Gândire pozitivă

Cum să înlocuiești pofta de lucruri cu pofta de viață

iulie 21, 2012

Distribuie!

Iubim la nebunie lucrurile. Iubim shopping-ul, ne place să achiziționăm, să deținem, să colecționăm. De fiecare dată când ne simțim goi pe interior, cumpărăm lucruri. Când avem probleme, cumpărăm lucruri. Când suntem deprimați, cumpărăm. Când vrem să ne arătăm iubirea față de o persoană, cumpărăm.

Pasiunea noastră pentru partea materială nu este deloc una sănătoasă. Ne afectează finanțele și ne distrage atenția de la lucrurile cu adevărat importante în viață, ne împiedică să ne confruntăm cu emoțiile noastre, și să ne conectăm cu adevărat cu ceilalți, la un nivel profund și autentic. De aceea este important să dăm un sens vieții, să învățăm să înlocuim pofta de lucruri cu pofta de viață.

Dacă simți că nu deții controlul și că nu poți scăpa din capcana lui “a cumpăra”, iată mai jos câteva idei care te-ar putea ajuta:

Redescoperă pasiunea pentru viață. Ieși afară și simte natura, apreciază frumusețea și abundență lumii în care trăieșți. Plimbă-te, înoată, mergi pe role, pe bicileta, aleargă, fă sport. Simte viața  curgând prin tine.


Oferă drept cadou experiențe, nu lucruri.
 Încearcă să înlocuieșți cadourile de ordin material cu experiențe plăcute, deosebite, unice. Gândește-te ce-i place persoanei respective și oferă-i ceva pe măsură: scoate-o la o plimbare, mergeți într-o călătorie, la un film, la un concert, gătește-i o prăjitură, faceți ceva nebunesc sau distractiv. Lucrurile se deteriorează și dispar, iar apoi se uită. Experiențele, în schimb, rămân veșnic în amintire.


Conectează-te cu ceilalți, în viața reală.
 Dacă nu ai mai petrecut de mult timp cu un prieten, sună-l și stabilește o întâlnire. Ieși la plimbare cu partenerul, vizitează-ți părinții, bunicii, rudele sau persoanele dragi ție. Și fii prezent, fii acolo! Trăiește clipa! Ascultă!

Confruntă-te cu emoțiile tale.
 Dacă simți o dorință mai puternică decât tine de a achiziționa lucruri, fii atent la emoțiile tale. Conștientizează-le, acceptă-le, confruntă-te cu ele. Încearcă să te opreșți din a folosi shopping-ul ca metodă de evitare și uitare. Nu există nimic material,care să poată acționa ca pansament pentru suflet. Iar dacă te simți deprimat, anxios sau singur, asumă-ți și fă ceva în privința asta. Află cauzele, găsește soluții!

Scapă de atașamentul material. Uneori mă regăsesc în imposibilitatea de a renunta la unele din lucrurile pe care nu le mai folosesc și de care nu mai am nevoie. Și atunci mă întreb: ” de ce”? Ce mă reține, ce mă împiedică să scap de acele posesiuni inutile? Uneori, îmi dau seama că între mine și lucrul respectiv s-a format o conexiune emoțională. Dar apoi realizez că este vorba de doar un obiect, nu de emoția în sine sau actuala sursă a emoțiilor. Apoi “scap” de obiectul respectiv, și mă eliberez de atașament. Dacă ești atașat de un obiect, descoperă cauza, pe termen lung, atașamentul aduce prejudicii.

Realizează că nu contează lucrurile, ci viață.
 Obiectele sunt doar obiecte, le poți pierde sau distruge. Viața în schimb constă într-o serie de momente. Ceea ce contează cu adevărat este cum îți înfrumusețezi momentele și cum știi să te bucuri de ele. La sfasitul acestei scurte călătorii numite viață, vei privi în urmă și îți vei aminti experiențele. Oamenii pe care i-ai iubit și care te-au iubit înapoi, ceea ce ai făcut și ceea ce nu ai făcut. Lucrurile materiale vor fi de mult uitate.

Dacă te-a inspirat acest articol, nu ezita să dai un like sau un share pe Facebook.

De asemenea, te invit cu drag să lași un comentariu în care să spui ce părere ai despre lucrurile prezentate mai sus și ce consideri tu că am putea face pentru a aprecia mai mult viața și mai puțin lucrurile materiale. 

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.

Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

8 Comments

 • Alina Necula iulie 21, 2012 at 10:38 pm

  Foarte frumos si educativ.majoritatea oamenilor au prostul obicei de a folosi lucrurile, mancarea, televizorul, etc. pentru a umple golurile din suflet.pentru a putea sa schimbam acest obicei ar trebuit sa fim atenti la lucrurile care le facem in exces si sa incercam sa gasim un echilibru in tot ceea ce facem.o zi frumoasa.:-h

 • Alex Pop iulie 22, 2012 at 5:24 pm

  Mi-a placut foarte mult partea cu ofera experiente nu lucruri. Oamenii apreziaza mult mai mult experientele decat lucrurile. Am invatat asta pe propria piele in relatiile pe care le-am avut cu persoanele de sex opus. Cand oamenii se simt excelent cu tine nu prea mai conteaza lucrurile.

 • florin iulie 24, 2012 at 12:28 pm

  … a fi, sau, a avea.

 • AUREL august 15, 2012 at 9:03 am

  Iti urmaresc mai de nult tot ce scri si cred ca sant sfaturi folositoare multora din cei care le citesc.Practic tu descri normalitatea in viata…si bine ar fi ca cei mai multi dintre cei care citesc sa tina cont de toate astea ….daca s-ar intampla asa atunci am fi cu totii mai omenosi ,mai optimisti,mai naturali….am vedea in jurul nostru oameni cu fete luminoase, fericiti.Felicitari pentru demersul tau.Bine ar fi sa poti,,contamina” cat mai multa lume cu esenta acestor scrieri ale tale.SUCCES !!

  • Andreea august 15, 2012 at 2:21 pm

   Multumesc mult!
   Asta imi doresc si eu, sa pot „contamina” cat mai multa lume! Si cred ca se poate, am auzit ca optimismul e contagios 😉

   • AUREL august 19, 2012 at 12:48 pm

    Multumesc pentru mailul pe care mi l-ai trimis azi ANDREEA.
    Chiar ti-ai gasit menirea ANDREEA!
    Am citit scrisoarea ta si am ramas surprins cat de tanara ai ajuns sa intelegi atat de profund oamenii …. am multa experienta de viata….am trait toate cate ai scris…. nici daca iti dictam nu as fi reusit sa spun atata incat sa le cuprind pe toate….asa ca iti raspund aici in cateva cuvinte: nu gasesc scanteia cu care sa imi revin la acea stare….la acel mod de viata…….

 • Ciprian Bud septembrie 3, 2012 at 5:51 pm

  Foarte frumos articolul. M-am regasit complet in el.

  „Everything you own at the time of your death will belong to someone else, but what you are is yours forever.” – Bob Proctor

  Felicitari!

 • Leave a Reply