Astăzi l-am invitat pe Alex Pop să ne vorbească despre cum putem deveni antreprenori și cum îi putem ajuta și pe copiii noștri să își deschidă un business prin puterea exemplului. Alex administrează site-ul www.epertvanzari.ro și promovează educația finaciară.
Iată ce spune el:
Îmi amintesc cu plăcere de perioada școlii generale. Multă agitație, multe lucrări de control, emoții la fizică, distracție la ora de sport și bineînțeles temele. Temele erau printre cele mai importante lucruri pentru părinții mei și bineînțeles că dacă nu le făceam aveam probleme cu ei. În școala generală pot spune că eram un elev foarte bun la învățătură.
În liceu nu mai eram printre premianții clasei asta din cauză că am mers la un liceu destul de bun și concurența era foarte mare. Și totuși când am ajuns la vârsta de 20 de ani mi-am dat seama că, sunt o legumă. Nu știam să fac nimic concret, nu aveam niciuun hobby, nicio pasiune, habar nu aveam ce îmi place și ce nu îmi place și nu știam din ce vreau să fac bani. Tot ce știam era să fac teme doar că era o problemă…le-am terminat de făcut pe toate!
Azi gândesc altfel! Cred că, e important să mergi la școală să fii educat din cauză că lucrul ăsta îți aduce valoare și contează foarte mult, DAR totuși nu trebuie să uiți de pasiunile tale și de ceea ce te face să vibrezi. Dacă ești părinte, trebuie de asemenea, să ai grijă și de copii tăi. Nu le strica visurile și nu le sugruma pasiunile și hobby-urile doar din cauză că, au teme de făcut. Încurajează-i în direcția pe care ei o vor, nu în direcția pe care o vrei tu.
Ce e de făcut?
Deși, poate este un pic mai greu având în vedere că, sistemul educațional nu ne învață să avem propriile noastre afaceri, ci mai degrabă ne învață cum să fim niște angajați excelenți. Sunt totuși câțiva pași care pot pune în copilul tău bazele unui antreprenor de succes.
Transformă-te TU într-un antreprenor
Ca să poți crește un antreprenor atunci trebuie să îți implici mai multe resurse și vorbim aici de pasiune, creativitate, curaj și dorința de a crea un produs sau un serviciu, care să aducă valoare celor din jur. Începe să cauți metode prin care să poți aduce bani din activitățile pe care le faci, din hobby-urile tale. Dacă reușești să faci asta, te poți numi antreprenor din cauză că ai reușit să găsești și alte metode de a face bani în afara jobului tău. Iar dacă îți implici și copiii în asta cu atât mai bine.
Învață sa vinzi
Al doilea pas în începutul oricărui antreprenor este arta vânzării. Dacă o stăpânești, îți garantez că nu vei avea niciodată probleme cu banii. Citește cărți, uită-te la videoclipuri, mergi la seminarii și vei vedea că, produsul sau serviciul tău va începe să fie cunoscut. Ce trebuie să ții minte: treci peste eșecuri și refuzuri cât mai rapid și perseverează.
Dezvoltă lucruri împreună cu copilul tău și vindeți-le
Dacă ai o pasiune sau dacă copilul tău are o pasiune sunt sigur că, puteți dezvolta împreună un produs sau un serviciu din care să scoateți bani. Fă asta și copilul tău va deprinde arta vânzării, va vedea că e posibil să fie și refuzat, va învăța ce este cererea și oferta în mod real și nu din cărți. Poate ești un om care lucrează în IT. Dezvoltă-i un joc și pune-l să îl vândă colegilor! Cred că înțelegi ce vreau să zic!
Educă-te în privința banilor
Banii în zilele noastre sunt cu totul altceva față de ce erau cu patruzeci de ani în urmă. Ca să înțelegi mai bine ceea ce vreau să zic, studiază istoria banilor și îți garantez că vei avea surprize sau poate chiar un șoc. Mulți oameni din cauză că, nu sunt educați în această privință și-au luat credit pentru a-și cumpăra haine sau o mașină și acum trag din greu pentru asta. Banii împrumutați trebuie să-ți aducă alți bani. Dacă nu fac asta atunci nu trebuie împrumutați.
Discută cu copilul tău despre bani și spune-i ce ai învățat despre ei. Nu lăsa educația financiară a copilului tău în seama școlii, deoarece mai nou, la școală se fac cursuri de ”educație financiară” în care un bancher îi prezintă copilului tău cele mai ușoare metode prin care își poate face un credit, dar nu îl va învăța niciodată cu adevărat cum să facă bani. Nici el nu știe!
Treci la nivelul următor
Dacă simți că ai prins destulă încredere în tine, încât să poți pune un business pe picioare, te rog să nu te oprești. Fii curajos și nu căuta scuze pentru eșecuri. Studiază domeniul în care vrei să te implici mai departe și dă-i bătaie!
Sper că ai înțeles mesajul meu! Nu uita că dacă ai orice altă idee în legătură cu acest articol te încurajez să o împărtășești cu noi. Chiar vreau ca oamenii și copiii să fie mai educați și să aibă mai mulți bani și suntem deschiși la discuții.
________________________
Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro
Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.
Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.
Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!
Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!
Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,
Andreea
6 Comments
Antreprenorul online Vlad Stan a spus „Astazi antreprenoriatul e atat de accesibil incat practic e doar o chestiune de decizie.” … asa ca nu-ti ramane decat sa oferi propriul exemplu copilului tau, transformandu-te tu intr-un antreprenor, cum bine ai spus mai sus.
Apoi sa-i dezvolti in el calitatile de aur ale unui antreprenor: perseverenta, pasiune in ceea ce face, autoeducatie….
Foarte adevarat ceea ce spui! E accesibil dar ne lipsește educația. Și bineînțeles curajul de a continua pe această decizie!
E foarte adevarat ce ai spus. Parintii trebuie sa fie antreprenori pentru ca sa le poata da copiilor educatie antreprenoriala.
Astazi educatia e vitala pentru a-ti incepe o afacere, dar nu educatia de la scoala. Exista foarte multe cursuri online sau offline. Pe acelea trebuie sa le urmam.
Da e foarte adevarat! Dupa cum spuneam si in articol scoala e buna dar nu e de ajuns. Trebuie sa inveti anumite lucruri specifice daca vrei sa devii un antreprenor!
Adevarat. Scoala te invata cum sa fii angajatul ideal, nicidecum urmatorul Bill Gates, pentru ca sistemul de invatamant nu incurajeaza creativitatea, ci o ucide.
Felicitari pentru articol!
Scoala ar trebui sa ne invete cum sa citim i sa scriem. Restul ar trebui sa fie decizi noastra. Cred de asemenea ca ar mai trebui sa ne invete mult mai bine istoria! Fara sa stim istorie chiar ne invartim in cerc in privinta libertatilor noastre personae.