Viața este un proces de continuă învățare. Indiferent de vârstă, întotdeauna acumulăm informații noi. Învățămîncă de la naștere. Învățăm să ne facem înțeleși când ne este foame, învățăm să mergem, învățăm să vorbim. Învățăm prin imitație și învățăm prin informare. Capacitatea de a învăța este esențială pentru ca un om să fie funcțional.
Suntem predișpuși evoluției și este benefic pentru fiecare dintre noi să accepte acest fapt și să facă tot ce îi stă în putință pentru a se transforma și pentru a deveni mai adaptabil. Dacă refuzăm să ne exercităm această capacitate de a acumula informații, viața va trece pe lângă noi fără măcar să-i simțim aroma. Orice situație cu care ne confruntăm poate fi rezolvată pe baza a ceea ce am învățat în trecut, și din orice experiență avem posibilitatea de a reține ceva care să ne ajute pe viitor.
Unii oameni dețin capacitatea de a învăța în mod natural, fără a depune prea mare efort, pe când alții trebuie să își cultive această abilitate. Așadar, dacă îți doreșți să înmagazinei in memorie lucruri noi, utile, pe care să le folosești pentru a-ti îmbunătăți calitatea vieții, iată ce poți face:
Privește și ascultă. Unii dintre noi rețin mai bine dacă doar ascultă, alții au o memorie vizuală foarte dezvoltată. Imaginează-ți cum ar fi să îmbini aceste două modalități de învățare. Încearcă să citești informația cu voce tare, pentru că șansele de a reține mai repede sunt mai crescute.
Scutură din picioare. Sună ciudat, însă circulația îngreunată a sângelui îți diminuează capacitatea de concentrare. Dacă stai mai mult timp într-un loc, este foarte probabil să “amorțești” și să ajungi în imposibilitatea de a-ți canaliza atenția pe ceea ce îți dorești să înveți. În astfel de situații, este indicat să scuturi din picioare pentru a permite sângelui să își reia circulația normală.
Ia micul dejun. Foarte mulți oameni sar peste micul dejun, fără să știe că acest lucru le poate afecta creativitatea. O masă de dimineață bogată în proteine te poate ajuta să îți alimentezi creierul, astfel încât aceasta să funcționeze la capacitate ridicată pe tot parcursul zilei. Lipsa de proteine îți poate provoca de asemenea dureri de cap.
Ascultă muzică. Studiile au demonstrat faptul că, muzica te poate ajuta să îți amintești mai ușor unele lucruri. Dacă înveți ceva nou și în același timp asculți o melodie, șansele de a-ți aminiti acele informații în momentul în care asculți din nou melodia respectivă sunt foarte ridicate. Știi cum unele parfumuri ne amintesc de perioade din viața sau de anumite persoane? Așa se întâmplă și în cazul melodiilor, ele ne pot ajuta să ne amintim diferite cunoștințe acumulate.
Fă o plimbare. Uneori, pentru a scăpa de tenisune și pentru a-ți descătușa creativitatea este necesară o schimbare de ambianță. O scurtă plimbare în aer liber te poate ajuta să îți limpezeșți mintea și să te poți concentra mai ușor asupra informațiilor pe care îți dorești să le reții.
Concentrează-te asupra lucrurilor pe care vrei să le înveți. Dacă ți-ai propus să studiezi ceva, să te documentezi, atunci încearcă să faci doar asta. Nu încerca să faci mai multe lucruri deodată, nu citi mailuri, nu sta pe rețele de socializare și nu privi la televizor pentru că, te poți deconecta. În plus, aceste activități uneori îți provoacă anxietate, iar anxietatea interferează cu absorbția de noi informații și idei.
Stabilește-ți un obiectiv. Determină întocmai ce anume vrei să înveți și timpul pe care ți-l aloci pentru acest lucru. Doar în acest fel, vei reuși să depășești cu brio obstacolele, care îți pot ieși în cale. Un scop bine stabilit te menține motivat și te împiedică să renunți.
Acestea sunt metodele pe care eu le aplic și care funcționează în cazul meu. Cu siguranță, există mult mai multe și te invit cu drag să împărtășeșți cu noi tehnicile și strategiile tale. Am creat acest loc virtual securizant pentru a ne oferi posibilitatea de a ne ajuta reciproc și de a învăța unii de la ceilalți. Te îndemn să fii activ și curajos pentru că, această atitudine îi poate ajuta și pe cei care au nevoie de informații noi pentru a-și face viața mai frumoasă.
Și dacă ți-a plăcut acest material și îl consideri util, nu ezita să îi dai like și share. Îți mulțumesc pentru că faci parte din această comunitate de oameni minunați!
________________________
Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro
Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.
Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.
Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!
Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!
Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,
Andreea
6 Comments
Cred ca nu orice muzica te ajuta sa retii anumite lucruri si sa le poti invata. Am citit undeva ca muzica clasica te ajuta sa te concentrezi mai bine si sa fii productiv si creativ. E posibil ca acelasoi lucru sa reusesti si ascultand muzica new age. Dar mai exista niste categorii de muzica ce nu cred ca te ajuta prea mult la invatare, ci mai degraba te oboseste si te perturba.
Asa e, micul dejun e foarte important. Printre multele alte beneficii, daca iei un mic dejun satios, nu vei mai fi tentat sa rontai diverse lucruri in prima parte a zilei. Nu te vei mai gandi la ce sa cauti de rontait, astfel putandu-te concentra pe ce conteaza cu adevarat.
Daca tot a venit vara si e cald, e frumos afara, cred ca ai putea alege un loc linistit, indicat dimineata, in parc, in padure sa inveti acolo.
Discuta cu un prieten despre ce ai invatat tu, daca si el invata pentru acelasi domeniu si e in acelasi stadiu ca tine.
Cred ca e discutabil cu stadiu:
– daca e in acelasi stadiu ca tine va completati reciproc
– daca e mai avansat spulberi unele neclaritati
– daca e incepator poti sa-ti reamintesti unele lucruri.
Cred cele mai bune doua metode de invatare sunt ultimele doua! Sa ai un obiectiv (sa stii ce vrei) si sa te concentrezi pe el. Asta iti va garanta succesul! Si celelalte sunt bune dar dupa parerea mea astea sunt cele mai eficiente!
Lucrurile noi ne ajuta sa evoluam,intr adevar,ne aduce puterea informatiei, care este ampla si cuprinzatoare caci aceasta ne scoate din incertitudine,reusim astfel sa ne dezvoltam personalitatea si sa ne o conturam frumos,orice lucru nou este benefic propriului destin,fara doar si poate ce invatam astazi ne ajuta maine caci totul in lumea asta are o legatura si cu cat stim mai mult cu atat suntem mai liberi sa ne implinim menirea de om.
Sa citesti cu voce tare e folositor pentru cei care nu se concentreaza prea bine, e modalitatea ideala de a te cufunda in studiu.
Eu mai folosesc culorile: scriu colorat lucrurile mai greu de retinut, sau la limbile straine asociez un cuvant nou cu o imagine si astfel retin imediat cuvantul. Pentru mine mai functioneaza sa ma uit in oglinda atunci cand invat ca si cum ar fi altcineva care imi explica sau sa folosesc ursuleti de plus ca pe niste copii pe care trebuie sa ii invat si asa retin eu. Alteori invat cu o prietena. Oricum cel mai important e sa avem vointa si vom reusi sa ne depasim!