Dezvoltare personală

6 metode care te ajută să câștigi mai mult timp în fiecare zi

martie 19, 2012

Distribuie!

Timpul este același pentru toată lumea. Și totuși de ce unii oameni sunt mai productivi,iar alții nu reușesc să realizeze mai nimic? De ce timpul a ajuns dușmanul nostru, când el ar trebui să ne fie prieten? De ce ne învârtim constant în jurul scuzei “nu am timp”

Știi care este diferența dintre un om măreț și un om obișnuit? Felul în care își folosește timpul. Dacă avem aceleași 24 de ore pe care le-au avut la dispoziție Albert Einstein, Thomas Edison sau Steve Jobs, de ce ei au lăsat în urmă atâtea lucruri grandioase, iar noi ne plângem că nu ne realizăm obiectivele zilnice? Să fie oare din cauza faptului că, nu știm să ne folosim timpul cu înțelepciune? Cei care au adus lumea la stadiul de dezvoltare în care este astăzi, au o caracteristică în comun: au realizat lucruri extraordinare pentru că și-au petrecut timpul într-un mod extraordinar.

Dacă vrei să câștigi mai mult timp, atunci informațiile pe care ți le voi prezenta în continuare s-ar putea să te intereseze. Iată ce poți face în acest sens:

Planifică. Planifică-ți muncă și ține-te de plan. Învață să iei decizii înțelepte în privința petrecerii timpului. Chiar și părți ale zilei care aparent îți scapă de sub control pot fi plănuite. Fă-ți liste pe care să le ții la vedere. Consultă lista de fiecare dată când termini un obiectiv, pentru a fi sigur că te ții de plan și nu îți scapă nimic. Cel mai bun moment al zilei pentru planificare este dimineața. Dacă îți faci lista la prima ora, nu riști să pierzi minute prețioase gândindu-te ce ai putea face în continuare.

Prioritizează. Amânarea productivă poate deveni un dușman aprig. Poate că îndeplinești 10 obiective, dar ce se întâmplă cu cel care îți aduce rezultatele cele mai importante? Învață să prioritizezi task-urile în funcție de importanța lor, pentru că altfel riști să ajungi în stuația în care nu mai ai timp pentru a îndeplini. Iar consecințele sunt nefaste. Poți ajunge să fii penalizat, chiar dacă totuși te-ai ocupat de alte sarcini.

Învață să spui “nu”. Se întâmplă că, cei din jur să ne deranjeze în timp ce îndeplinim o sarcină. Deobicei, când suntem întrebați dacă avem timp să ni se comunice o informație, să ni se arate ceva sau să oferim puțin ajutor, răspundem pozitiv. Nu găsim de fiecare dată puterea să spunem “nu” întreruperilor. Dar este necesar să renunțăm la conversațiile cu ceilalți, să refuzăm proiecte extra sau invitații la pauze de cafea, dacă ne dorim să câștigăm mai mult timp, să fim mai eficienți și mai productivi.

Nu te lasă distras. Se întâmplă deseori că, atunci când desfășori o activitate, să fii „bombardat” de diverși stimuli externi. Se întâmplă să primești email-uri, să-ți sune telefonul, să privești un fax. Evident, reacționezi imediat, îți întrerupi activitatea pentru a vedea despre ce este vorba. Acest comportament devine un automatism, și nu este deloc sănătos, pentru că îți fură timp și te împiedică să îți termini treaba la termen. Dacă te deconectezi pentru a răspunde stimulilor, îți va fi foarte greu să îți reiei activitatea și să te concentrezi asupra ei pentru a obține rezultate de calitate. Tehnologia a fost concepută ca să te asiste, nu ca să te controleze, de aceea este foarte important să stabilești un anumit interval de timp în care să te concentrezi asupra email-urilor, telefoanelor și fax-urilor.

Ține o evidență a activității tale. Dacă ai planificat și ți-ai prioritizat task-urile, este necesar să fii atent dacă te încadrezi în timp și dacă totul merge conform planului. Este important să știi:

Cât de departe ești de termenul limită;
• Dacă obiectivul asupra căruia te concentrezi este încă prioritar;
• Dacă ai pierdut timp ocupându-te de altă activitate;
• Dacă vei reuși să termini la timp.

Știind unde te afli, vei putea decide dacă este cazul să încetinești pasul, să te grăbești sau pur și simplu să continui în același ritm. Dacă nu reușești să te încadrezi în termen încă de la primul obiectiv, nu trebuie să te descurajezi, exersând vei ajunge să îți îndeplinești sarcinile în timpul stabilit.

Răsplătește-te. Propune-ți că de fiecare dată când reușești să îndeplinești la timp un obiectiv, să te răsplătești. Când remarci o îmbunătățire în ceea ce privește managementul timpului, ia o scurtă pauză pentru a sărbători progresul. Recompensa are rolul de a întări comportamentul. Dacă reușești să îți controlezi timpul, îți poți permite să iei o scurtă pauză de socializare, fără să te simți presat de timp. Ai grijă, însă să nu depășești 10-15 minute pentru că riști să îți pierzi dispoziția de a lucra.

Sper că aceste tehnici să te ajute să câștigi timp zilnic și să te elibereze de presiunea și stresul la care ești supus zilnic. Este foarte important că, atunci când îți desfășori activitatea să te concentrezi strict asupra ei, dacă îți dorești să fii mai productiv și să ai parte de rezultate de calitate.

Iar dacă mai cunoști alte tehnici care te ajută să câștigi timp, nu ezită să le împărtășești cu noi. Orice informație este prețioasă. Și nu uită să dai Like dacă articolul te-a inspirat.

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.

Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

11 Comments

  • Sorin martie 19, 2012 at 12:19 pm

    Din articol : „Cel mai bun moment al zilei pentru planificare este dimineata. Daca iti faci lista la prima ora, nu risti sa pierzi minute pretioase gandidu-te ce ai putea face in continuare.”

    Sa inteleg ca tu iti planifici ziua dimineata la prima ora?
    Ai incercat si seara inainte de culcare? (Daca da ai mai multe rezultate cu planificarea dimineata?)

    Eu planific seara inainte de culcare, urmand ca dimineata in primele secunde de cum m-am trezit, dupa ce am spus de trei ori Multumesc :D, sa vizualizez mental in 7-10 sec ziua perfecta tinand cont de lista creata.

  • Andreea martie 19, 2012 at 12:33 pm

    Buna Sorin. Da, este o posibilitate sa iti planifici ziua de seara, mai ales cand esti freelancer, cand nu ai un serviciu la care e nevoie sa te prezinti zilnic. Dar majoritatea oamenilor merg la lucru dimineata, muncesc pentru altii, pentru diferite companii si nu stiu intotdeauna de seara care sunt sarcinile pe care le au de indeplinit a doua zi. Cand ajung acolo afla. De aceea am pus accent pe a face lista la prima ora 🙂

  • Alex Pop martie 19, 2012 at 5:47 pm

    Buna Andreea! Sa stii ca ai foarte mare dreptate in privinta faptului ca daca iti organizezi agenda dupa care iti aranjezi prioritatile ajungi o persoana mult mai eficienta. Am incercat-o pe pe pielea mea!

    Sincer cred ca cel mai mare dusman imptriva unei zile de munca reusite si eficiente este dupa cum spuneai capacitatea de a fii concentar pe ce ai de facut! E foarte usor sa fii distras! De fiecare data cand inchideam tot si ma concentram doar pe munca eram foarte eficient iar munca efectuata era destul de mare in volum. In final eram mult mai multumit de mine!

    • Andreea martie 19, 2012 at 9:58 pm

      Asa e Alex, metoda e aplicata si de mine. Este foarte usor sa fii distras, mai ales atunci cand munca pe care o faci nu iti place, sau cand esti dezorganizat. Micile distractii sunt folosite drept scuze pentru lipsa de productivitate. Multa bafta in continuare!

  • liviu berdila martie 19, 2012 at 10:56 pm

    interesant articol,dar el se adreseaza vorbitorului de limba romana?ptr ca studiind cuvintul task,nu lam gasit in dictionar.nu exista un cuvint in limba romana ptr acest cuvint?deci segmentul de public ptr care va adresati tre sa fie vorbitor de engleza?va multumesc!

  • liviu berdila martie 19, 2012 at 10:58 pm

    nu cumva cuvintul task inseamna obiectiv?sau deja nu mai vorbim corect romaneste si incercam sa dam lectii altora?

    • Andreea martie 19, 2012 at 11:17 pm

      Draga Liviu,
      „task” este un anglicism conotativ de lux, folosit pentru evitarea repetitiei. Am utilizat destul de des termenii de „obiectiv” si „sarcina” pe parcursul articolului, si, din motive stilistice, am apelat la un inlocuitor. Influenta limbii engleze este un fenomen international, asistam la „universalizarea” acestei limbi. Unii accepta schimbarea, altii opun rezistenta. Fiecare reactioneaza asa cum crede de cuviinta.

      Important este de retinut ca, desi traim in Romania, rareori gasim un loc de munca ce nu necesita cunoasterea limbii engleze. Multinationalele s-au inmultit si este musai sa te intelegi cu superiorii. In plus de asta, daca e sa fim nationalisti, de ce nu ne razvratim cand mergem in comunitatile maghiare unde nu se vorbeste (sau nu se vrea sa se vorbeasca) pic de limba romana, si pe deasupra toate denumirile localitatilor sunt trecute in limba lor? Zonele alea nu fac parte din Romania? Pai daca vrem sa protejam si sa conservam limba romana, hai sa o facem la toate nivelurile! Eu accept provocarea!

      Putem sa ne concentram pe utilizarea cuvant-ului „task” sau putem sa ne indreptam atentia asupra esentialului.

      PS: cuvantul „mouse”, folosit destul de des de catre toti romanii, isi are originea tot in engleza 🙂

    • Andreea martie 19, 2012 at 11:21 pm

      Nu „incercam” sa dam lectii, ci „incercam” sa fim utili si sa le oferim ajutorul celor care au nevoie si celor care il accepta. Cei deja formati cauta informatii in alte parti, nu emit judecati de valoare la adresa altora pentru ca, nu-i asa, se cunosc destul de bine si nu incerca sa isi arate superioritatea. Cei deja formati, stiu ca a cauta defecte altora este o dovada de lipsa de incredere in sine 🙂

      Multa bafta!

  • Andreea martie 19, 2012 at 11:29 pm

    Si daca tot e sa dam lectii de limba romana, poate invatam si ca o propozitie se incepe cu majuscula, ca „tre” nu se gaseste in DEX, ca „cuvint” se scrie de fapt „cuvant” si „lam” se scrie corect „l-am”.

    Multumesc!

  • rocsana martie 21, 2012 at 12:12 pm

    As fi interesata de subiectul „legea atractiei universale”, ce parere aveti?

  • Leave a Reply