Dezvoltare personală Relaţii de cuplu

5 greșeli de comunicare de evitat într-o relație

octombrie 4, 2011

Distribuie!

Fericirea ta în relația de cuplu nu ține neapărat de a alege persoana potrivită lângă care să trăiești, ci mai degrabă de a face lucrurile potrivite alături de acea persoană. Fericirea în cuplu înseamnă ascultare, iertare, încredere, afecțiune.

Fericirea în cuplu nu este doar un sentiment, nu este o calitate mistică, este o decizie. Te trezești zilnic și decizi dacă dorești sau nu să fii fericit. Dacă răspunsul este pozitiv, faci orice este necesar pentru asta. Toate relațiile se confruntă cu schimbări, dificultăți și stres. Ceea ce face diferența între o relație fericită și una nefericită este felul în care partenerii îmbrățișează aceste provocări, dacă învață din ele și dacă reușesc să își consolideze relația.

Majoritatea problemelor, care apar în relația de cuplu țin de comunicare. De cele mai multe ori, însă aceste probleme nu sunt conștientizate și avem tendința de a arunca vina pe partenerul de viață.

Și pentru că știu că îți dorești să ai o relație de cuplu fericită, îți voi prezenta mai jos 5 greșeli de comune de comunicare de care trebuie să devii conștient și pe care trebuie să le eviți:

Greșeala #1: Aștepți ca partenerul să îți ghicească gândurile.
Sunt convinsă că, de foarte multe ori te-ai gândit că, dacă partenerul ar avea bun simt ar face ceea ce tu dorești. Și de fiecare dată când ai așteptări, iar ele nu îți sunt îndeplinite, te înfurii și creezi tensiune. În realitate nu poți presupune că, cel cu care îți împarți viața știe ceea ce simți sau ce gândești dacă tu nu îi comunici. Oamenii sunt diferiți și nu împărtășesc aceleași sentimente, gânduri sau au o viziune diferită în ceea ce privește viața sau relația. Așadar, când dorești că cel de lângă tine să facă ceva, spune-i concret.

Greșeala #2: Ridici tonul în speranța că vei fi auzit.
Atunci când nu primim răspunsul pe care îl dorim, reacția noastră firească este de a repeta ceea ce deja am spus, pe un ton răstit. Cu toate astea, tot nu primim feedback-ul la care ne-am fi așteptat. De ce? Amintește-ți când ai fost ultima dată în această situație. Atunci când cineva țipa la tine te conformezi sau te împotrivești și mai mult? Dacă ești ca majoritatea oamenilor este valabilă varianta a doua. Poate chiar mai mult, întorci spatele și refuzi să mai asculți.

Exact așa reacționează și partenerul tău. Atunci când cineva se simte amenințat, se declanșează diverse alarme emoționale,care stopează capacitatea de a asculta. Încearcă în schimb să vorbești mai încet decât prima dată. Vorbește ușor, încet și cu compasiune. Este o metodă eficientă, care te va ajuta să te faci înțeles mai ușor.

Greșeala #3: Ai o fixație cu sentimentele tale.
Știu că îți dorești că, partenerul tău să știe ceea ce simți, dar atunci când tot repeți cât de furios, trist sau plin de resentimente ești, nu faci decât să îl împingi în afară relației. Asta nu înseamnă că, nu e în regulă să îi comunici ceea ce simți, dar încearcă să nu îl copleșești cu o multitudine de sentimente negative. În acest fel, crești șansele că, cel de lângă tine să devină mai atent la trăirile tale.

Greșeala #4: Ești sarcastic.
Îți dai ochii peste cap, oftezi, faci remarci dure de genul “bine că le știi tu pe toate!”. Toate astea va îndepărta partenerul dn relație, și va crea o atmosferă de frică și răceală. Relațiile fericite sunt pline de căldură. Căldura se instalează cu ajutorul complimentelor, a îmbrățișărilor, recompenselor și prin validare. Dacă există o problemă, încearcă să o rezolvi într-o manieră cât mai simplă, fără a complica lucrurile. Nu pune paie pe foc adresând remarci usturătoare.

Greșeala #5: Vorbești prea mult.
Ca și în cazul țipatului, vorbitul în exces poate dăuna relației. Indicat este ca atunci când dorești să transmiți ceva, în special legat de atitudine sau comportament, să te rezumi la câteva fraze esențiale. Spre exemplu, dacă îți dorești ca partenerul să îți vorbească mai calm, îi poți spune: “Nu mă simt bine când îmi vorbești așa. Ai putea te rog să vorbești mai calm?”. Atunci când cineva țipă, reacția celuilalt este pe măsură. Prin urmare, dacă partenerul țipă, iar tu îi vei vorbi calm, va realiza că e cazul să se oprească și vei reuși să îi captezi atenția.

Vreau să îți reamintesc că experiențele tale sunt importante pentru noi toți, de aceea te încurajez să ne împărtășești din trăirile tale. Poate ceea ce ne vei spune îi va ajuta și pe alții să depășească situațiile dificile. Te invit să ne povesteti despre greșelile pe care tu le-ai făcut în ceea ce privește comunicarea în cuplu, dar și despre modalitățile prin care ai depășit aceste momente. Și dacă îți place acest articol, nu uita să dai un Like pe Facebook.

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.

Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

2 Comments

  • oana ianuarie 25, 2013 at 12:03 pm

    am facut toate gresesile… m-am lovit de ele… am invatat din ele…. dar recunosc, ca pina nu am intalnit oameni ca tine, nu am inteles adevaratul sens ai comunicarii… am citit multe articole despre tot felul de chestii de dezvoltare personala…. si m-au ajutata fantastic. multumesc!

  • 4 lucruri care iți distrug relația de cuplu - ArtaEducatiei aprilie 8, 2016 at 9:35 am

    […] că eşti femeie fie că eşti bărbat, este important să înţelegi că pentru ca o relaţie să fie reuşită este indicat să ţi-l asumi pe cel de lângă tine. Dacă doar critci persoana alături de care […]

  • Leave a Reply