Evoluţie personală

5 principii de viață preluate de la Mark Twain

iulie 7, 2012

Distribuie!

Avem la dispozitie o multitudine de opere, o multitudine de creatii si o multime de vieti din care ne putem inspira pentru a le simplifica si infrumuseta pe ale noastre. Dar abundenta de informatii uneori creeaza confuzie, astfel incat nu stim ce ni s-ar potri, ce ne-ar ajuta.

Uneori este de ajuns sa privim catre acei oameni care au lasat o mostenire valoroasa acestei lumi. Scriitori, artisti, creatori. De cele mai multe ori, in spatele procesului lor de creatie, stau principii bine definite, pe care le-am putea prelua in drumul nostru catre succes.

Unul dintre acesti oameni valorosi este insusi Mark Twain, cunoscut in special pentru operele “Aventurile lui Huckleberry Finn” si “Aventurile lui Tom Sawyer”. Astazi iti voi prezenta cateva citate ale acestuia, si iti voi vorbi despre principiile care se ascund in spatele lor. Pentru ca este important sa ne bucuram impreuna de ele 🙂

“Un om nu se poate simti confortabil fara propria lui aprobare.”

Oricat am incerca sa negam, avem nevoie de aprobare. Si, inainte de toate, de propria aprobare. Daca nu ne aprobam noi insine, sunt mari sanse sa trecem prin viata insotiti de sentimente de disconfort. Daca insa ne aprobam comportamentele care nu ne aduc beneficii, atunci suntem predispusi la a ne pune singuri piedici. Chiar daca avem la dispozitie toate uneletele necesare, atunci cand ne aprobam starile de delasare, putem intampina o rezistenta interioara care ne impiedica sa continuam pe drumul evolutiei.

Asadar, acest citat merge pe principiul ca avem nevoie, inainte de toate, de propria aprobare a acelor comportamente, ganduri si actiuni care ne aduc beneficii pe termen lung.

„Varsta este o chestiune a mintii asupra materiei. Daca nu te dereanjeaza, nu conteaza.”

Cele mai multe limitari exista doar in mintile noastre. Spre exemplu, ne gandim ca oamenii s-ar putea sa nu ne placa pentru ca suntem prea inalti, prea scunzi, prea batrani sau prea tineri. Dar in realitate aceste lucruri conteaza doar daca noi credem ca sunt importante. Atunci cand suntem ingrijorati de ceea ce oamenii ar putea sa gandeasca sau sa spuna in legatura cu noi, ajungem sa interpretam orice cuvant si orice gest ca fiind o critica la adresa noastra. Iar acest lucru ne poate distruge stima de sine si relatiile sociale.

Asadar, evita sa iti pui singur bariere!

“Furia este un acid care poate face mai mult rau vasului in care este stocat decat lucrului peste care este turnat.”

Este firesc ca uneori sa experimentam furia. Dar nu este benefic sa ne adancim in ea pentru ca astfel ii permitem sa ne controleze. De cele mai multe ori, furia il afecteaza pe cel care o experimenteaza intr-o mai mare masura decat pe cel asupra careia este indreptata. Deci, daca esti furios, accepta-ti sentimentele si apoi incerca sa te eliberezi. Altfel risti sa traiesti o viata de torura.

“ O persoana cu o idee noua este considerata maniaca pana cand ideea reuseste”.

Ai observat ca daca schimbi ceva in viata ta, oamenii reactioneaza in diferite moduri? Unii se bucura pentru tine si te incurajaza, altii raman indiferenti, iar cei mai multi incearca din rasputeri sa te determine sa renunti. Asta pentru ca suntem predispusi la a ne proiecta fricile asupra celorlalti.

Majoritatea dintre noi sunt atat de obisnuiti cu tiparele, incat, atunci cand vad ca cineva face ceva diferit, se opun in totalitate. Cand te afli intr-o astfel de situatie, este important sa fii constient de faptul ca, in spatele cuvintelor si judecatilor lor de valoare, ceilalti sunt, de fapt, infricosati. Pentru ca daca tu vei reusi, atunci nu vor mai avea nicio scuza pentru faptul ca ei nu fac o schimbare.

Asadar, nu renunta la schimbare!

“Cea mai buna cale de a te inveseli este aceea de a incerca sa inveselesti pe altcineva.”

Intotdeauna te simti bine in legatura cu propria persoana atunci cand ii faci unei alte persoane un bine. Cel mai frumos lucru de pe pamant este, poate, schimbul de valoare. Cand oferi cuiva ajutorul, primesti, in schimb, sentimente pozitive.

Fericirea, multumirea, increderea, sunt sentimente contagioase. Iar atunci cand ajuti un prieten, ii oferi sansa de a ajuta la randul lui un alt prieten. Si daca fiecare duce binele mai departe, iti imaginezi cati oameni ai face fericiti? Cum te simti stiind asta?

Te astept sa-mi impartasesti principiile dupa care tu iti ghidezi viata, si cum te-au ajutat acestea in evolutia ta?

Si daca citatele lui Mark Twain te-au inspirat, nu ezita sa apesi pe butonul “Imi place” de la inceputul articolului, pentru a face un schimb de valoare :). Multumesc!

Acesta a fost Mark Twain. Eu sunt Andreea și pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, mă găsești pe contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol! Poți să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și instagram @psihoterapeutandreeasavulescu și de acceptare a sinelui, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată, în cele două cărți ale mele, Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut, pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply