Dezvoltare personală Evoluţie personală

Cum să citești mai mult și mai eficient într-un timp mai scurt

martie 23, 2022

Distribuie!

Cititul a fost, este și va rămâne marea mea pasiune care mă ajută să îmi păstrez mintea activă și să îmi îmbogățesc cunoștințele în domeniul în care activez. Totodată, cititul mă relaxează, lăsând creativitatea să înflorească și ajutându-mă să găsesc soluții potrivite rapid la orice situație cu care mă confrunt. Despre alte beneficii ale cititului pe care le-am experimentat de-a lungul anilor, am scris pe larg aici.

Cu toate că sunt foarte ocupată, dozându-mi orele între cabinet, cursuri de perfecționare continuă, redactarea unei noi cărți care să vină în sprijinul celor care au nevoie de vindecare emoțională și multe alte activități profesionale, cât și personale precum călătoritul, reușesc să citesc zeci de cărți anual. Nu dispun de suficient timp pe care să îl aloc acestei activități, astfel că am tot căutat numeroase metode care să mă ajute să citesc mai rapid, memorând totuși mare parte din informație. Așa am descoperit site-ul https://speeread.ro/ unde Psih. Călin Dragoman oferă programe de citire rapidă optimizată pentru oricine, indiferent de vârstă sau de profesie. Și m-am gândit să împărtășesc și cu tine ceea ce am învățat din cursul pe care l-am parcurs.

Pe lângă faptul că vei reuși să capeți abilitățile de a citi mai repede, de a înțelege mult mai bine esențialul textelor, de a memora mult mai ușor informațiile parcurse, vei reuși să salvezi timp prețios. Partea cea mai bună este că acest site este conceput pentru toate vârstele și profesiile. Fie că ești elev și trebuie să te pregătești pentru examenul maturității sau deja începi să simți presiunea sesiunii și te gândești la cantitatea enormă de informații din bibliografii…și cum vei asimila atâtea informații într-un timp atât de scurt… Sau ești un profesionist care activează într-un domeniu unde trebuie să rămâi mereu la curent cu noutățile sau, pur și simplu, ești pasionat de citit, însă nu ai suficient timp liber pentru a-l dedica lecturii. Pare imposibil să citești cât mai multe cărți în fiecare lună în era tehnologiei și a vitezei, nu-i așa? Este, totuși, posibil!

Dar ce este, de fapt, acest citit rapid și în ce constă? Ce tehnici există?

Cititul implică ochii, urechile, gura și creierul. Citirea rapidă angajează aceste simțuri chiar mai mult decât lectura normală, deoarece îți vei folosi puterea creierului și mai eficient. La baza citirii rapide se află “citirea silențioasă”. Încă de când am învățat să citim, am creat și acest obicei de a rosti fiecare cuvânt în minte; la prima vedere, nu pare nimic deranjant privind acest aspect, însă asta ocupa, căci un cuvânt poate fi înțeles mult mai repede, chiar fără să fie prezentă acea voce din minte. Aceasta poate fi eliminată prin citirea blocurilor de cuvinte, pentru că vocalizarea lor devine mult mai dificilă, decât este cea a cuvintelor singulare.

Scopul lecturii este să înțelegi ceea ce citești. Cât de bine înțelegi ceea ce citești este determinat de viteza de citire, de amploarea vocabularului și de gradul de familiaritate cu subiectul. Citirea rapidă crește, de fapt, înțelegerea lecturii. Deoarece citești mai multe cuvinte simultan, iar când citești rapid, poți înțelege sensul cuvintelor în context. Să luam exemplu un bulgăre de zăpadă; la început e mic, iar rostogolindu-l prin și mai multă zăpadă, treptat, capătă dimensiunile unui bolovan. Exact același lucru se întâmplă și în cazul citirii rapide – căci cu cât citești mai mult, vocabularul și cunoștințele tale generale se dezvoltă, crescând și viteza de citire.

Orice lectură necesită concentrare, însă citirea rapidă necesită o altfel de concentrare, una susținută și puternică, deoarece atunci când citești rapid faci mai multe lucruri deodată. Pentru accelerarea unei citiri bune, trebuie să “vezi” îndeaproape cuvintele de pe o pagină, și să rămâi atent la ideile principale ale autorului, să încerci să gândești împreună cu acesta, să privești lucrurile exact din perspectiva sa. Un alt lucru important, este acela de a ști când poti răsfoi mai departe, când să citești rapid și când să încetinești pentru a înțelege esența.

Citirea optimizată înseamnă viteză de citire mult mai mare (900-1000 cpm) față de viteza uzuală de citire (250 cpm) combinată cu capacitatea mult mai bună de asimilare (înțelegere și memorare) a informației citite. Programele de instruire SpeeRead te antrenează întocmai să faci pasul de la viteza uzuală de citire la citirea optimizată. Cheia succesului cu programele SpeeRead este instruirea sistematică, 20-30 de minute de instruire pe zi, timp de aproximativ o lună, sunt suficiente pentru dublarea vitezei de citire și creșterea capacității de memorare cu 5-15% În timpul parcurgerii programelor de instruire, performanța la citire se modifică treptat.

Pe site-ul SpeeRead regăsești chiar și un test, pe care îl poți face rapid aici, pentru a vedea cum te poziționezi în momentul de față astfel încât să îți dai seama care program din cele disponibile îți este necesar astfel încât să devii un cititor profesionist.

Iată și alte sugestii care pot contribui la o viteză de citire mai mare:

1. Evită distragerile. Creează-ți un mediu în care există cât mai puține întreruperi și distrageri pentru a-ți permite să te concentrezi pe deplin asupra cuvintelor din text. Asta înseamnă să îți iei angajamentul de a-ți înfrâna dorința de a te conecta la tehnologie.

2. Începe cu o lectură ușoară. Poți încerca mai întâi cu un articol mai lung, în urma căruia să-ți faci un rezumat și sa observi cât de mult din el îți amintești.

3. Ascunde cuvintele pe care deja le-ai citit. De multe ori ochii au tendința de a se întoarce la cuvintele și paragrafele anterioare, ducând la încetinirea lecturii. Daca le acoperi, câștigi timp prețios.

4. Evaluează-ți progresul. Ca să știm dacă am evoluat, în ce ritm, dar și ce anume mai avem de îmbunătățit, est enecesar să ne auto-evaluăm. Fii atent la tine!

5. Exersează! Pentru ca ceva sa ne fie natural, avem nevoie de exercițiu. Viața este un process continuu de învățare și pentru a învăța, avem nevoie de antrenament. Păstrează-ți constantă și determinarea!

Nu uita că, așa cum subliniază și Psih. Călin Dragoman, citirea optimizată sau rapidă este o metodă de dezvoltare personală. Practicând citirea optimizată îți vei valorifica potențialul cerebral propriu și îți vei putea îmbunătăți memoria, atenția, concentrarea și voința pentru a deveni mai performant în tot ceea ce faci.

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă. Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply