Dezvoltare personală Sănătate

10 pași pentru a renunța la cofeină

august 16, 2010

Distribuie!

Auzim vorbindu-se tot mai mult despre stres și efectele sale. Lumea este într-o continuă transformare, suntem bombardați cu din ce în ce mai multe informații și încercăm pe cât posibil să ne adaptăm. Astfel că intrăm în ritmul nebun al vieții, în încercarea de a face față cât mai bine responsabilităților zilnice, de a fi cei mai buni, de a învinge, de a atinge succesul. Din când în când realizăm că este cazul să încetinim și să trăim viața mai lent, să ne relaxăm, să căutăm pacea interioară. Totuși de cele mai multe ori continuăm în același ritm alert.

Muncim mai mult și dormim mai puțin. Și pentru că suntem oameni, iar organismul nostru este proiectat în așa fel încât să aibă parte și de odihnă pe care nu ne-o mai permitem atât de des, încercăm să facem față cu ajutorul diferitelor stimulente pe care le avem la dispoziție.

Drogul cel mai răspândit și acceptat de întreaga societate a timpurilor noastre este cofeina. Depășește granițele și provoacă dependență indiferent de rasă, sex sau cultură. Milioane de oameni doresc să-i simtă efectele, și foarte mulți devin dependenți.

Consumată în cantități mari, cofeină provoacă insomnie, nervozitate și iritabilitate.

Cum îți dai seama dacă ești dependent?

Primul semn al dependenței de cofeină apare în momentul în care renunți brusc. Încearcă să sari peste cafeaua de dimineață. Fii atent la simptome. Dacă simți o poftă nebună de a bea cafea, ai dureri de cap severe, ești deprimat, simți iritabilitate, oboseală, somnolență, slabă concentrare, anxietate sau dureri musculare, cu siguranță vorbim despre dependență.

Și dacă ai aflat cum să recunoșți dependența, cu siguranță vrei să știi și cum o poți învinge. Ca orice dependență însă, este greu de învins, iar renunțarea îți va provoca durere și frustrare.

Trebuie să îți iei angajamentul și să îți faci un plan de acțiune pe care să îl urmezi. Trebuie să accepți că, pentru a-ți fi mai bine, vei trece printr-o suferință necesară.

Iată cum poți învinge dependența de cofeină:

1. Notează-ți motivele pentru care vrei să renunți.

Ar putea fi pentru că: îți crește riscul de hipertensiunii arteriale, îți slăbește structura osoasă, îți provoacă anxietate, incapacitate de concentrare urmată de epuizare, insomnie, te deshidratează, îți afecteză libidoul sau performanța sexuală, sau poate îți dorești să economisești bani.

Oricare ar fi motivele tale, afișează această lista într-un loc în care să o poți vedea regulat, cum ar fi pe oglinda de la baie sau pe birou, sau chiar în ambele locuri. Văzându-le zilnic, aceste motive vor acționa în subconștient și în acest mod vei fi mereu motivat.

2. Fii încrezător în puterea ta de a-ți depăși adicția.

3. Acceptă că este un proces dificil și va dura atât cât este nevoie.

4. Realizează că renunțarea va necesita un efort semnificativ din partea ta. Șterge-ți din minte orice gând cum că va fi simplu să renunți la cofeină pentru că probabil vei avea parte de surprize neplăcute. Așteaptă-te ca această experiență să fie una dintre cele mai dificile de care vei avea parte.  Succesul se atinge prin muncă!

5. Pregătește-te pentru a întâmpina simptomele sevrajului. Pot apărea în termen de câteva ore de la ultima gură de cofeină și pot ține până la două săptămâni.  Vei avea parte de dureri de cap, simptome asemănătoare gripei, oboseală, dificultăți de concentrare, abilități motorii slabe.

6. Introdu în rutină ta zilnică ceaiul verde. Ceaiul verde conține urme ușoare de cofeină, dar nu suficiente pentru a provoca dependență, ca în cazul cafelei. Vei reuși să păcăleșți puțin organismul și să mai ameliorezi din simptomele sevrajului.

7. Nu trece prin asta singur. Caută pe cineva care să vrea să renunțe odată cu tine. Dacă ești competitiv, găsește pe cineva cu care să concurezi pentru a vedea care din voi poate rezistă mai mult fără cofeină. Dacă nu găsești pe nimeni, promite-i unei persoane pe care o iubești și o respecți că vei renunța. Poate gândindu-te la promisiunea pe care ai făcut-o, vei fi mai motivat.

8. Bea cât mai multă apă. Acest lucru este important mai ales în timpul primelor zile când corpul tău se adaptează. Poți adaugă lămâie, îi oferă un gust mai bun și în plus te bucuri și de efectele pozitive pe care le are asupra organismului.

9. Redu consumul de cofeină treptat.

  • Stabilește-ți obiective, cum ar fi să bei 3 cești pe zi în prima săptămâna, 2 cești pe zi în a două săptămâna, 1 ceașcă pe zi în a treia săptămâna și niciuna din a patra săptămâna. Încearcă apă sau ceaiul ca substitute.
  • Alocă bani pentru cofeină la începutul săptămânii. Îi vei împărți astfel încât să ai un anumit buget pentru fiecare zi. Dacă îți vei alocz din ce în ce mai puțini bani pe măsură ce trece timpul, automat vei reduce și cantitatea de cofeină consumată.
  • Stabilește-ți o zi pe săptămâna pentru detoxifiere. Eventual duminica, când nu ești pe fugă. Asigură-te că în ziua aleasă nu ai alte angajamente sau sarcini de îndeplinit.

10. Acordă-ți mult timp pentru odihnă și recuperare. Păstrează-ți agenda goală cel puțin pentru primele trei săptămâni după renunțarea la cafeină. Asigură-i corpului tău vitamine și minerale prin consumul de fructe și legume proaspete.

Și nu uita: “Nu sunt pierdute decât acele bătălii pe care nu le începi niciodată.” , după cum spune Eliade.

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.

Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply