În articolul trecut ţi-am vorbit despre motivaţie, ţi-am explicat care este mecanismul ce stă la baza ei şi de ce nimic din ceea ce ai aplicat până acum nu te-a ajutat să fii constant în ceea ce ţi-ai propus. Dacă nu ai reuşit să îl citeşti încă, îl găseşti aici: Ce Nu-ţi Spune Nimeni Despre Cum Să Îţi Menţii Motivaţia. Îţi recomand ca înainte de a-l citi pe cel de azi, să îl studiezi pe primul pentru că vei afla cum să abordezi cauza şi nu efectul, pentru a-ţi menţine motivaţia pe termen lung.
Dacă l-ai citit deja, ştii că ţi-am promis că voi reveni cu un nou articol ce cuprinde paşii concreţi care te vor ajuta să fii mai motivat cât mai mult timp ca să ajungi să îţi joci propriul rol în propria viaţă, aşa cum îţi doreşti de fapt.
Ştiu că eşti nerăbdător să descoperi cum poţi face asta şi pentru că teoria o ştii deja, am să trec direct la a-ţi prezenta paşii pe care este util să îi urmezi în acest sens.
1. Descoperă ce-ţi place.
În articolul precedent ţi-am spus că la baza motivaţiei stă pasiunea. Dacă ţi-ai descoperit pasiunea, cu siguranţă înţelegi la ce mă refer. Poate mai ai nevoie doar de un imbold, iar lucrurile pe care ţi le voi prezenta în continuare te vor ajuta. Dacă însă nu ştii care ţi-e pasiunea, din aceest moment îţi vei face un scop din a descoperi ce-ţi place şi ce vrei de la viaţă. Ai termen două săptămâni să afli care este scopul tău pe acest pământ, care-ţi sunt talentele şi cum le poţi cultiva pentru a trăi aşa cum îţi place şi a lăsa ceva în urma ta în acelaşi timp. Şi nu, nu accept scuze aşa că nu te plânge că timpul e scurt pentru că nu e chiar aşa. O oră pe zi timp de două săptămâni înseamnă suficient pentru a afla care este pasiune ta. Nu accept nici să-mi spui că nu ai niciun talent, pentru că asta este o altă scuză pe care o aud des. Orice om este talentat, iar dacă tu crezi că nu ai nimic valoros în tine, atunci nu ai căutat cum trebuie. Ştiu, ţi-a mai rămas scuza cu vârsta, dar nici pe aceasta n-o accept. Aşa că nu ai decât să începi procesul de descoperire. Şi vreau s-o faci acum! Sau poţi să fii nefericit în continuare. Ce alegi?
Dacă ai mai încercat să afli ce te pasionează şi la ce eşti bun, însă nimic din ce ai aplicat până acum nu a funcţionat, atunci te rog să-mi laşi un comentariu în căsuţa de sub acest articol şi promit că revin la tine cu o metodă care garantat funcţionează, despre care nu ţi-a mai vorbit nimeni până acum. Şi când spun nimeni, mă refer inclusiv la acei aşa-zişi „guru” ai dezvoltării personale pe care probabil i-ai mai urmărit până acum. Iar ceea ce-ţi voi spune te va ajuta să afli despre tine lucruri care te vor uimi. Scrie-mi un comentariu şi mă ţin de cuvânt!
2. Creează o viziune.
Aşadar, ai aflat care-ţi sunt talentele şi ce te pasionează. Este timpul să creezi o viziune a ceea ce ţi-ai dori să fii şi să trăieşti în poza respectivă ca şi cum visul tău ar fi deja realitate. Psihologii ştiu un secret important despre mintea umană. Secret pe care astăzi ţi-l voi spune şi ţie, în calitate de psiholog, fără să cer ceva la schimb. Este vorba despre faptul că mintea umană nu face diferenţa între imaginaţie şi realitate, aşa că dacă îţi creezi o viziune şi te menţii în ea, va fi ca şi cum visul tău ar fi deja realitate. Iar asta te va duce cât mai aproape de îndeplinirea lui. În plus, o viziune clară a ceea ce vrei să devii îţi va forţa mintea să găsească mai uşor soluţii pentru a putea trece peste obstacolele care-ţi vor ieşi în cale.
3. Planifică şi stabileşte-ţi obiective.
Să spunem că știi care ți-e pasiunea, îţi cunoşti talentele şi ai o viziune clară a ceea ce vrei să fii. De ce nu ai reuşit până acum? Poate pentru că nu ţi-ai creat un plan de acțiune bine pus la punct iar obiectivele tale nu au fost SMART. De acum vei şti cum să treci şi peste această etapă. Înainte de toate, este necesar să planifici. Un vis fără un plan de acţiune rămâne doar o idee. Pentru că de multe ori nu ştii ce să faci mai departe şi pierzi timp încercând să-ţi aminteşti ce ar fi trebuit să faci în continuare. Asta duce la deconectare, consum de energie, îţi piere cheful, îţi scade motivaţia şi renunţi. Înţelegi acum, da? Aşadar, o oră de plănuit salvează 3 ore de execuţie. Cea mai productivă oră este aceea în care plănuieşti. Planul tău trebuie să includă obiective. Iar acestea trebuie să fie neapărat SMART, altfel de multe ori îţi vor părea îndepărtate.
Ce este un obiectiv SMART?
Este un obiectiv Specific, adică foarte clar şi bine definit, scurt şi la obiect. Evită stabilirea de obiective generale şi întotdeauna formulează-ţi obiectivele într-o manieră pozitivă. Adică în loc de „vreau să nu mai” spune „vreau să fac x”.
Este de asemenea Măsurabil, adică poate fi măsurat cu unităţile de măsură cunoscute, astfel încât să poţi raspune la întrebarea „Când voi şti că a fost îndeplinit?”.
Este Accesibil, adică trebuie să-ţi propui obiective pe care să le poţi îndeplini luând în considerare resursele pe care le ai la dispoziţie. Mai exact, „Descurcă-te cum poţi, cu ceea ce ai, acolo unde eşti.”, aşa cum spunea Theodore Roosevelt.
Este Realizabil, cât mai realist, deci şterge de pe lista „să fac un milion de dolari în 6 luni”, este foarte puţin probabil să se întâmple dacă acum ai 10 lei în cont.
Este încadrat în Timp. Pentru a putea fi îndeplinit, unui obiectiv trebuie să i se atribuie un anumit interval de timp.
Dacă sari peste una din aceste etape, obiectivul tău are mari şanse să se destrame. În astfel de cazuri frustrarea ta crește iar motivația scade.
4. Închide televizorul.
Acum! Dacă poţi, desfiinţează-l! Scoate-l din priză, acoperă-l, fă-l cadou! Într-adevăr, televizorul este o invenţie minunată, iar într-o perioadă obişnuia să fie contactul nostru cu lumea. Când nu aveam prea multe resurse, ne ajuta să ne informăm ascultând o ştire, să ne destindem uitându-ne la „Star Wars” sau să aflăm lucruri noi privind fascinaţi „Teleenciclopedia”. Dar vremurile s-au schimbat, avem internetul pentru a afla diverse despre de toate, avem cinematografe pentru a vedea filme în compania oamenilor cu care ne simțim bine, avem atât de multe alte opțiuni. Şi totuşi, tu o alegi pe cea mai dăunătoare. Îmi place vorba aceea care spune că „televizorul a îndobitocit poporul”. Nu-mi place că se întâmplă, dar reflectă realitatea. Iar dacă obişnuieşti să petreci timp preţios cu telecomanda în mână, slabe şanse să îţi menţii motivaţia şi să îţi atingi obiectivele.
Să-ţi spun ceva în legătură cu asta: când te uiţi la televizor priveşti alţi oameni făcând ceea ce iubesc să facă. Aceşti oameni sunt de partea bună a ecranului pentru că ei se simt bine făcând ceea ce îi pasionează. Tu te simţi bine privindu-i, însă eşti pasiv. Ei primesc bani, tu îi plăteşti. Vezi care e diferenţa? Dacă te uiţi prea mult la televizor şi ştii asta, pune-ţi următoarea întrebare:
„De care parte a ecranului vreau să trăiesc?”
5. Imaginează-te pe patul de moarte.
Știu că sună cam sinistru, dar este un exercițiu extrem de util. Eu aş zice că îţi va schimba viaţa dacă-l vei face. Să-ţi explic de ce. Majoritatea dintre noi se comportă ca şi cum viaţa ar fi un joc fără sfârşit. Însă viaţa-i scurtă, drumu-i lung. Îţi spune o persoană căreia i-au murit doi oameni dragi în trei luni. Nu pot să-ţi descriu acum prin ce am trecut şi ce am simţit, dar îţi pot spune cum m-a schimbat experienţa morţii, pentru că mi-am imaginat-o. Pentru a ne confrunta propria moarte nu trebuie să aşteptăm până ni se va întâmpla. A fi capabil să-ţi imaginezi ultimele minute din viaţa poate fi un lucru transformator. Pentru că, paradoxal, imaginea ta la sfârşitul vieţii îţi poate da sentimentul de te fi născut din nou. Te poate motiva astfel încât să trăieşti intens orice moment şi să faci fiecare clipă să fie semnificativă. Eu am reuşit să iau nişte decizii care mi-au schimbat complet viaţa şi pe care probabil că altfel nu aş fi avut curajul să le iau. Iar asta mă duce la ultimul punct al acestui articol, care este frica.
6. Aleargă în direcţia fricii tale.
Recunosc, experiența morții m-a înfricoșat. De asta nici nu prea vorbim despre moarte, de asta ne e greu să facem exerciţiul pe care ţi l-am prezentat la punctul 5. Pentru că ne este frică de moarte. Dar pe de altă parte, singura garanţie pe care o avem în viaţă este aceea că vom muri şi trebuie să ne obişnuim cu ideea asta. Pentru că iată, când ne confruntăm cu frica, reuşim să punem lucrurile în mişcare.
Cel mai bine păstrat secret al acestei lumi este acela că în spatele fricilor tale te aşteaptă ceva care îţi va schimba viaţa în bine. Din experienţele proprii am învăţat că frica nu te face mai slab ci te face mai puternic. Eşti slab atunci când eviţi să te confrunţi cu fricile tale pentru că ele se acumulează şi eşti obligat să le cari în spate ca pe un bagaj care îţi îngreunează mersul. Pe măsură ce te confrunţi cu frica, arunci din bagaj şi te simţi mai uşor şi mai liber. Devii din ce în ce mai puternic şi eşti mai bine pregătit să înfrunţi orice îţi iese în cale. Iar asta te motivează să ieşi din ce în ce mai des din zona de confort, să te confrunţi cu demonii tăi interiori şi să fii un om cu adevarat motivat.
Sper că aceste două articole despre motivaţie să-ţi fi schimbat perspectiva şi să te ajute să trăieşti viaţa pe care ţi-o doreşti, aşa cum îţi doreşti. Şi dacă scopul meu a fost atins, te rog apasă butonul de Like de mai jos pentru că astfel voi şti că suntem pe drumul cel bun şi voi scrie în continuare articole de calitate, care să te ajute să îţi schimbi viaţa în bine şi să fii mai fericit.
Lasă un comentariu mai jos, în care să ne spui cum reușești tu să te menții motivat. Iar dacă vrei să fii la curent cu noutățile, inscrie-te la newsletter completând formularul de sub acest articol.
________________________
Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro
Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.
Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.
Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!
Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!
Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,
Andreea
No Comments