Dezvoltare personală Evoluţie personală

Cum să-ți cultivi voința și autodisciplina pentru a avea succes

martie 10, 2012

Distribuie!

Ne uitam cu incantare la oamenii care au ajuns pe culmile succesului, le admiram puterea, vointa si disciplina, ingredientele care i-au ajutat sa dobandeasca noi abilitati, sa depaseasca dificultatile si sa ajunga la un nivel inalt de dezvoltare. Lipsa autocunoasterii ii determina pe unii dintre noi sa considere ca nu detin resursele necesare pentru a ajunge in varf si pentru a fi unul dintre oamenii carora li se deschid constant usi.

In realitate insa, cei care au parte de lucruri marete, grandioase, cei care razbat si ies din multime, cei care reusesc sa vada viata in culori, nu detin calitati supranaturale care i-au propulsat pe drumul reusitei, asa cum am avea tendinta sa credem. Sunt oameni, ca mine si ca tine, care insa au reusit sa isi cultive vointa si un inalt grad de autodisciplina.

Din fericire, aceste abilitati nu sunt rezervate doar catorva oameni mai norocosi, ele pot fi dezvoltate de fiecare dintre noi. Este esential sa iti cultivi vointa si autodisciplina pentru a avea succes in orice domeniu al vietii tale.

Ce este vointa?

Vointa este acea forta interioara de a decide, de a actiona si de a duce la indeplinire orice obiectiv pe care ti-l propui, indiferent de rezistenta interioara sau exterioara, de disconfort sau dificultati. Vointa te ajuta sa invingi lenea, sa rezisti tentatiilor, sa spargi obiceiurile negative si sa treci la actiune, indiferent de efortul pe care este necesar sa il depui pentru a ajunge acolo unde tintesti.

Ce este autodisciplina?

Autodisciplina este echivalata cu respingerea recompensei immediate, in favoarea recompensei intarziate. Este acea putere care te determina sa renunti la placerea instanta in favoarea rezultateleor care aduc beneficii pe termen lung. Se manifesta sub forma abilitatii de a fi centrat pe actiune cu scopul de a atinge succesul. Autodisciplina este autocontrolul pe planurile spiritual, mental si fizic. Scopul autodisciplinei nu este acela de a te determina sa traiesti o viata limitativa si restrictiva, aceasta abilitate iti garanteaza succesul si puterea, si iti confera forta de a-ti concentra toata energia pe indeplinirea scopurilor propuse.

Aceste doua abilitati iti folosesc in procesul zilnic de actiune si decizie. Ele iti sunt necesare pentru a indeplini cu succes obiectivele, pentru a schimba obiceiurile limitative cu unele noi si benefice, si pentru a progresa in toate planurile vietii tale.

Una dintre metodele cele mai simple si mai eficiente pentru a dezvolta vointa si autodisciplina consta in refuzul de a satisface dorintele superficiale, neimportante si inutile. Exista nuneroase tentatii si pofte a caror indeplinire nu face decat sa ne consume energie, fara a produce rezultate favorabile si pozitive. Invatand sa refuzi sa le satisfaci, ajungi sa preiei contrlul asupra vietii tale si te transformi intr-o fiinta puternica, mareata.

Cum iti cultivi vointa si autodisciplina?

Asa cum am mai specificat de nenumarate ori, nu este indicat sa te arunci cu capul inainte in speranta ca intr-o clipita vei reusi sa iti transformi complet viata. Lucrurile nu se imbunatatesc peste noapte, este nevoie de rabdare si perseverenta pentru a avea rezultate. Asadar, incepe transformarea cu pasi marunti, indeplinirea fiecaruia dintre ei iti va consolida increderea in sine, si iti va oferi sentimentul de valoare personala.

Iata cateva exercitii simple pentru a-ti consolida vointa si atutodisciplina:

Incerca sa renunti la televizor sau la presa scrisa pentru o zi sau doua.


– Bea apa in loc de suc.


– Mergi pe scari in detrimentul liftului.


– Coboara cu o statie inaintea destinatiei si mergi pe jos restul drumului.


– Timp de o saptamana, mergi la culcare mai devreme decat de obicei.


– Daca iti place ciocolata, abitine-te de a manca timp de o zi sau doua.

Aceste exercitii te ajuta sa intri in legatura cu forta ta interioara. Odata descoperita, aceasta forta iti va garanta succesul. Arata-ti si demonstreaza-ti ca poti prelua controlul asupra propriei vieti.

Tu ce alte metode pentru a-ti consolida vointa si autodisciplina cunosti?

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, mă găsești pe contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol! Poți să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și instagram @psihoterapeutandreeasavulescu și de acceptare a sinelui, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată, în cele două cărți ale mele, Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut, pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

2 Comments

 • Sorin martie 11, 2012 at 7:17 am

  Vointa este limitata pe parcursul unei zile, cred eu, si e pacat sa o consumi pe lucruri inutile (de genul sa te contrazici si sa-i dovedesti unui „prieten” ca nu are dreptate). Foloseste vointa pentru lucrurile care cu adevarat conteaza pentru tine, care cu adevarat iti vor urca tie viata la un alt nivel.

  Iar la autodisciplina gandeste te cand iti insusesti un obicei nou, ca nu il vei face o zi sau doua ci poate o viata intreaga. Asa ca ai grija ce obiceiuri iti insusesti.

 • Simona august 31, 2012 at 1:17 pm

  Ma bucur ca gasesc cateva sfaturi, pentru mine vointa si autodisciplina sunt greu de educat. De aceea am ajuns la astfel de articole, din dorinta de a ma motiva si de a gasi niste solutii, caci e greu in viata fara acestea doua.
  Mare dreptate are Sorin cu atentionarea ” ai grija ce obiceiuri iti insusesti” caci eu ma chinui acum sa scap de unele si nu stiu daca voi reusi sau cat va dura, parca mi-au intrat in ADN. Insa acum am mare grija cum imi educ copilul, tocmai ca sa nu simta la fel…poate daca primeam si eu o educatie corespunzatoare nu ma mai vaitam acum.

 • Leave a Reply