mai multe despre cum poți învinge auto-sabotarea, cum îți poți depăși fricile, cum să îți rezolvi problemele cu care te confrunți pentru a cunoaște fericirea și succesul personal, aruncă o privire aici:
_______________________
Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro
Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.
Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.
Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!
Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!
Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,
Andreea
5 Comments
Buna seara mi-a placut foarte mult acest articol si cred ca m-a ajutat sa privesc altfel lucrurile!Multumesc si mult succes in continuare
Multumesc pentru articol.
superrr tare si foarte adevarat
multumesc frumos , pentru mesaj, succes pe mai departe.
sunt deschisa si la alte provocari…. in lectura
Buna Andreea. Chiar ma intrebam ce-i cu tine, de ce nu mai postezi nimic. Este foarte bun articolul,chiar aveam nevoie. Sunt intr-un moment dificil si ma ajuta ce ai scris. Toate cele bune. Astept si alte postari. Mult succes.