Ne uităm cu încântare la oamenii, care au ajuns pe culmile succesului, le admirăm puterea, răbdarea, voința și disciplina, ingredientele care i-au ajutat să dobândească noi abilități, să depășească dificultățile și să ajungă la un nivel înalt de dezvoltare. Lipsa autocunoașterii îi determină pe unii dintre noi să considere că nu dețin resursele necesare pentru a ajunge în vârf și pentru a fi unul dintre oamenii cărora li se deschid constant uși.
În realitate, însă cei care au parte de lucruri mărețe, grandioase, cei care răzbat și ies din mulțime, cei care reușesc să vadă viața în culori, nu dețin calități supranaturale care i-au propulsat pe drumul reușitei, așa cum am avea tendința să credem. Sunt oameni obișnuiți ca mine și ca tine, care însă au reușit să își cultive voința și un înalt grad de autodisciplină.
Din fericire, aceste abilități nu sunt rezervate doar câtorva oameni mai norocoși, ele pot fi dezvoltate de fiecare dintre noi. Este esențial să îți cultivi voința și autodisciplină pentru a avea succes în orice domeniu al vieții tale.
Ce este voința?
Voința este acea forță interioară de a decide, de a acționa și de a duce la îndeplinire orice obiectiv pe care ți-l propui, indiferent de rezistența interioară sau exterioară, de disconfort sau dificultăți. Voința te ajută să învingi lenea, să rezișți tentațiilor, să spargi obiceiurile negative și să treci la acțiune, indiferent de efortul pe care este necesar să îl depui pentru a ajunge acolo unde țintești.
Ce este autodisciplina?
Autodisciplina este echivalată cu respingerea recompensei imediate, în favoarea recompensei întârziate. Este acea putere, care te determină să renunți la plăcerea instantă în favoarea rezultatelor care aduc beneficii pe termen lung. Se manifestă sub forma abilității de a fi centrat pe acțiune cu scopul de a atinge succesul. Autodisciplina este autocontrolul pe planurile spiritual, mental și fizic. Scopul autodisciplinei nu este acela de a te determina să trăiești o viață limitativă și restrictivă, această abilitate îți garantează succesul și puterea, și îți conferă forța de a-ți concentra toată energia pe îndeplinirea scopurilor propuse.
Aceste două abilități îți folosesc în procesul zilnic de acțiune și decizie. Ele îți sunt necesare pentru a îndeplini cu succes obiectivele, pentru a schimba obiceiurile limitative cu unele noi și benefice, și pentru a progresa în toate planurile vieții tale.
Una dintre metodele cele mai simple și mai eficiente pentru a dezvolta voința și autodisciplina constă în refuzul de a satisface dorințele superficiale, neimportante și inutile. Există numeroase tentații și pofte a căror îndeplinire nu face decât să ne consume energie, fără a produce rezultate favorabile și pozitive. Învățând să refuzi să le satisfaci, ajungi să preiei controlul asupra vieții tale și te transformi într-o ființă puternică, măreață.
Cum îți cultivi voința și autodisciplina?
Așa cum am mai specificat de nenumărate ori, nu este indicat să te arunci cu capul înainte în speranța că într-o clipită vei reuși să îți transformi complet viața. Lucrurile nu se îmbunătățesc peste noapte, este nevoie de răbdare și perseverență pentru a avea rezultate. Așadar, începe transformarea cu pași mărunți, îndeplinirea fiecăruia dintre ei îți va consolida încrederea în sine și îți va oferi sentimentul de valoare personală.
Iată câteva exerciții simple pentru a-ți consolida voința și autodisciplina:
– Încearcă să renunți la televizor sau la presa scrisă pentru o zi sau două.
– Bea apă în loc de suc.
– Mergi pe scări în detrimentul liftului.
– Coboară cu o stație înaintea destinației și mergi pe jos restul drumului.
– Timp de o săptămână, mergi la culcare mai devreme decât de obicei.
– Daca îți place ciocolata, abține-te de a mânca timp de o zi sau două.
Aceste exerciții te ajută să intri în legătură cu forța ta interioară. Odată descoperită, această forță îți va garanta succesul. Arată–ți și demonstrează–ți că poți prelua controlul asupra propriei vieți.
Tu ce alte metode de consolidare a voinței și autodisciplinei cunoști?
________________________
Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro
Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.
Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.
Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!
Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!
Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,
Andreea
2 Comments
Vointa este limitata pe parcursul unei zile, cred eu, si e pacat sa o consumi pe lucruri inutile (de genul sa te contrazici si sa-i dovedesti unui „prieten” ca nu are dreptate). Foloseste vointa pentru lucrurile care cu adevarat conteaza pentru tine, care cu adevarat iti vor urca tie viata la un alt nivel.
Iar la autodisciplina gandeste te cand iti insusesti un obicei nou, ca nu il vei face o zi sau doua ci poate o viata intreaga. Asa ca ai grija ce obiceiuri iti insusesti.
Ma bucur ca gasesc cateva sfaturi, pentru mine vointa si autodisciplina sunt greu de educat. De aceea am ajuns la astfel de articole, din dorinta de a ma motiva si de a gasi niste solutii, caci e greu in viata fara acestea doua.
Mare dreptate are Sorin cu atentionarea ” ai grija ce obiceiuri iti insusesti” caci eu ma chinui acum sa scap de unele si nu stiu daca voi reusi sau cat va dura, parca mi-au intrat in ADN. Insa acum am mare grija cum imi educ copilul, tocmai ca sa nu simta la fel…poate daca primeam si eu o educatie corespunzatoare nu ma mai vaitam acum.