Dezvoltare personală Relaţii de cuplu Relaţii interumane

Ce declanșează gelozia și cum poți controla acest sentiment

februarie 9, 2012

Distribuie!

Fiecare dintre noi a experimentat cel puțin odată pe parcursul vieții sentimente de gelozie. Este cât se poate de firesc, gelozia este un sentiment perfect normal, dar dus la extrem dă naștere anxietății, fricii de respingere, singurătății, urei și duce la depreciere personală. Gelozia poate fi un sentiment frustrant, paralizant, este descris ca fiind unul dintre cele mai confuze sentimente umane. Ea provoacă o luptă constantă, naște durere, rușine și umilință. Dacă scapi de sub control acest sentiment, el poate crea monștri, iar acest lucru este înspăimântător.

Gelozia îți poate distruge relația, te poate transforma într-o persoană nesigură, neatrăgătoare, chiar respingătoare. Gelozia te poate priva de puterea personală și te poate face să te simți neputincios și lipsit de valoare. Este un dușman aprig pe care este necesar să înveți să îl invigi…

Gelozia nu este dragoste, ea își are rădăcinile în fricile noastre. Frica este un catalizator al insecurității, care creează fisuri într-o relație solidă. Insecuritatea în schimb, se transformă în posesivitate și nevoie de control. Posesivitatea și nevoia de control determină comportamentul dominat de gelozie. Gelozia va sufoca orice relație și va îndepărta chiar și cel mai devotat partener, pentru că ea acționează ca o închisoare din care îți este imposibil să evadezi. Iar uneori poate duce la abuz emoțional sau chiar fizic.

De multe ori, deși conștientizăm că suntem dominați de acest sentiment, ne este practic imposibil să luptăm cu el. Ne pierdem în detalii și nu știm de unde și cu ce să începem. Cert este că fiecare problemă are și o soluție, iar scopul acestui articol este de a te ajuta să identifici problema și să descoperi calea eliberatoare.

Ce poți face în acest sens?

Primordial este să identifici tipul de gelozie pe care îl simți. Există două tipuri de gelozie: gelozia normală, cea care ar putea fi reală, întemeiată, și gelozia paranoidă, care există doar în imaginația ta.

Gelozia normală are la baza fapte și lucruri pe care le auzi sau le vezi, lucruri concrete, cum ar fi apropierea prea mare dintre partener și o altă persoană de sex opus, gesturi tandre sau vorbe dulci. Acest tip de gelozie este un semn al faptului că, partenerul te-ar putea înșela pe viitor, te alertează și te determină să fii cu ochii în patru.

Gelozia paranoidă, însă nu are nicio bază rațională, nu este justificată, ci există doar în mintea ta. Chiar dacă partenerul nu ți-a dat niciun motiv să crezi că te înșală, în capul tău se țes scenarii și ești ferm convins că,acesta te va înșela într-o bună zi. Iar asta îți declanșează gelozia. Gelozia paranoidă este mai complicată și mai amenințătoare decât gelozia normală, pentru că ea poate determina îndepărtarea partenerului, sau chiar concretizarea scenariilor. Partenerul oricum crede că îl consideri vinovat, așa că de ce să nu o facă? Pe principiul “atragem ceea ce gândim”.

O mică incursiune în trecut, respectiv o privire aruncată către relațiile anterioare, te poate face să înțelegi dacă gelozia ta are la baza ceva temeinic sau pur și simplu așa ai fost întotdeauna, fără un motiv rațional. Dacă gelozia ta este paranoidă, este esențial să conștientizezi și să lucrezi la acest aspect înainte de a-ți sabota și relația actuală.


Ce alimentează gelozia și cum poți prelua controlul asupra acestui sentiment?


Comparația

Oamenii au tendința destructivă de a se compara cu ceilalți. Întotdeauna reușim să vedem ce anume dețin ceilalți și ne lipsește nouă. De la aspectul fizic până la cel intelectual. Deși, auzim constant faptul că, suntem unicii posesori al unui conglomerat de defecte și calități, parcă nu ne putem stăpâni din a visa să dobândim și calitățile altora.
Oare este în natura umană să ne comparăm cu fostele persoane cu care au fost în relație actualii noștri parteneri? Cert este că, nu e deloc sănătos pentru că această atitudine erodează sentimental propriei valori, sădește în suflet nesiguranță și strică relația.

Se spune că, nu este benefic să ne comparăm cu alți oameni, ci că trebuie întotdeauna să ne raportăm la noi în etape anterioare. Dacă partenerul te-a ales pe tine, cu siguranță a făcut-o pentru că ești posesorul unui amalgam de calități, sentimente și realizări. Comparația nu își are rostul.

Lipsa informațiilor

Uneori motivul principal care determină gelozia îl reprezintă lipsa informațiilor. Pe baza acestui fapt, în mintea umană iau naștere diverse scenarii negative, care duc la concluzii intolerabile și dubioase. Pe măsură ce gelozia crește în intensitate, încrederea începe să se destrame și să se dizolve.

De aceea este foarte important să comunici cu partenerul tău, pentru a menține relația puternică. Dacă începi să ai îndoieli, nu ezita să adresezi întrebări. Este dreptul tău să primești răspunsuri pentru a te liniști. Este necesară păstrarea unei tonalități calme pentru că, altfel lucrurile pot degenera, iar răspunsurile pot întârzia să apară.

Stima de sine 
Studiile arata ca cele mai grave cazuri de gelozie sunt determinate de nesiguranta. Persoanele care au un nivel scazut al stimei de sine foarte probabil vor dezvolta sentimente acute de gelozie pe acest fond. De aici pana la lipsa valorizarii, sentimental ca nu sunt iubiti de nimeni si ca existent lor este neimportanta nu este decat un singur pas. Ei cad intr-o stare de disperare si auto-compatimire.

Ca sa eviti sa ajungi in acest punct, invata sa iti consolidezi stima de sine, apreciaza-te, cunoaste-ti calitatile si invata sa le folosesti pentru a te ajuta pe tine dar si pe cei din jur. Fii constient de tine si construieste pilonii unui nou viitor!

Puterea relației

Gelozia își cere jertfa de constante argumente, certuri și îndoieli. Dacă atitudinea ta este dominată de gelozie, atunci înseamnă că relația ta nu este atât de puternică pe cât crezi. Ceva lipsește și trebuie să afli ce anume.

Invită-ți partenerul la o discuție, evaluează și gândește-te la ce lipsește acestei relații. Petreci încă timp de calitate? Mai există încă pasiune? Discutați depre greșelile fiecăruia și cereți-va scuze. Odată ce ați identificat problemele, puteți lucra pentru a va întări relația. În acest fel, nu vei mai avea timp să îți irosești energia pe sentimente negative.

Tu ce factori care alimentează gelozia mai cunoști?

Ce metode ai aplica pentru a înlătura acest sentiment negativ?

Ce faci zilnic pentru a întări relația ta?

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.

Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

11 Comments

  • angela februarie 10, 2012 at 3:45 pm

    Cand am vazut,titlul,m-am dus cu gandul la un punct pe care si tu l-ai amintit aici”stima de sine”Cei mai multi au acest handicap.Pornesc intr-o relatie fara sa stie cine sunt si fara sa stie sa iubeasca.Iubirea nu inseamna ca trebuie sa domini,sa incui persoana iubita.IUBIREA inseamna ascultare,libertate si gandul ca in fiecare clipa poti sa pierzi persoana pe care o iubesti.Trebuie sa ai in vedere ca nu iti apartine nu este a ta ,ci ea daruiete fara sa aiba obligatie. Este adevarat iubirea este cel mai complicat semtiment,dar de ce sa ne pierdem vremea gelozind?Timpul acela scurs nu se mai intoarce. IUBITI!

    • Andreea februarie 13, 2012 at 9:35 pm

      Asa este Angela, multi traiesc cu impresia ca stiu sa iubeasca, in realitate iubirea se invata si trebuie sa incepem sa experimentem pe noi insine mai intai de toate.

  • rheiush iunie 12, 2012 at 4:25 pm

    din pacate eu ma regasesc in totalitate in acest articol.sunt foarte geloasa uneori si imi trec niste lucruri prin cap ca daca i-as spune cuiva ar zice ca sunt nebuna. eu ma tem ca iubitul meu sa nu se indragosteasca de sora mea. ce prostie asa-i? si nici macar nu s-au vazut inca in realitate ci numai pe internet si eu deja imi fac ganduri proaste.ideea e ca eu o consider pe sora mea mai frumoasa si mai desteapta ca mine si mai ales ea nu e asa ca mine, posesiva si geloasa. cred ca s-ar potrivi cu prietenul meu… si de acea ma tem sa ma si duc in tara la ai mei ca nu cumva sa se intample asta… ce sa fac ca sa nu ma gandesc asa? nu mi se pare absolut normal si stiu ca din cauza asta as putea sa-l si pierd

    • Andreea iunie 12, 2012 at 8:38 pm

      Buna!

      Sa inteleg ca nu exista un motiv real pentru gelozia ta si ca este vorba despre o gelozie irationala?
      In cazul asta probabil ca ai probleme cu increderea in sine. Te-ai intrebat ce evenimente din trecutul tau ti-au afectat increderea si te-au determinat sa ai astfel de ganduri? Poate ai mai trecut prin situatii asemanatoare? Parintii te-au facut sa te consideri inferioara surorii tale? Ti s-a spus ca nu esti suficiect de frumoasa, de desteapta, de echilibrata?

      Este necesar sa intelegi faptul ca oamenii sunt diferiti, chiar daca tu consideri ca sora at are „mai mult” din ceva decat tine, cu siguranta tu ai „mai mult” decat ea din altceva. Trebuie doar sa descoperi care sunt atuurile tale, iar asta se face cu putina autoanaliza. Ia un pix si o foaie si scrie toate motivele pentru care prietenul tau este indreptatit sa te iubeasca. Care sunt calitatile tale, punctele tale forte, lucrurile pe care le faci de minune, credintele tale, valorile tale, scopul tau in viata? Citeste si reciteste pana cand prinzi aripi. Doar atunci vei fi pregatita sa mergi oriunde alaturi de prietenul tau, fara a-ti fi frica de lucruri prea putin probabile 🙂

      Iti doresc mult succes si multa multa incredere in tine!

  • rheiush iunie 12, 2012 at 10:09 pm

    da, asa este, nu am destula incredere in mine, nu ma cred frumoasa si de multe ori ma intreb ca oare ce i-a placut la mine la iubitul meu cand m-a cunoscut. ma tem sa nu stric relatia din cauza asta, ca tot timpul am dubii, ganduri rele… trebuie sa ma schimb. iti multumesc mult pentru sfaturi, chiar am avut nevoie de ele. de acum inainte n-am altceva de facut doar sa imi schimb modul de a gandi si sa fiu mai pozitiva. sper sa reusesc. mersi incodata si si eu iti doresc mult succes, sa ai cat mai multi vizitatori! Pupici

  • geta septembrie 21, 2012 at 10:13 am

    Buna Andreea,
    Ma bucur ca am descoperit acest sait si ca cineva din spatele calculatorului nu doar citeste problemele fiecaruia, ci ne da si sfaturi atunci cand avem nevoie de ele. E mare lucru atunci cand ai nevoie de sprijin si de indrumare.
    Iti doresc mult succes in continuare, sa ai parte numai de lucruri pozitive in viata si la cati mai multi prieteni virtuali !!

  • diana octombrie 27, 2012 at 2:56 pm

    La mine e putin altfel, dar seamana : e vorba de prietena mea cea mai buna care mi-a interzis sa vorbesc cu o alta prietena, apoi a deranjat-o ca vorbeam cu colege, ca am mancat la masa cu ele etc. M-a pus sa aleg tinandu-mi la masa un singur loc, desi eu veneam de la cursuri cu o colega. Nu face crize, ci sufera in tacere. Eu habar n-am niciodata. Nu pot sti ce gandeste si cand va rabufni. Nu am niciun fel de legatura cu ea, totul intre noi este profesional, suntem casatorite amandoua. Ma distruge, imi place sa fiu libera. Ma urmareste peste tot, imi face poze, desi stie ca nu-mi place. De curand i-am spus sa-si vada de viata ei. Imi pare rau dupa ea. E o fiinta foarte sociabila, eu nu. In ultima vreme imi spunea ca nu mai vrea sa lucreze cu mine deoarece profit de ea si ca vrea „sa se inteleaga altfel cu mine”. Am intrebat-o ce inseamna asta, nu mi-a dat raspuns clar. Am vorbit cu ea, insa mereu ajungem sa ne certam. Destul de des in ultimul timp. Ma jigneste. Mi-a reprosat faptul ca am ales sa plec mai devreme de la un training sa-mi vad sotul , fara sa ma gandesc la ce va face ea singura. Am analizat in fel si chip problema aceasta, am ajuns la concluzia ca ma simt vinovata. Nu stiu insa de ce….

    • Andreea noiembrie 7, 2012 at 1:02 pm

      Buna Diana! De ce te simti vinovata? Din ceea ce ai scris reiese ca prietena ta te cam manipuleaza si exact asta vrea, sa te faca sa te simti vinovata. Problema nu e a ta, este a ei. Asa ca cel mai bine ar fi sa incerci sa te detasezi si sa o ignori, pentru ca daca ii oferi atentie- de orice fel, chiar si negativa, ea primeste ceea ce vrea si incearca in continuare. Daca nu ii oferi atentie, treptat va renunta pentru ca va ajunge sa inteleaga ca nu mai functioneaza strategia pe care a aplicat-o pana acum, si ca pe tine chiar nu te mai intereseaza. Va fi putin cam dificil la inceput si va trebui sa te confrunti cu o multitudine de sentimente, dar pana la urma vei reusi sa rezolvi aceasta situatie :). Am incredere in tine. Multa bafta!

      • diana noiembrie 12, 2012 at 3:28 pm

        Multumesc. Ai dreptate in ceea ce ai spus. Incerc sa o ignor de ceva timp si inca foloseste orice prilej, chiar si in postari publice, sa ma provoace. Sau asa simt eu. Oricum sunt hotarata sa ma duc pe drumul pe care am pornit.

        • Andreea noiembrie 14, 2012 at 3:28 pm

          Asta pentru ca este nesigura pe ea. Incearca sa privesti lucrurile din perspectiva ei si ai sa intelegi ca probabil se simte destul de frustrata si inferioara daca reactioneaza asa. Nu este vina ta, iar ea are nevoie de ajutor in ceea ce priveste stima de sine. Multa bafta in gestionarea situatiei!

  • Mihaela decembrie 19, 2012 at 10:06 pm

    Si eu m-am confruntat cu problema geloziei, desi de felul meu nu ma consider o persoana geloasa. Am devenit geloasa si posesiva cand am vazut ca nu mai primesc aceeasi afectiune si atentie din partea prietenului meu. Am vrut sa vad care ar fi motivul si am inceput sa cercetez: i-am verificat telefonul, i-am intrat pe e-mail, iar ceea ce am descoperit nu a fost tocmai placut. El avea tot felul de conversatii cu diverse fete in care parea interesat de ele, cu o parte din ele era coleg de servici. Am incercat sa discutam despre lucrul acesta dar el m-a asigurat ca nu am de ce sa imi fac probleme pentru ca nu m-a inselat dar a recunoscut ca a mai iesit la o cafea cu ele. De atunci mi-am pierdut increderea in el si ma tot gandesc ca daca dupa 3 ani de relatie trec prin asa ceva ce se va intampla pe viitor. In plus de cateva luni nu mai locuim impreuna si el are mai mult timp „sa isi faca de cap” in lipsa mea. Mi-e tare greu sa cred ca imi este fidel dupa cele intamplate. Toate aceste lucruri au deteriorat relatia noastra pentru ca il simt tot mai rece si mai distant si chiar daca eu ii spun ce ma deranjeaza, nu vad nici o reactie pozitiva din partea lui. Am ajuns in punctul in care nu mai stiu cum ar trebui sa procedez… Astept sfatul dumneavostra! Multumesc anticipat!

  • Leave a Reply