Abundență Dezvoltare personală

Cum eviți să cheltuiești peste măsură

august 15, 2011

Distribuie!

Este știut faptul că majoritatea românilor nu au posibilități finaciare foarte mari. Cu toate astea, foarte mulți cheltuiesc peste măsură și trăiesc de pe o zi pe alta. Cum îți dai seama, însă dacă ești prea cheltuitor? În această privința este necesară o evaluare detaliată a venitului și o analiză a stilului de viață dorit, a planurilor tale financiare viitoare și a bugetului pe care dorești să îl aloci pentru tine.

Iată prin ce metode poți face asta:

Analiza stilului de viață dorit. 

Începe o analiză stilului tău de viață. Dacă îți dorești să iei cina în oraș de câteva ori pe săptămâna, atunci trebuie să fii conștient de faptul că, vei cheltui mai mult decât dacă vei prepara mesele acasă. E necesar să evaluezi cu adevărat tipurile de lucruri pe care ai de gând să le faci în mod regulat și costurile asociate cu aceste evenimente. Precizia în această evaluare este vitală în a te ajuta să determini cât de mult vei cheltui lunar.

Obiectivele financiare viitoare. 

Următorul pas în ceea ce privește determinarea nivelului tău de cheltuială are la baza obiectivele tale financiare viitoare. Dacă plănuiești să te pensionezi la 40 de ani și să îți petreci restul vieții într-o casă la malul marii, va trebui să investești mai mulți bani decât  dacă ai plănui să te retragi la 65 de ani și să trăiești într-un apartament. Este, așadar, necesar să stabilești unde îți dorești să fii în viitor și să te decizi dacă de azi vei începe să minimizezi cheltuielile și să investești în  lucrurile care îți vor crea un viitor stabil.

Stabilirea bugetului personal. 

Nimănui nu îi place această parte a procesului, poate pentru faptul că de cele mai multe ori nu mai rămâne mare lucru pentru tine. Bugetul îl poți stabili în funcție de analiza stilului de viață dorit și a obiectivelor financiare. Fă o lista care cuprinde toate veniturile și toate cheluielile tale lunare. Ce îți va rămâne, poți punde deoparte.

Se știe că, uneori tentațiile sunt mari și la tot pasul. Pentru unii a cheltui, a cumpăra, a achiziționa, a colecționa, constituie o terapie pentru spirit. Din păcate, aceasta este temporară.

Pentru o viață lipsită de griji financiare și pentru pacea ta interioară, este necesar să încercii să preiei controlul asupra vieții tale și să nu te mai lași condus de partea materială. De fiecare dată, când ești tentat să cazi în ispită, întreabă-te: “Este aceasta o alegere, care mă va împinge către un viitor fericit sau va constitui doar o satisfacție de moment?” Această întrebare te va ajuta să conștientizezi faptul că, recompensa imediată este, de cele mai multe ori o iluzie și o încercare de a te păcăli.

Dacă te inspiră acest articol, te rog să lași un comentariu și nu uita să apeși pe butonul „Like” pentru a împărtăși informațiile cu prietenii de pe Facebook.

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.

Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

4 Comments

  • Manu_021 august 16, 2011 at 7:32 am

    Foarte multi dintre noi sunt bombardati de reclame, multe dintre ele subliminale, iar in consecinta cad prada impulsului de a cumpara. Dintre acestia, cei mai multi dupa ce cumpara produsul, isi dau seama ca au facut o alegere proasta si regreta. Psihologii au definit deja starea aceasta de dezamagire dupa cumparaturi. Nu mai stiu exact cum au definit-o, poate tu esti mai la curent cu aceste lucruri.

    Ceea ce propun e sa investesti in loc sa cheltui(de fapt ai mentionat si tu asta). Adica sa investesti in ceva ce poti sa revinzi. Evident, riscuri sunt si aici. Se poate sa nu reusesti sa revinzi din prima, marfa in care ai investit.

  • Alex Pop martie 20, 2012 at 7:49 pm

    E foarte important sa nu cheltuiești fără măsură dar asta nu înseamna ca trebuie sa trăim sărăcăcios. Lucrul ăsta poate dăuna! Ceea ce trebuie să faci în privința banilor este să îți schimbi perspectiva! Să pui problema altfel și anume de la ”hai să ne limităm că nu ne permitem” la ”hai să vedem cum ne putem permite?”. Simplu fapt că îți pui acestă întrebare îți va rezolva o grămada de probleme financiare. În cazul meu funcționează! Mintea răspunde automat la întrebări așa că trebuie să îți pui întrebarea corectă și vei găsi o grămadă de soluții.

    Mult succes!

    • Andreea martie 20, 2012 at 8:22 pm

      Ai mare dreptate Alex, uneori o schimbare de perspectiva ne poate aduce mai aproape de ceea ce ne dorim!

  • alexunder decembrie 11, 2012 at 5:00 pm

    Esti la acelasi sentiment cu mine si de aceea am indraznit sa iti las un scurt mesaj..Traim intr-o societate de consum, unde elitele iti dau tot ceea ce iti doresti atata timp cat platesti. Si intotdeauna produse care nu isi merita banii, preturile fiind mereu mult mai mari decat valoarea lor reala. Ideea lor de baza e ca oamenii sa aiba salarii cat mai mici si tentatii cat mai mari pentru a nu putea economisii niciodata si a te indatora tot timpul.Iar oamenii exact asta si fac se plang tot timpul ca nu au bani dar isi arunca mereu avutia pe cate un apple sau o masinuta care la randul ei te duce la pierzanie.(intotdeauna ceva duce la altceva). si de aici saracirea unui popor plin de snobi spalati pe cap cu dero.. Eminescu spunea: sarac nu e cel ce se crede sarac, e cel care isi doreste mai mult decat are! Numai bine !

  • Leave a Reply