Dezvoltare personală Evoluţie personală Gândire pozitivă

Ce nu-ți spune nimeni despre cum să îti menții motivația

mai 25, 2015

Distribuie!

Probabil ai observat ca nu conteaza cat de determinat te simti azi, pentru ca exista sansa ca ceea ce te-a pus in miscare acum sa nu mai aiba niciun efect maine. Iar asta pentru ca motivatia nu este constanta, ea nu este o linie dreapta ci, asemenea vietii, se traieste in curbe.

Oricat de multe lucruri s-ar fi spus despre motivatie si despre cum sa te mentii motivat, cu siguranta intotdeauna va exista ceva nou de adaugat. Pentru ca societatea in care traiesti te obliga oarecum sa iti stabilesti obiective pe toate planurile vietii, obiective pe care le poti atinge doar mentinandu-ti motivatia. Si cum de multe ori intensitatea ei scade iar obiectivele iti par indepartate, e necesar sa fii deschis catre orice te-ar putea ajuta sa devii atat de motivat incat sa ajungi acolo unde iti doresti. Altfel iti irosesti energia in zadar, fara sa obtii rezultate.

Cert este ca toate articolele despre motivatie iti pot fi foarte utile, cel putin pentru o perioada. Daca insa a cauta in mod constant noi tehnci despre cum sa iti cresti si mentii motivatia poate fi, din contra, un lucru obositor si demotivant pentru tine, atunci cu siguranta te-ar ajuta sa privesti lucrurile mai in profunzime pentru a intelege ce este si cum functioneaza de fapt motivatia, astfel incat sa poti gasi singur resursele necesare de a te motiva atunci cand ai nevoie de asta.

Inainte de a-ti prezenta diverse modalitati prin care iti poti creste si mentine motivatia la o intesitate crescuta astfel incat sa iti atingi obiectivele, iti voi vorbi despre lucruri pe care nu le gasesti de obicei in articolele despre motivatie. De ce? Pentru ca foarte multe dintre ele abordeaza motivatia la nivel superficial, de suprafata.

Asadar, daca te-ai intrebat de ce lucrurile pe care le-ai incercat pana acum nu au avut urmarile pe care ti le-ai fi dorit, acesta este principalul motiv pentru care ceea ce ai aplicat nu a functionat: de cele mai multe ori articolele despre motivatie trateaza efectul, nu cauza. Pentru a schimba efectul, astazi te voi invata cum sa abordezi cauza.

Ca sa ai rezultate este important sa intelegi ce este de fapt motivatia si care este mecanismul ei de functionare, iar aceste “secrete” iti pot fi explicate de catre cei care studiaza in profunzime fiinta umana, procesele psihice umane, omul in complexitatea lui, si anume psihologii.

Dupa cum probabil stii deja, sunt psiholog cu drept de libera practica. De foarte multi ani studiez gandirea si comportamentul uman si lucrez cu oamenii, prin urmare sunt in masura sa iti explic lucruri pe care alti oameni nu ti le pot explica. Daca vrei sa aflii mai multe despre mine, poti citi aici.

Asadar, daca te-ai saturat sa incerci metode si tehnici fara sa ai rezultate, daca esti interesat sa schimbi ceva in viata ta abordand cauza si nu efectul, atunci acest articol este exact ceea ce ai nevoie!

Iata care sunt secretele din spatele motivatiei pe care nu ti le spune nimeni:

Mai intai de toate, stiu ca te-ar ajuta sa aflii ce este de fapt motivatia privita prin ochii psihologiei, asa ca citeste cu atentie definitia de mai jos pentru ca iti va fi foarte utila:

Ce este motivatia?

Motivatia este acel impuls interior care ne determina sa ne comportam intr-un anumit fel pntru a ne satisfice niste nevoi fiziologice si pentru a ne atinge obiectivele. Ea depinde de asemenea si de factorii de mediu.

Motivatia are trei roluri. Pentru a le intelege cat mai bine, ti-am atasat piramida trebuintelor a lui Maslow.

Piramida lui Maslow

1. Rolul de reglare, care se refera la satisfacerea nevoilor fiziologice de la baza piramidei. Spre exemplu, atunci cand iti este foame, motivatia intervine in procesul de satisfacere a acestei nevoi. Te indrepti catre frigider, incalzesti mancare, gatesti sau cumperi ceva pentru a-ti satisfice aceasta nevoie biologica. De aici reiese faptul ca motivatia este genetica.

Pe masura ce nevoile se diversifica, se structureaza noi forme ale motivatiei, care ii determina urmatoarele doua roluri:

2. Rolul de perfectionare care se aplica in ceea ce priveste nevoile de siguranta, iubire/apartenenta si stima. Spre exemplu, atunci cand iti doresti sa iti cresti performantele la locul de munca pentru a fi sigur ca iti vei pastra postul si vei avea un venit asigurat sau pentru a fi admirat, validat, apreciat, stimat, respectat.

3. Rolul de autodepasire sau dezvoltare de sine, apare atunci cand iti doresti sa treci la un nivel superior. Spre exemplu, descoperi ca, desi ai un loc de munca, de fapt esti pasionat de altceva, iti doresti mai mult de la viata si incepi sa iti stabilesti obiective si sa lucrezi la indeplinirea lor.

Din experienta mea, majoritatea oamenilor care citesc Arta Educatiei sunt in tranzitie de la rolul de perfectionare la rolul de autodepasire. Iar in aceasta etapa cei mai multi observa cum, la primul obstacol aparut in cale, le scade motivatia. Probabil daca citesti aceest articol te afli in aceeasi situatie, asa ca am sa incerc sa-ti explic cat mai simplu si concret de ce se intampla acest lucru.

De fiecare data cand iti doresti sa treci la un nivel urmator o faci avand in minte imaginea a ceea ce ti-ai dori sa devii in viitor. Gandeste-te o clipa! Cum te imaginezi peste cateva luni? Dar peste cativa ani? Da, omul este singura fiinta care are capacitatea de a anticipa, de a-si imagina viitorul, de a se imagina pe sine in viitor, in diferite ipostaze. Asta ne diferentiaza si este unul dintre lucrurile care ne face sa fim cele mai evoluate fiinte de pe acest pamant.

Iar acea imagine constituie de fapt o recompensa. Oamenii sunt dispusi sa depuna anumite eforturi pentru o recompensa. Atunci cand recompensa este materiala, adica iti doresti sa te autodepasesti avand ca scop principal imbogatirea, sau atunci cand faci ceva mai degraba pentru a demonstra ca poti decat pentru ca iti place, atunci motivatia este de fapt exterioara, extrinseca, iar riscul de a scadea in intensitate este foarte mare. La primul obstacol te impotmolesti si renunti.

Atunci cand, in schimb, faci ceva pentru ca te pasioneaza si iti place si te imaginezi facand asta toata viata pentru ca iti aduce satisfacetie spirituala, atunci motivatia este interioara, intrinseca, iar aceasta este cea care isi mentine intensitatea, care te ajuta sa descoperi solutii si sa transformi obstacole in oportunitati.

Asadar, daca motivatia ta nu este constanta si pana acum te-ai intrebat de ce, tocmai ai aflat, probabil ea vine din exterior iar tu nu faci ceea ce te pasioneaza de fapt.

Marele “secret” din spatele motivatiei este acela ca motivatia este dependenta de pasiune. Cu cat esti mai pasionat de ceva, cu atat esti mai motivat sa depasesti tot ceea ce iti iese in cale, iar recompensa nu este de fapt destinatia ci drumul in sine si sentimentul de satisfactie pe care il traiesti de fiecare data cand reusesti sa faci cate ceva, cat de mic.

Invata sa faci lucruile care iti plac, pentru ca iti plac, bucurandu-te de clipa prezenta! Nu-ti garantez ca, atunci cand faci ceea ce-ti place, motivatia ta se va mentine la un anumit nivel, insa cu siguranta atunci cand vei fi in impas, te vei orienta mult mai usor catre solutii in loc sa renunti. Iar urmatorul articol va fi despre cum sa transformi aceste obstacole in oportunitati si sa te mentii motivat, asa ca urmareste postarile.

Pana data viitoare, te invit sa lasi un comentariu in care sa ne spui cum reusesti tu sa te mentii motivat. Iar daca vrei sa fii la current cu noutatile nu uita sa te inscrii la newsletter completand formularul de mai jos.

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, mă găsești pe contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol! Poți să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și instagram @psihoterapeutandreeasavulescu și de acceptare a sinelui, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată, în cele două cărți ale mele, Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut, pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply