Dezvoltare personală Încredere în sine

10 modalități prin care îți crești încrederea în sine

august 10, 2011

Distribuie!

“Dumnezeu îi ajută pe cei care se ajută pe sine.“ Probabil ai auzit de câteva ori această afirmație, însă de câte ori ai încercat să îi afli cu adevărat semnificația? Aceasta subliniază faptul că, numai o persoană încrezătoare are curajul de a face față adversităților, de a risca, de a trăi o stare de încântare spontană sau de a trece cu bine prin alte experiențe, care dezvăluie spiritul uman.

Încrederea în sine ne oferă libertatea de a face greșeli și de a trece peste eșecuri fără a ne simți lipsiți de valoare. Doar având încredere în propria persoană, putem câstiga și încrederea altora. Cei mai mulți oameni sunt reticenți în a porni pe o cale recomandată de o persoană nervoasă și neîncrezătoare. Pe de altă parte, o persoană care vorbește clar, ține capul sus, dă dovadă de siguranță și recunoaște când nu știe ceva, poate avea o foarte mare putere de convingere.

Pe o scalăde 1 la 10, unde crezi că te situezi cu încrederea în sine? Nu stai prea bine? Am niște vești bune. Așa cum am mai specificat, încrederea în propria persoană poate fi învățată și construită.

Așadar, să începem procesul! Ține minte că nu există o cale simplă și rapidă și că practica te aduce aproape de perfecțiune. Prin urmare, tot ce trebuie să faci este să implementezi următoarele sfaturi în viața ta de zi cu zi.

1. Recunoaște-ți nesiguranța.Toți suntem nesiguri, iar a conștientiza lucrurile care te fac să te simți nedemn, rușinat sau inferior, te ajută să le combați. Încearcă să treci pe o foaie aceste gânduri și te vei simți mai luminos și mai fericit. Amintește-ți că nimeni nu este perfect și foarte probabil ca persoana lângă care te afli să aibă același număr de insecurități ca și tine. Dacă nu le poți scrie, încearcă să vorbești despre ele cu apropiații tăi. Te va ajuta să scapi de povara pe care ai cărat-o atâta timp.

2. Identifică-ți succesul. Oricât de nesigur ai fi, ești cu certitudine înzestrat cu ceva talent. Descoperă lucrurile la care te pricepi și apoi concentrează-te să le îmbunătățești. Oferă-ți permisiunea de a te mândri cu talentele tale. Acordă-ți credit pentru succesele tale.

3. Fii recunoscător pentru ceea ce ai. De cele mai multe ori, la baza insecurității și a lipsei de încredere se află sentimentul că, nu ai suficient din ceva, fie că este vorba despre validare emoțională, fie că este vorba de noroc sau bani. Înțelegând și apreciind ceea ce deții, poți combate sentimentul de insatisfacție. Să găsești pacea interioară poate face minuni în ceea ce privește încrederea ta.

4. Fii pozitiv. Evita să-ți plângi de milă sau să aștepți simpatia celorlalți. Nu le permite niciodată celor din jur să te facă să te simți inferior – asta se întâmplă doar dacă tu îi lași. Dacă vei continuasă te detești și să te minimalizezi, alții vor face același lucru. În schimb, vorbește pozitiv despre tine, despre viitorul tău, despre progres. Nu îți fie frică să îți prezinți punctele forte și calitățile în fața altora.

5. Îmbracă-te adecvat. Chiar dacă se spune că haina nu-l face pe om, cu siguranță afectează felul în care se percepe pe sine. Când nu arăți bine, nu te simți bine. Hainele schimbă modul în care te vezi și modul în care intercaționezi cu ceilalți. Asta nu înseamnă că, trebuie să cheltuiești bani mulți pe haine. Decât să îți cumperi multe și ieftine, alege câteva piese de calitate superioară, dar care sunt mai durabile.

6. Mergi repede. Mersul tău spune multe despre personalitatea ta.Este lent? Este oboisit? Este dureros? Sau este energic și hotărât? Oamenii încrezători merg repede. Ei au locuri unde să ajungă, oameni cu care să se întâlnească și lucruri importante pe care să le facă. Îți poți crește încrederea în sine grăbind pasul. Mergând cu 25% mai repede te va face să arăți și să te simți mai important.

7. Complimentează. Când gândim negativ despre noi înșine, adesea proiectăm aceste sentimente asupra altora sub forma de insulte sau bârfe. Refuză să te implici în bârfe și folosește-ți energia pentru a-i complimenta pe cei din jurul tău. Pe parcursul acestui proces vei începe să te placi mai mult și să îți clădești încrederea în sine. Căutând ceea ce-i bun în ceilalți, indirect vei scoate la iveală ce e mai bun în tine.

8. Vorbește deschis. În general, oamenilor le e teamă să vorbească sau să pună întrebări într-o discuție de grup sau într-o adunare publică. Le este frică să nu fie judecați, pentru că au spus ceva neadecvat. În general, ceilalți sunt mai toleranți decât ne putem imagina. De fapt majoritatea oamenilor se confruntă cu exact aceleași temeri. Efortul de a vorbi măcar odată în orice discuție de grup, te va transforma într-un vorbitor mai bun, mai încrezător în propriile păreri și probabil chiar vei fi recunoscut ca un lider de către colegii de breaslă.

9. Fă mișcare. O minte sănătoasă sălășluiește într-un corp sănătos. Dacă eșți în formă, ești înconjurat de pozitivitate și energie. Dacă nu ești în formă,te simți neatrăgător. Asta duce la demoralizare. Doar puțină disciplină în viața ta, te poate ajuta să dai forma încrederii în sine într-un mare fel.

10. Zâmbește. Încearcă să zâmbești cât mai mult posibil. Oamenii zâmbitori sunt întotdeauna apreciați și întâmpinați cu căldură și afecțiune. Acceptarea și recunoașterea din partea altora te ajută întotdeauna să îți clădești încrederea în sine.

Dacă te-a inspirat acest articol, nu uita sădai Like și Share. Și te aștept să lași în comentariu în care să spui ce alte modalități de a-ți crește încrederea în sine cunoști, ce ai aplicat și ce a funcționat în cazul tău.

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.

Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

4 Comments

  • Alex august 10, 2011 at 5:07 pm

    Bravo Andreea. bine ca poti sa dai sfaturi oamenilor 🙂
    miscarea in fiecare zi iti tine increderea buna,
    chiar si o plimbare de 10 min iti creste respectul de sine;
    o carte buna este ‘cei 6 stanlpi ai increderii in sine’
    numai bine si succes in tot ce faci 🙂

    • Andreea august 10, 2011 at 5:54 pm

      Merci Alex. Ai mare dreptate, „cei sase stalpi ai increderii in sine” a lui Nathaniel Branden este o carte fundamentala, foarte bine structurata. Te ajuta sa intelegi perfect de unde provine lipsa de incredere si te invata ca e necesar sa te intelegi si sa te accepti 🙂

  • Manu_021 august 11, 2011 at 7:38 am

    Am aflat lucruri noi 😉 Nu stiam ca daca grabesti pasul te vei simti important si vei avea mai multa incredere in tine! Da, iata un truc mic si gratuit, dar cu efecte mari.

    Legat de vestimentatie, ai dreptate! O spun si din experienta. Iti creste foarte mult increderea in tine cand cineva iti face remarci despre ce bine iti vine camasa, sau alte articole. Cand eram student, nu acordam importanta hainelor, credeam ca la barbati nu conteaza cum esti imbracat. Prin urmare, cumparam haine la nimereala de la magazinele second hand. De anul trecut, de cand am citit un manual de stil, mi-am schimbat complet viziunea referitoare la imbracaminte. Am facut schimbari care s-au facut remarcate!

    Ai zis foarte bine si la capitolul sport si miscare. Sportul trebuie completat si cu o alimentatie sanatoasa si multa apa pe parcursul zilei. Ar fi multe de spus. Ideea e ca si capitolul sport&alimentatie il poti rezolva cu bani putini.

    • Andreea august 12, 2011 at 12:48 pm

      Il poti rezolva intr-adevar cu bani putini, dar mai ales cu determinare. Este foarte greu sa schimbi niste obiceiuri bine inradacinate, sa le inlocuiesti cu altele noi, sanatoase. Lupta o duci cu propria persoana. Invingi tu sau inving circumstantele.

    Leave a Reply