Dezvoltare personală Încredere în sine Relaţii de cuplu Relaţii interumane

Cum să citești limbajul trupului

septembrie 13, 2011

Distribuie!

Pentru a intelege si a citi limbajul trupului este necesar sa iei in considerare contextul in care oamenii se desfasoara. O intalnire, un interviu sau doar o noapte de relaxare in oras… Exista cateva actiuni comune pe care oamenii tind sa le intreprinda, iar in articolul de fata voi descrie care sunt si ce semnificatie au.

Inainte de a analiza aceste comportamente e necesar sa fii constient de faptul ca unele persoane au anumite obiceiuri sau ticuri. Afla cu cine ai de-a face si descopera ce le caracterizeaza. Daca spre exemplu vorbesti cu o persoana iar aceasta tine mainile incrucisate este foarte probabil ca acest lucru sa nu fi fost determinat neaparat de tine.

Asadar, iata la ce e necesar sa fii atent:

Bratele incrucisate.

Inconstient, persoana in cauza isi doreste sa se distanteze de ceea ce experimenteaza in momentul respectiv. Asa ca isi plaseaza mainile in fata corpului ca si bariera. Probabil persoana cu care discuti nu este multumita de ceea ce aude sau vede. Este o forma de defensiva.

Umerii.
Cand cineva isi apleaca mai mult umerii catre tine, inseamna ca sunt din ce in ce mai interesati si deschisi catre subiect. Daca vei privi mai atent in orice mediu social, vei descoperi ca oamenii care nu se inteleg si nu sunt compatibili, rareori se apropie trupeste.

Picioarele.

Picioarele au tendinta de a arata catre directia de care persoanele sunt interesate. Data viitoare cand vei iesi cu un prieten, mergi intr-un magazin despre care stii ca nu ii place. Vei observa cum un picior este indreptat catre iesire.

Miscarile din degete.
Cand cineva bate cu degetele in masa ori isi scutura picioarele, inseamna ca persoana respectiva este agitata si simte un anume disconfort. Asigura-te ca afli ce a declansat aceasta stare.

Atingerea si frecarea gatului.
Atunci cand cineva isi atinge partea din spate a capului sau a gatului inseamna ca este incerta sau deranjata. Analizeaza situatia in sine dar si contextul acesteia pentru a afla ce ar fi putut sa fie deranjant.

Atingerea si frecarea fetei.
Cand cineva isi atinge fata, denota o stare de disconfort. Gestul in sine reprezinta o modalitate inconstienta de a se distanta de situatia neplacuta cu care se confrunta.

Zambetul.
Zambetul este semnul cel mai clar de relaxare si confort. Zambetul adevarat utilizeaza toti muschii fetei, astfel incat ochii si sprancenele zambesc cu restul fetei. Afla daca zambetul persoanei de langa tine este real sau doar de fatada.

Mainile in poala.
Aceasta este o alta forma de distantare. Inca odata, nu uita ca pentru unii oameni acesta este doar un obicei.

Spatiul.
Persoanele cu un nivel al stimei de sine ridicat pastreaza in jurul lor mai mult spatiu decat cei cu stima de sine scazuta. Este un semn de incredere in sine, confort si dominatie.

Felul in care sta asezata.
Cand o persoana sta cu picioarele desfacute sau incrucisate inseamna ca se simte confortabil. Daca insa picioarele sunt cat mai aproape de restul corpului inseamna ca este pe punctul de a pleca. Vezi in ce directie sunt indreptate picioarele. Poate unul este indreptat catre usa? Sau poate catre toaleta?

Vorbitul excesiv.
Cand o persoana incepe sa vorbeasca frenetic si gesticuleaza pasional in timp ce-si expune povestea , inseamna ca se simt confortabil. Cu siguranta considera ca esti dispus sa asculti si ii face placere sa iti impartaseasca anumite informatii.

Tensiunea.
Pumnii inclestati, postura tensionata sau fata incruntata, toate sunt semne ca persoana simte o stare de disconfort sau se simte amenintata. Afla de ce!

Inclinarea corpului.
Atunci cand cineva se inclina pe spate, inconstient incerca sa se distanteze. Acest gest poate fi unul brusc sau lent, desfasurat pe percursul conversatiei. Cand cineva se indeparteaza o face dintr-un sentiment de disconfort sau primejdie inconstienta. Ori poate conversatia ii pare plictisitoare sau nu este de acord cu ce se vorbeste. Cand se inclina in fata inseamna ca te aproba si doresc sa fie mai aproape.

Inainte de a citi limbajul trupului este necesar sa il intelegi. Asadar incepe prin a studia miscarile oamenilor si incerca sa intelegi ce le determina. Poate vei ajunge sa descifrezi ce se intampla in mintile lor. Aminteste-ti sa nu analizezi prea mult fiecare actiune pentru ca foarte probabil la un anumit moment vei incepe sa creezi scenarii si vei face presupuneri incorecte. Doar observa diferitele actiuni si aminteste-ti cele prezentate in acest articol.

Astept sa ne prezinti si alte tehnici pe care le cunosti si care ne-ar putea fi de ajutor!

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, mă găsești pe contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol! Poți să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și instagram @psihoterapeutandreeasavulescu și de acceptare a sinelui, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată, în cele două cărți ale mele, Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut, pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

1 Comment

  • Manu_021 septembrie 14, 2011 at 6:16 am

    Unele dintre semnele descrise nu indica neaparat o stare de disconfort, ci mai degraba un tic, gesturi necontrolate, etc.
    de exemplu deseori stau si eu cu mainile incrucisate, dar fara intentia de a ma distanta de ceilalti. Sau ma las pe spate pentru a ma mai misca putin pe scaunul din birou si nicidecum ca sa ma distantez. Cred ca in situatia asta se afla multa lume.

    Deci asa cum ai scris, sa nu inregistram si sa analizam fiecare actiune in parte a unei persoane.

  • Leave a Reply