Evoluţie personală

5 principii de viață preluate de la Mark Twain

iulie 7, 2012

Distribuie!

Avem la dispoziție o multitudine de opere, o multitudine de creații și o mulțime de vieți din care ne putem inspira pentru a le simplifica și înfrumuseța pe ale noastre. Dar abundența de informații, uneori creează confuzie, astfel încât nu știm ce ni s-ar potrivi, ce ne-ar ajuta.

Uneori este de ajuns să privim către acei oameni, care au lăsat o moștenire valoroasă acestei lumi. Scriitori, artiști, creatori. De cele mai multe ori, în spatele procesului lor de creație, stau principii bine definite, pe care le-am putea prelua în drumul nostru către succes.

Unul dintre acești oameni valoroși este însuși Mark Twain, cunoscut în special pentru operele “Aventurile lui Huckleberry Finn” și “Aventurile lui Tom Sawyer”. Astăzi, îți voi prezența câteva citate ale acestuia, și îți voi vorbi despre principiile, care se ascund în spatele lor. Pentru că, este important să ne bucurăm împreună de ele 🙂

“Un om nu se poate simți confortabil fără propria lui aprobare.”

Oricât am încerca să negăm, avem nevoie de aprobare. Și, înainte de toate, de propria aprobare. Dacă nu ne aprobăm noi înșine, sunt mari șanse să trecem prin viață însoțiți de sentimente de disconfort. Dacă, însă ne aprobăm comportamentele, care nu ne aduc beneficii, atunci suntem predispuși la a ne pune singuri piedici. Chiar dacă avem la dispoziție toate uneltele necesare, atunci când ne aprobăm stările de delăsare, putem întâmpina o rezistență interioară, care ne împiedică să continuăm pe drumul evoluției.

Așadar, acest citat merge pe principiul că avem nevoie, înainte de toate, de propria aprobare a acelor comportamente, gânduri și acțiuni,care ne aduc beneficii pe termen lung.

„Vârsta este o chestiune a minții asupra materiei. Dacă nu te dereanjeaza, nu contează.”

Cele mai multe limitări există doar în mințile noastre. Spre exemplu, ne gândim că oamenii s-ar putea să nu ne placă pentru că suntem prea înalți, prea scunzi, prea bătrâni sau prea tineri. Dar în realitate, aceste lucruri contează doar dacă noi credem că sunt importante. Atunci când suntem îngrijorați de ceea ce oamenii ar putea să gândească sau să spună în legătură cu noi, ajungem să interpretăm orice cuvânt și orice gest ca fiind o critică la adresa noastră. Iar acest lucru ne poate distruge stima de sine și relațiile sociale.

Așadar, evita să îți pui singur bariere!

“Furia este un acid, care poate face mai mult rău vasului în care este stocat decât lucrului peste care este turnat.”

Este firesc ca uneori să experimentăm furia. Dar nu este benefic să ne adancim în ea pentru că, astfel îi permitem să ne controleze. De cele mai multe ori, furia îl afectează pe cel care o experimentează într-o mai mare măsură decât pe cel asupra căreia este îndreptată. Deci, dacă eșți furios, acceptă-ti sentimentele și apoi încearcă să te eliberezi. Altfel, riști să trăiești o viață de tortură.

“ O persoană cu o idee nouă este considerată maniacă până când ideea reușește”.

Ai observat că, dacă schimbi ceva în viața ta, oamenii reacționează în diferite moduri? Unii se bucură pentru ține și te încurajează, alții rămân indiferenți, iar cei mai mulți încearcă din răsputeri să te determine să renunți. Asta pentru că suntem predispuși la a ne proiecta fricile asupra celorlalți.

Majoritatea dintre noi sunt atât de obișnuiți cu tiparele, încât, atunci când văd că cineva face ceva diferit, se opun în totalitate. Când te afli într-o astfel de situație, este important să fii conștient de faptul că, în spatele cuvintelor și judecăților lor de valoare, ceilalți sunt, de fapt, înfricoșați. Pentru că dacă tu vei reuși, atunci nu vor mai avea nicio scuză pentru faptul că ei nu fac o schimbare.

Așadar, nu renunța la schimbare!

“Cea mai bună cale de a te înveseli este aceea de a încerca să înveselești pe altcineva.”

Întotdeauna te simți bine în legătură cu propria persoană atunci când îi faci unei alte persoane un bine. Cel mai frumos lucru de pe pământ este, poate, schimbul de valoare. Când oferi cuiva ajutorul, primești, în schimb, sentimente pozitive.

Fericirea, mulțumirea, încrederea, sunt sentimente contagioase. Iar atunci când ajuți un prieten, îi oferi șansă de a ajuta la rândul lui un alt prieten. Și dacă fiecare duce binele mai departe, îți imaginezi câți oameni ai face fericiți? Cum te simți știind asta?

Te aștept să-mi împărtășești principiile după care tu îți ghidezi viața, și cum te-au ajutat acestea în evoluția ta?

Și dacă citatele lui Mark Twain te-au inspirat, nu ezita să apeși pe butonul “Îmi place” de la începutul articolului, pentru a face un schimb de valoare :). Mulțumesc!

Acesta a fost Mark Twain.

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.

Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply