Evoluţie personală

15 citate profunde de la Dalai Lama

mai 18, 2012

Distribuie!

Avem posibilitatea de a învăța. Pe baza a ceea ce învățăm ne desfășurăm viață. Deținem capacitatea de a alege. Și ne exercităm acest drept zilnic, folosindu-ne de informațiile pe care le-am acumulat pe parcursul existenței noastre. Uneori, facem alegeri, care ne propulsează pe drumul dezvoltării, alteori alegerile noastre au la baza frică, și ne limitează.

O viață de calitate, presărată de trăiri profunde și predominant pozitive, necesită învățături înțelepte. Avem posibilitatea de a invăța atât din experiențele noastre, cât și din experiențele oamenilor, care au lăsat urme adânci pe acest pământ. Și atunci, de ce să nu profităm?

Îți prezint astăzi 15 citate înțelepte ale lui Dalai Lama, care te vor ajuta să reflectezi asupra vieții tale. Ești pe drumul cel drept sau rătăcești?

1. Fericirea nu este ceva gata făcut. Ea vine din propriile tale acțiuni.

2. Dacă poți, ajută-i pe alții; dacă nu poți face asta, măcar nu le face rău.

3. Dacă vrei că alții să fie fericiți, practică compasiunea. Dacă vrei ca tu să fii fericit, practică compasiunea.

4. Religia mea este foarte simplă. Religia mea este bunătatea.

5. Amintește-ți că a nu primi ceea ce îți dorești, poate fi uneori un real noroc.

6. Putem trăi fără religie și meditație, dar nu putem supraviețui fără afecțiunea umană.

7. Nu putem obține niciodată pacea în lumea exterioară până când nu facem pace cu propria persoană.

8. Fii bun de fiecare dată când este posibil. Este întotdeauna posibil.

9. Dacă nu te iubești pe tine însuți, nu îi poți iubi pe ceilalți. Nu vei fi capabil să îi iubești pe alții. Dacă nu ai compasiune pentru tine însuți, atunci nu ești capabil să dezvolți compasiune pentru ceilalți.

10. Potențialul uman este același pentru toată lumea. Sentimentul tău “Nu valorez nimic”, este greșit. Total greșit. Te minți singur. Cu toții avem puterea gândului- deci ce îți lipsește? Dacă ai voință, atunci poți schimbă orice. Se spune că ești propriul tău maestru.

11. Trebuie să recunoaștem că suferința unei singure persoane sau a unei națiuni este suferința umanități. Că fericirea unei persoane sau a unei națiuni este fericirea umanității.

12. A te cuceri pe tine însuți este o victorie mai mare decât aceea de a cuceri mii de oameni într-o singură luptă.

13. Există o zicală tibetană: “Tragedia ar trebui utilizată ca sursă de putere.” Indiferent de natura dificultăților, indiferent cât de dureroasă este experiența, a ne pierde speranța poate fi cel mai mare dezastru al nostru.

14. Creaturile care populează acest pământ – fie ele ființe umane sau animale – sunt aici ca să contribuie, fiecare în modul său unic, la frumusețea și prosperitatea lumii.

15. În lupta noastră pentru libertate, adevărul este singură armă pe care o posedăm.

Vorbele înțelepte ale unei persoane îți oferă posibilitatea de a-ți reexamina propriile atitudini și de a depăși mai ușor dificultățile. O persoană care învață din propriile greșeli este o persoană înțeleaptă, dar o persoană care învață din greșelile altora este o persoană genială. Cuvintele pline de înțelepciune pot schimba lumea. Nu subestima niciodată opininiile unei alte persoane, pentru că dacă faci efortul de a le asculta cu atenție, poți afla răspunsurile pe care întotdeauna le-ai căutat.

Pe tine cum te inspiră citatele de mai sus? Like și share dacă îți place acest articol! Nu uita să completezi lista într-un comentariu dacă mai știi și alte vorbe înțelepte, care te-au impresionat!

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.

Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

6 Comments

 • Catalin mai 18, 2012 at 8:56 pm

  S-au pierdut 5 pe drum. Dar sunt de ajuns si 15, chiar si unul singur este valoros

 • Sorin mai 21, 2012 at 3:25 pm

  frumos spus : Avem posibilitatea de a invata atat din experientele noastre, cat si din experientele oamenilor care au lasat urme adanci pe acest pamant. 🙂

  Iar citatul favorit de la Dalai Lama :
  “Urmeaza cei TREI R:
  Respect pentru tine,
  Respect pentru altii,
  Responsabilitate pentru toate actiunile tale.”

 • AVI ianuarie 18, 2013 at 6:09 pm

  Mi-a atras atentia al 3-lea: ” Daca vrei ca altii sa fie fericiti, practica compasiunea. Daca vrei ca tu sa fii fericit, practica compasiunea.” pe care eu il formulez:
  Daca vrei ca altii sa fie fericiti, practica EMPATIA. Daca vrei ca tu sa fii fericit, practica compasiunea.
  Superbe sunt si 4,6,7,8, 14.
  Frumos articolul.

 • Daniel ianuarie 20, 2013 at 2:58 pm

  „daca ai o problema si exista rezolvare, de ce sa iti faci griji ?!”
  „daca ai o problema si nu exista rezolvare, de ce sa iti faci griji ?!”

  Dalai Lama fara sa vrea m-a ajutat sa adopt un stil de viata urmand spusele de mai sus.

 • Leave a Reply