Dezvoltare personală Sănătate

Cum îți controlezi greutatea de sărbători?

decembrie 21, 2011

Distribuie!

Mai sunt câteva zile până la Crăciun. Majoritatea gospodarilor se pregătesc intens pentru a pune pe masă bucate tradiționale românești, foarte gustoase, dar și foarte bogate în calorii. Și pentru că, nu mâncăm tot anul pomana porcului, cârnați, tobă, sărmăluțe, cozonaci și alte bunătăți, avem tendința de a exagera, căzând pradă deliciilor culinare și pierzând controlul asupra greutății. Așa ajungem ca în primele trei luni ale anului nou să ne chinuim să dăm jos ceea ce am pus pe noi în două săptămâni de desfrâu culinar.

Și pentru că știu că nu-ți dorești să trăiești luni de coșmar, îți prezint câteva idei, care te vor ajuta să îți controlezi greutatea pe perioada sărbătorilor:

Fă mișcare. Sigur, sălile de fitness sunt închise pe perioada sărbătorilor, și oricum sunt mari șanse să fii departe de casă, dar asta nu te împiedică să faci mișcare. Menține-te activ oriunde ai fi, alege scările în detrimentul liftului sau fă o plimbare după fiecare masă pentru a consuma din caloriile ingerate. Și dacă tot e motiv de sărbătoare, de ce să nu dansezi?

Nu sări peste mese. Unii oameni au tendința de a sări peste mese în ideea de “a se păstra” pentru masa festivă. Nu este indicat să faci asta, pentru că îți va fi foarte foame și vei exagera, ingerând mai multe calorii decât ai economist sărind peste mese. Iar acest lucru îți poate strica bună dispoziție. Ce-ai zice să ții un jurnal al meseleor pe perioada sărbătorilor? Scrie tot ce mănânci, ai să fii uimit să vezi cât de multă hrană consumi.
Ferește-te de alcool. Sigur, ce sunt sărbătorile fără alcool? Parcă nu simți spiritul 🙂 . Ai grijă, însă la cantitate, alcoolul combinat cu mâncarea în exces îți poate face rău.

Servește porții mici de mâncare. Cu toții vrem să gustăm cât mai multe feluri de mâncare, dar nu este indicat să mâncăm câte o porție mare din fiecare. Servește porții mici și neapărat adaugă câte două legume la fiecare masă.

Fii atent la semnalele pe care ți le transmite corpul. Atunci când organismul și-a primit necesarul de hrană, îți transmite semnale. Fii atent la ele și oprește-te când este cazul.

  • Nu exagera cu dulciurile. Este foarte greu să te abții de la cozonaci, plăcinte, cornulețe, torturi sau alte prăjituri pe care nu le mănânci în fiecare zi. Dar nu exagera și nu le amesteca. Gustă câte un fel după fiecare masă, nu da iama în tot tortul dacă vrei să te ferești de diabet :). Nu trebuie să mănânci din toate în aceeași zi, altfel riști să ajungi la camera de gardă.

    Evită grăsimile și maioneza.
     Dacă vrei să îți sub control colesterolul, ai grijă cu cârnații, fripturile și maioneza. Oricât de tentante ar fi, trebuie să înveți să te controlezi. Nu uita de porțiile mici!
    Învață să spui nu. Dacă ai bunici ca ai mei, este foarte greu să refuzi. Pur și simplu nu acceptă “nu” drept răspuns! Așa că, trebuie să te lupți! Oricât de insistente ar fi gazdele, învață să refuzi frumos!

    Vă doresc tuturor să treceți cu bine peste mesele festive, să vă bucurați de sărbători, să trăiți clipe de bucurie și împlinire și să aveți parte de un sfârșit de an grozav! Crăciun Fericit!

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.

Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply