Dezvoltare personală Gândire pozitivă

15 lucruri surprinzătoare despre fericire

iunie 6, 2012

Distribuie!

Iubesc sentimentul de fericire. Și îl trăiesc constant. Caut zilnic în galeriile sufletului meu pentru a descoperi noi resurse creatoare de euforie. Încerc mereu să îmi îmbunătățesc viața și să creez circumstanțe pozitive. 

Studiez atent fericirea și descopăr întotdeauna noi lucruri uimitoare. Iar astăzi, vreau să împărtășesc cu tine câteva dintre ele, așa că îți prezint mai jos, o listă cu cele mai surprinzătoare 15 lucruri pe care le-am aflat despre fericire în ultima perioada.

1. Studiile au demonstrat faptul că, în ciuda creșterii economice masive și a evoluției tehnologiei, oamenii erau mai fericiți în anii 50′ decât sunt în zilele noastre.

2. Încrederea este un factor major, ce determină nivelul de fericire al unei societăți. Acest nivel variază de la țară la țară. Cele mai fericite țări din europa sunt cele din Scandivia, cu un procent de peste 60%.

3. Stabilitatea economică influențează profund fericiriea unei societăți, pe când creșterea economică pe termen lung are un impact mai mic. Lipsa locurilor de muncă reduce nivelul fericirii la fel de mult ca și doliul.

4. Fericirea nu este constantă și poate fi permanent alterată. Studiile au arătat faptul că, pentru foarte mulți oameni, perioadele de nefericire sunt urmate de perioade lungi de fericire. Așa cum spune și Freud, fericirea este o suspendare a durerii.

5. Cel mai important factor extern,care afectează fericirea individuală îl reprezintă relațiile interumane. Relațiile sociale, familiale, sau alte relații importante pentru tine îți determină gradul de fericire. De asemenea, foarte importante sunt relațiile la locul de muncă și relațiile comunitare. Cel mai important factor intern care afectează fericirea este sănătatea mentală.

6. Unul dintre cele mai bune moduri de a te simți bine este de a face bine. Oamenii cărora le pasă mai mult de ceilalți sunt mai fericiți decât cei cărora le pasă mai puțin de semenii lor. Atunci când oamenii fac bine, creierul lor devine activ în același centru al recompenselor în care activează orice altă recompensă.

7. Empatia este parte din natura umană. Dacă un prieten suferă un șoc electric, trăiești suferință în același centru din creier, ca și cum ai fi suferit tu însuți acel șoc.

8. Dacă ești plătit pentru că dăruiești ceva, nu mai simți plăcerea de a dărui. De exemplu, există două tipuri de persoane,care donează sânge: cei care dau sânge pentru bani și cei care donează fără a aștepta ceva în schimb. Care dintre ei crezi că sunt mai fericiți?

9. Studiie au arătat că, faptul de a dărui bani îi face pe oameni mai fericiți decât faptul de a cheltui acei bani.

10. Noile terapii psihologice, că de exemplu cea cognitiv-comportamentală, pot transforma vieți. S-a demonstrat că jumătate dintre oamenii care au suferit de depresie clinică sau anxietate, s-au reîntors la normalitate după 4 luni de terapie.

11. În urma unui experiment s-a ajuns la concluzia că, oamenii cu o perspectivă pozitivă asupra vieții au fost mai puțin predispuși la a contacta gripă, atunci când au fost expuși virusului.

12. Fericirea noastră influențează oamenii pe care îi cunoaștem și de asemenea oamenii pe care aceștia îi cunosc. Fericirea unei persoane apropiate îți crește cu 15% șansele de a fi fericit.

13. Cei mai mulți dintre noi consideră că, fericirea vine odată cu succesul. Descoperirile recente în psihologie și neurostiinta au arătat că, de fapt lucrurile se întâmplă invers: fericirea este combustibilul pentru succes, iar atunci când suntem fericiți creierul nostru este mai motivat, mai angajat, mai creativ, energic și productiv.

14. Emoțiile pozitive ca bucuria și recunoștința, nu doar că ne fac să ne simțim bine pe moment, dar afectează de asemenea starea noastră de bine pe termen lung. Studiile au demonstrat că, dacă experimentăm trei sentimente pozitive la unul negativ, devenim în mod natural mai rezistenți la situații neplăcute și mai capabili de a îndeplini lucrurile pe care ni le-am propus.

15. Fericirea are forma literei U pe durata vieții: în general suntem mai fericiți în tinerețe și la bătrânețe, și mai puțin fericiți la vârsta mijlocie.

Dacă ai aflat și tu lucruri impresionante despre fericire, te invit să lași un comentariu în care să le împărtășești cu noi. Nu uita să dai un Like dacă ți-a plăcut acest articol! Și dacă îți dorești să descoperi și tu secretul fericirii, atunci asta te va ajuta cu siguranță.

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.

Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

8 Comments

  • Ciprian Bud iunie 7, 2012 at 6:04 pm

    Interesante lucruri despre fericire si as mai adauga Progres=Fericire.

  • Lumy iunie 7, 2012 at 6:18 pm

    super articolul… si adevarat (o parte din ele le-am experimentat)

  • Alex Pop iunie 7, 2012 at 6:28 pm

    Sunt foarte multe lucruri care ne fac fericiti si multe din acestea sunt simple: ajuti un om care cerseste, zambesti unei fete necunoscute pe autobuz, suni un prieten cu care nu ai vorbit de mult.

    Sunt si multe lucruri care ne fac nefericiti: stirile de la ora 5 (le urasc!!!!), certurile, barfa.

  • paulista iunie 8, 2012 at 6:50 am

    Mergand de la premiza ca si un zambet ne face fericiti (iar eu sunt foarte fericita din punctul asta de vedere pentru ca imi place sa zambesc), constat ca majoritatea oamenilor au uitat sa zambeasca. Si e tare pacat. Pentru ca nu ne costa absolut nimic. Poti sa zambesti ca e soare afara, ca vezi o floare frumoasa, un copac, etc. Insa ce vad eu pe strada sunt numai oameni incruntati care au uitat sau nu vor sa zambeasca.

  • Mari iunie 8, 2012 at 8:35 am

    Este un articol din care ai ce anvata forte important sa punem an practica ceia ce citim.

  • Dana iunie 10, 2012 at 6:41 pm

    Foarte bine documentate stiintific punctele enumerate mai sus. Multumim 🙂

  • Leave a Reply