Deși trăim într-o era a comunicării, foarte mulți oameni nu sunt stăpâni pe arta conversației și nu știu cum să înceapă o discuție. Auzi tot mai des îndemnul de a ieși din zona de confort. Ți se spune că e benefic să-ți lărgești orizonturile, să cunoști oameni noi și să legi prietenii. Deși mulți dintre noi și-ar dori să își facă noi cunoștințe, de cele mai multe ori, când sutem puși în față faptului, realizăm că este mai dificil decât credeam inițial. Așa apare frica, intervin blocajele, ne panicăm și ajungem în imposibilitatea de a depăși aceste bariere comunicaționale.
Așadar, întrebarea cea mai arzătoare în acest caz este:
“Cum faci să începi și să menții o conversație când intri în contact cu oameni noi?”
Există cinci lucruri de bază pe care e necesar să le știi dacă îți dorești să ai parte de discuții plăcute și constructive. Iată care sunt acestea:
1. Nu agasa cu întrebările. Într-adevăr, o conversație începe mai totdeauna cu întrebări, însă partenerul tău nu trebuie să se simtă ca la interogatoriu. Prea multe întrebări nu vor face decât să îi creeze o stare de disconfort celuilalt și va duce inevitabil către încheierea discuției.
2. Fii amuzant. Asta nu înseamnă că trebuie să pregătești un număr de stand-up pentru a impresiona, este suficient să spui câteva glume sau o poveste amuzantă pentru a sparge gheață. Vei fi surprins să vezi cât de mult se pot destinde oamenii, dacă atmosfera este degajată. Astfel de momente îi face chiar și pe cei mai tensionați să se simtă confortabil.
3. Evită întrebările închise. Întrebările închise nu sunt indicate într-o discuție, pentru că ele au ca și răspuns doar “da” sau “nu”. Dacă ai de gând să porți o conversație profundă este necesar să adresezi întrebări deschise, care îți oferă posibilitatea să afli mai multe lucruri despre persoana sau persoanele cu care relaționezi.
4. Ajută-ți interlocutorul să se simtă confortabil. O persoană se va deschide în fața ta dacă te simte sincer și empatic. Dacă însă dă semne că s-ar plictisi, dă-i ocazia să aleagă subiectele de discuție. Dacă persoana cu care comunici devine distrasă, poți întreba ce se întâmplă. Poate ar vrea să vorbescă despre ceva anume, dar nu știu cum să o facă. Poți transforma un străin într-un prieten, dacă îi arăți că ești interesat să asculți și îți pasă cu adevărat de ceea ce îți spune. Ai grijă și cu spațiul personal! Stai suficient de departe, încât să nu îi invadezi intimitatea, dar totuși suficient de aproape, încât să poți auzi clar ceea ce îți comunică.
5. Dacă te afli într-un grup de persoane, încearcă să abordezi un subiect pe care toată lumea îl cunoaște. Cel mai sigur mod de a iniția o conversație este de a porni o discuție bazată pe ceva ce aveți în comun. Spre exemplu, dacă va plac animalele de companie, poți începe prin a spune o povestioară despre animăluțul tău. Astfel, vei da ocazia și celorlalți să povestească câte o întâmplare și garantat discuția va decurge într-un mod plăcut.
Nu uita să adopți un ton potrivit, nici prea soft, dar nici prea ridicat și nu încerca să domini conversația, partenerul tău ar trebui să aibă la fel de multe posibilități de a se exprima că și tine.
Aștept părerea ta în legătură cu articolul, mă interesează dacă ai aplicat aceste strategii și cum au funcționat în cazul tău. Dacă știi și alte strategii,câre funcționează, nu ezita să le împărți cu noi. Îmi place să cred că pe Arta Educației învățăm unii din experiențele celorlalți. Nui uita să dai un Like dacă ți-a plăcut acest articol.
________________________
Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro
Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.
Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.
Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!
Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!
Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,
Andreea
2 Comments
Daca tu esti persoana care initiaza o conversatie, atunci cel mai bine e sa pui intrebari deschise si sa asculti. Efectiv, sa il faci pe interlocutor sa vorbeasca, apoi sa il asculti.
Apoi sa extragi o idee din ce a zis si sa pui o alta intrebare deschisa legata de ideea respectiva.
toata lumea doreste sa fie ascultata si apreciaza pe cineva care ii asculta.
Recunosc ca nu tot timpul mi-a reusit, uneori desi puneam intrebari deschise, interlocutorul rapspundea cu un raspuns scurt. Trebuie exersat mai mult.
Intr-adevar, uneori oamenii ofera raspunsuri scurte. Asta nu trebuie sa ne descurajeze, pentru ca de multe ori cei cu care initiem conversatii nu au dispozitia necesara de a raspunde, deci problema nu vine de la noi. La urma urmei, suntem toti oameni si fiecare dintre noi avem diverse stari sufletesti. Trebuie doar sa fim mai toleranti, atat cu propria oersoana cat si in ceea ce-i priveste pe ceilalti.