Dezvoltare personală

Cele mai comune mituri despre psihologi

noiembrie 4, 2019
cele mai comune mituri despre psihologi

Distribuie!

Când vine vorba despre evoluţie şi schimbare pozitivă, gândul ne fuge automat către psiholog. Pentru că nimeni nu te poate ajuta mai bine să te transformi şi să devii persoana care ţi-ai dori să fii, decât cineva specializat în acest sens. Dar acest proces de transformare personală pe care îl începi în cabinetul unui psihoterapeut este şi cel care trezeşte cele mai profunde frici. Pentru că te provoacă să ieşi din zona de confort, să acţionezi diferit şi să afli despre tine lucruri pentru care, uneori, nu te simţi pregătit.

Atunci apare rezistența, iar mintea ta găseşte tot felul de scuze pentru a se proteja. De cele mai multe ori, ajungi să te legi de mituri pentru a te ţine la distanţă de acest proces transformator. Şi este oarecum firesc, pentru că de-a lungul timpului, mintea şi-a creat diverse mecanisme de apărare pentru a ne ajuta să supravieţuim. Dar a supravieţui nu este acelaşi lucru cu a trăi, iar psihoterapeutul te poate ajuta să înveţi să trăieşti și să te bucuri de viață.

Iar ca să faci pasul de a ajunge în cabinetul unui psihoterapeut, cu siguranţă te ajută să știi care este realitatea din spatele fiecărui mit. Aşa că iată care sunt cele mai commune mituri şi ce ascund ele de fapt:

  1. Dacă merg la psiholog, am probleme psihice

În realitate, oamenii cu probleme psihice merg la psihiatru. Psihologul poate lucra în echipă cu un psihiatrul pentru a îmbunătăţi starea unei persoane cu tulburări psihice, însă de regulă, în cabinetul unui psihoterapeut ajung oameni care îşi doresc să se cunoască mai bine, să funcţioneze mai bine şi să înveţe cum să îşi trăiască viaţa cât mai frumos.

  1. Psihologul citeşte gânduri şi îţi află secretele prin hipnoză

Psihologul și psihoterapeutul nu au idee ce este în mintea ta. De cele mai multe ori, nici tu nu eşti conştient de ce se ascunde în inconștientul şi în sufletul tău. Dar psihologul este ca un ghid care îţi luminează calea şi stă lângă tine atunci când urci pe munte către vârful propriei tale vieţi. Cât despre hipnoză, ceea ce se întâmplă în cabinet este complet diferit de ceea ce vezi în filme. În hipnoză nu uiţi de tine, ci doar îți încetinești undele creierului până când ajungi la starea dintre conștient și inconștient, cînd sugestille de vindecare emoțională și de depășire a problemelor tale îți intră mult mai repede în inconștient. Nimeni nu te poate face să spui lucruri uitate sau să faci lucruri pe care nu dorești să le faci. În hipnoză nu pierzi controlul, nu adormi, ci rămâi în continuare conștient de tine. Hipnoza scurtează drumul către inconştient şi te ajută să îţi vindeci copilul rănit, din postura de adult. Este un proces psihoterapeutic de vindecare, mult mai rapid decât psihoterapia clasică.

  1. Psihologul dă sfaturi

Repet, psihologul este un ghid. Pentru sfaturi există prieteni şi familie. Dacă un psiholog ţi-ar da sfaturi, ar însemna că îşi asumă responsabilitatea pentru ceea ce faci tu. Dacă gresești, e vina lui, dacă reușești, e reuşita lui. Psihologul te ajută să descoperi care este calea cea mai potrivită pentru tine, în funcţie de resursele tale, de personalitatea ta, de experienţele tale de viaţă. Şi te învaţă să fii un adult responsabil, care are încredere în capacitatea sa de a decide şi care îşi asumă ceea ce a decis.

  1. Dacă merg la psiholog, va vorbi cu alţii despre ceea ce i-am spus

Cea mai importantă regulă a terapiei este confidenţialitatea. Psihologul nu va vorbi niciodată despre ceea ce discutaţi în terapie, pentru că este obligat să păstreze secretele tale şi pentru că te respectă ca şi om ce se dezvăluie în faţa lui. Ceea ce poate face, în schimb, este să se documenteze legat de dificultăţile tale, pentru a te ajuta să îţi identifici nevoile cât mai clar și să te vindeci emoțional.

  1. Psihologul nu poate înţelege prin ce am trecut

Cel mai probabil nu te-ar putea înţelege nici dacă ar trece prin ceea ce ai trecut tu. Pentru că fiecare om trăieşte lucrurile diferit. Dar dacă nu poate simți exact la fel ca tine, nu înseamnă că nu empatizează, nu înseamnă că nu îţi simte suferinţa, că nu te poate conţine cu toate trăirile şi emoţiile tale sau că nu te poate ajuta. Psihoterapeutul se poate conecta la tine chiar dacă nu aţi trăit aceleaşi experienţe în trecut. De regulă, psihologii sunt oameni care râmân în contact cu emoțiile lor, rămân umani, iar umanitatea îi ajută să fie empatici și calzi.

  1. Psihologul îmi poate da pastile

Mulţi oameni confundă meseria de psiholog cu cea de psihiatru. Sunt lucruri total diferite. Psihiatrul este absolvent al facultății de medicină, el îţi vindeca trupul și îți dă pastile pentru dezechilibrele chimice din organism, pe când psihologul, mai bine zis psihoterapeutul, îţi vindecă sufletul. Medicul îţi dă pastile pentru că facultatea de medicină pe care a urmat-o îi dă acest drept. Psihologul îţi poate oferi suport, empatie şi ghidaj. Şi nu, nu avem nici pastile magice care să vindece răni ori să oprească durerile sufleteşti. Deși am vrea.

Psihologul este absolvent al facultăţii de psihologie şi al multor altor cursuri de formare, este o persoană care la rându-i a trecut printr-un proces de dezvoltare personală, a fost el însuşi la psiholog şi are competențele necesare pentru a te ajuta atunci când ai nevoie de vindecare sau recalibrare interioară. Totuşi, atât medicii, cât şi psihologii au un lucru în comun: îţi pot spune că, de foarte multe ori, psihicul tău influenţează starea ta fizică şi că de aceea, pentru a trăi într-un trup sănătos, este foarte important să ai o minte sănătoasă şi un suflet curățat, fără reziduuri.

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă. Poți să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply