Pentru a înțelege și a citi limbajul trupului este necesar să iei în considerare contextul în care oamenii se desfășoară. O întâlnire, un interviu sau doar o noapte de relaxare în oraș… Există câteva acțiuni comune pe care oamenii tind să le întreprindă, iar în articolul de față voi descrie care sunt și ce semnificație au.
Înainte de a analiza aceste comportamente, e necesar să fii conștient de faptul că, unele persoane au anumite obiceiuri sau ticuri. Află cu cine ai de-a face și descoperă ce le caracterizează. Dacă, spre exemplu, vorbești cu o persoană, iar această ține mâinile încrucișate, este foarte probabil ca acest lucru să nu fi fost determinat neapărat de tine.
Așadar, iată la ce e necesar să fii atent:
Brațele încrucișate.
Inconștient, persoana în cauza își dorește să se distanțeze de ceea ce experimentează în momentul respectiv. Așa că, își plasează mâinile în fața corpului că și barieră. Probabil, persoana cu care discuți nu este mulțumită de ceea ce aude sau vede. Este o formă de defensivă.
Umerii.
Când cineva își apleacă mai mult umerii către tine, înseamnă că sunt din ce în ce mai interesați și deschiși către subiect. Dacă vei privi mai atent în orice mediu social, vei descoperi că oamenii care nu se înțeleg și nu sunt compatibili, rareori se apropie trupește.
Picioarele.
Picioarele au tendința de a arăta către direcția de care persoanele sunt interesate. Data viitoare când vei ieși cu un prieten, mergi într-un magazin despre care știi că nu îi place. Vei observa cum un picior este îndreptat către ieșire.
Mișcările din degete.
Când cineva bate cu degetele în masă, ori își scutură picioarele, înseamnă că persoana respectivă este agitată și simte un anume disconfort. Asigura-te că, afli ce a declanșat această stare.
Atingerea și frecarea gâtului.
Atunci când cineva își atinge partea din spate a capului sau a gâtului, înseamnă că este incertă sau deranjată. Analizează situația în sine, dar și contextul acesteia pentru a afla ce ar fi putut să fie deranjant.
Atingerea și frecarea fetei.
Când cineva își atinge fața, denotă o stare de disconfort. Gestul în sine reprezintă o modalitate inconștientă de a se distanța de situația neplăcută cu care se confruntă.
Zâmbetul.
Zâmbetul este semnul cel mai clar de relaxare și confort. Zâmbetul adevărat utilizează toți mușchii fetei, astfel încât ochii și sprâncenele zâmbesc cu restul fetei. Află, dacă zâmbetul persoanei de lângă tine este real sau doar de fațadă.
Mâinile în poală.
Aceasta este o altă formă de distanțare. Încă o dată, nu uita că pentru unii oameni, acesta este doar un obicei.
Spațiul.
Persoanele cu un nivel al stimei de sine ridicat păstrează în jurul lor mai mult spațiu, decât cei cu stimă de sine scăzută. Este un semn de încredere în sine, confort și dominație.
Felul în care stă așezată.
Când o persoană stă cu picioarele desfăcute sau încrucișate înseamnă că se simte confortabil. Dacă, însă picioarele sunt cât mai aproape de restul corpului, înseamnă că este pe punctul de a pleca. Vezi în ce direcție sunt îndreptate picioarele. Poate unul este îndreptat către ușa? Sau poate către toaletă?
Vorbitul excesiv.
Când o persoană începe să vorbească frenetic și gesticulează pasional în timp ce-și expune povestea, înseamnă că se simt confortabil. Cu siguranță, consideră că ești dispus să asculți și îi face plăcere să îți împărtășească anumite informațîi.
Tensiunea.
Pumnii încleștați, postura tensionată sau fața încruntată, toate sunt semne că persoana simte o stare de disconfort sau se simte amenințată. Află de ce!
Înclinarea corpului.
Atunci când cineva se înclină pe spate, inconștient încearcă să se distanțeze. Acest gest poate fi unul brusc sau lent, desfășurat pe parcursul conversației. Când cineva se îndepărtează, o face dintr-un sentiment de disconfort sau primejdie inconștientă. Ori poate conversația îi pare plictisitoare sau nu este de acord cu ce se vorbește. Când se înclină în față, înseamnă că te aprobă și doresc să fie mai aproape.
Înainte de a citi limbajul trupului este necesar să îl înțelegi. Așadar, începe prin a studia mișcările oamenilor și încearcă să înțelegi ce le determină. Poate vei ajunge să descifrezi ce se întâmplă în mințile lor. Amintește-ți să nu analizezi prea mult fiecare acțiune, pentru că foarte probabil la un anumit moment, vei începe să creezi scenarii și vei face presupuneri incorecte. Doar observă diferitele acțiuni și amintește-ți cele prezentate în acest articol.
Aștept să ne prezinți și alte tehnici pe care le cunoști și care ne-ar putea fi de ajutor!
________________________
Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro
Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.
Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.
Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!
Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!
Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,
Andreea
1 Comment
Unele dintre semnele descrise nu indica neaparat o stare de disconfort, ci mai degraba un tic, gesturi necontrolate, etc.
de exemplu deseori stau si eu cu mainile incrucisate, dar fara intentia de a ma distanta de ceilalti. Sau ma las pe spate pentru a ma mai misca putin pe scaunul din birou si nicidecum ca sa ma distantez. Cred ca in situatia asta se afla multa lume.
Deci asa cum ai scris, sa nu inregistram si sa analizam fiecare actiune in parte a unei persoane.