Hipnoza este o unealtă psihologică LEGITIMĂ (este validată științific), prin care accesăm ceea ce nu vedem, dar există, adică partea noastră inconștientă.
CA ființe umane, avem 10% parte conștientă – ceea ce știm și știm că știm și 90% parte inconștientă – ceea ce știm, dar nu știm că știm, ce nu se vede, dar se află, totuși, înăuntrul nostru – convingeri centrale, automatisme, amintiri, emoții reprimate, reacții somatice, comportamente. Ne este greu să avem percepția acestui inconștient, deoarece el nu are formă, culoare, miros, nu este palpabil, nu este controlabil. Însă el există și își face treaba, la fel ca procesele vitale ale organismului, de care nu ești conștient – respirație, digestie. Așa cum îți la fel de important ca și inima.
Eu consider că orice formă de terapie este buna. Orice facem – pentru a vindeca părți din noi rănite, pentru a recadra evenimente, pentru a restructura gânduri și convingeri, pentru a crea noi obiceiuri, pentru a ne transforma sau a ne ameliora starea – este extraordinar. Însă este important să știm că, psihoterapia clasică, vorbită, este mai înceată. Deși avem adesea momente AHA, de insight, de conștientizare, deși facem legături și conexiuni, înțelegem anumite lucruri și rădăcina lor, apoi găsim soluții, nu întotdeauna vindecăm în profunzime și se văd foarte greu efectele.
Nimic nu se întâmplă peste noapte, este important să înțelegi că magia tu o faci, nu te salvează nimeni și totul are în spate muncă și durere, însă există variante mult mai rapide care te fac să manifești în viață ta, mai ușor, vindecarea și rezultate concrete în planurile emoțional, mental, corporal și material, ale vieții.
De-a lungul timpului, au ajuns în cabinetul meu oameni aflați în apogeul durerii, cu multe cunoștințe, conștientizări, dar care nu știau ce să facă dincolo de asta, cu emoțiile. Uneori, când ai insight-uri, poți ajunge în faza aceea pe care, în psihotraumatologie o numim “invazie”, în care suntem deschiși și copleșiți de ceea ce iese din străfundurile ființei noastre.
Rațiunea este diferită de emoție, iar emoția este întotdeauna mai puternică decât orice. Ce nu procesăm (trăim și eliberăm), rămâne în corp și duce la diverse rezultate negative.
Cele mai întâlnite stări pe care le manifestăm și au în spate emoții stocate în corpul nostru sunt:
Agitație, deficit de atenție, pierderi de memorie, deconectare de realitate, fuga într-o lume magică, falsă spiritualitate, nevoie de magie, credință în lucruri îndepărtate de realitate, lipsă de calibrare la real, izolare, însingurare, adicții, comportamente dăunătoare (amânare, fugă, evitare, negare, uitare). Alte comportamente – agresive, auto-agresive, susceptibilitate la accidente (lucru demonstrat de studii legate de accidentele la locul de muncă), pierderea identității, confuzie cu privire la identitatea sexuală, cancer, boli autoimune și cardiovasculare, anxietate, atacuri de panică, tulburări de somn, reacții somatice, dureri cornice nespecifice, blocaje pe parte materială, financiară. Hipnoza te ajută cu tot și toate, să depășești obstacole mai mici și mai mari, fobii, lipsa de motivație, frica de vorbit în public, amânarea etc.
Din cauza acestei încărcături emoționale, ne putem simți adesea rău, cu senzație de greutate corporală, amețeli, dureri de cap, presiune etc. Dacă te simți mai mult rău decât bine și ai ajuns să crezi că aceste stări sunt normale, naturale, să știi că nu este așa. Starea noastră normala este de bine, atât fizic, cât și emoțional și mental. Ne este atât de des rău, încât ajungem să ne obișnuim și binele ni se pare nenatural și fals.
Ce este hipnoza?
O cale extrem de rapidă de a accesa această lume interioară nevăzută și de a elibera încărcătura emoțională, astfel încât să golești spațiul tău interior. Concret, după o ședință de hipnoză cu regresie în copilărie (regresie însemnând întoarcere), starea ta se schimbă.
Încă de la început te simți diferit, din agitație ajungi la liniște și calm, apoi lucrurile nu mai par atât de tragice, crește claritatea, alegerile devin mai ușoare, ca și cum ai ști deja ce e de făcut, ce e potrivit pentru tine, ce îți aduce beneficii.
Și chiar știi, răspunsurile sunt în tine, însă, din cauza traumelor, nu le mai vezi. Prin hipnoză nu doar că vindeci, dar și programezi mintea pentru atingerea mai ușoară a obiectivelor. Dar, pentru ca programarea să funcționeze cu adevărat, este important ca, mai întâi, să faci vindecarea, să neutralizezi durerea din trecut, pentru că, altfel, energia ta se risipește înăuntru și nu se mai poate direcționa pe a crea ceva și în afară.
Ce nu este hipnoza?
Nu este ce vedem la TV sau în filme, nu am pendul, nu te adorm și nu te fac să îți pierzi cunoștința. Sunetul degetelor are rolul de a te ajuta să te focusezi într-o singură direcție, să domolească overthinking-ul și anxietatea. Hipnoza nu este control, nu este manipulare, nu este lipsă de conștiință și cunoștință, nu te adoarme nimeni, nu te pune nimeni să sari într-un picior, sau să imiți animalele, aceea este doar o hipnoză de scenă, cu scop de amuzament. În realitate, hipnoza este o tehnică de vindecare emoțională extrem de sigură, în care tu ești complet conștient și ai controlul, dar accesezi mult mai ușor acel inconștient de care îți vorbeam.
Cum funcționează hipnoza?
Am să îți povestesc acum felul în care decurge hipnoza la mine în cabinet. Mai întâi identificăm o emoție negativă care s-a manifestat mai intens, apoi, pentru ca procesul să se desfășoare conform, te întinzi pe canapeaua din cabinet, iar eu te ghidez cu vocea mea, spre ceea ce este în interior. Prin respirația ghidată și închiderea ochilor, îi transmiți creierului tău că ești în siguranță, iar el își încetinește undele electromagnetice și ajunge în Alfa și uneori in Theta.
În această stare a crierului, îți amintești o întâmplare în care te-ai simțit în felul respectiv, apoi, în funcție de ceea ce iese la suprafață din inconștient, eu aduc în plus tehnicile și metodele potrivite ție în momentul respectiv, pentru ca transformarea sa se întâmple în interiorul tău. Hipnoza în sine nu durează mai mult de 30 de minute, însă in timpul acesta poți vindeca multe, pentru că, deși poate iți vine doar o amintire, două sau trei, ceea ce facem lucrează și altele din inconștient, care au aceeași temă. Și, astfel, se închide cercul durerii.
Atât creierul, cât și inima au la bază miliarde de celule nervoase numite neuroni, care comunică între ele, prin electricitate. Activitatea creierului se produce pe baza impulsurilor electromagnetice de frecvențe diferite.
Astfel, există 4 feluri de unde:
- Undele Beta, cu frecvențe între 16 și 60 de pulsuri pe secundă – emise când suntem conștienți. Așa funcționăm în general, pe toată durata zileu, uneori chiar și noaptea, când suntem în alertă, speriați, agitați, tensionați, dar și în orice altă activitate ce ne solicită creierul;
- Undele Alpha, cu frecvențe intre 7 și 13 pulsuri pe secundă – emise în starea de relaxare mentală, fizică și psihică, în timp ce încă suntem conștienți. De regulă, în aceste unde ajungi atunci când lucrezi în hipnoză sau oricând te întinzi și închizi ochii.
- Undele Theta, cu frecvențe între 4 și 7 pulsuri, apar când starea de conștientizare este puțin mai redusă, ca trecere spre starea de somn.
- Undele Delta au frecvențe de 0.1 și 4 cicluri pe secunda, sunt specifice stării de inconștiență și somnului profund.
Undele Alfa ar trebui să fie cele la care noi să funcționăm cel mai adesea, însă, din cauza distragerilor, a stilul de viață, a modului rapid, accelerat, în care se desfășoară lucrurile și viața, noi funcționăm cel mai adesea în starea Beta.
Ce unde folosim în hipnoză?
În hipnoză, accesăm atât starea Alfa, cât și în Theta – în funcție de cum ne dăm voie și cât ne antrenăm în a face asta. În aceste două stări putem accesa inconștientul mult mai rapid și putem ajunge la ceea ce este acolo, pentru a retrăi unele momente ce și-au lăsat amprenta asupra ființei noastre, ca să neutralizăm emoția din corp și apoi putem da minții sugestii pozitive, claritate, orientare către soluții.
Această stare este specifică pentru copiii de până în 7 ani, care nu au griji, nu au regrete, nu au responsabilități, se bucură altfel de viață, sunt creativi și curioși, deschiși către ce vine spre ei. De altfel, acestea sunt și caracteristicile psihicului sănătos. De aceea, copiii învață în mod natural mai multe limbi străine, fără efort, în primii ani de viață. Probabil că tot de aici se trage și expresia “cei 7 ani de acasă” pentru că, atunci, în perioada aceea, acumulăm cele mai multe informații, pe baza cărora acționam, mai apoi, toată viața.
Atingem această stare Alfa prin hipnoză, meditație, rugăciune. Unii specialiști îndrăznesc chiar să susțină că, un om, dacă ar funcționă numai în starea Alfa, ar putea trăi chiar până la 300 de ani.
În Alfa, pe lângă relaxarea de care avem cu toții foarte mare nevoie, ne putem, de asemenea, spori capacitatea de rezolvare a problemelor, putem accesa starea de liniște, sau obține rezultate atletice optime (hipnoza este folosită de sportivi pentru a obține performanțe maxime). Când funcționezi la nivelul acestor unde, scad stresul, frica, anxietatea, depresia, lucrurile decurg mai ușor, învățarea devine naturală, poți gândi mai pozitiv fără efort, dezvolți capacitatea de a observa frumusețea vieții, devii creativ și accesezi starea de flux, de flow.
Tot aici ajungi și atunci când faci baie în cadă, cu uleiuri esențiale, cu spumă (știm că Einstein avea cele mai bune idei când făcea baie în spumă sau după un power nap– 20 de minute în care stai în pat, în scopul de a dormi, însă, pentru că timpul este scurt, nu ajungi în undele Delta, ci maxim în Theta, lucru care da un boost atât creierului, cât și corpului). Richard Bach, cel care a scris “Pescărușul Jonathan Livingstone”, spune că, a primit, în acest mod, informațiile despre finalul acestei povestiri și a reușit să depășească, astfel, blocajul scriitorului.
După un anumit număr de ședințe, este foarte probabil să îți fie mai ușor să aluneci și în undele Theta, care sunt mai profunde și benefice pentru a întipări și mai bine în inconștient diverse sugestii pozitive. Starea Theta este ce de dinainte de somn, atunci când încă auzi ce se întâmplă în jur si încă mai ai control asupra ta. În cabinet, îmi dau seama că oamenii au accesat starea Theta atunci când apar mișcările oculare specifice somnului REM( Rapid Eye Movement). Când începi să manifești mișcările oculare REM, efectul este cu siguranță negreșit, pentru că atunci ajungi în cele mai profunde straturi ale subconștientului tău si vezi imaginea amintirii pe ecranul minții.
Hipnoza este o tehnică pe care eu, personal, o îmbin cu diverse metode din mai multe Școli de Psihoterapie – Schema Therapy, EMDR, Psihosomatica și cu diverse alte tehnici corporale și de eliberare emoțională, care, negreșit, dau rezultate extraordinare. Cred că este o binecuvântare să putem avea la îndemână atât de multe metode de a ne vindeca pe noi înșine de a trai acele vieți mărețe pentru care suntem aici. Dar nu mă crede pe cuvânt, încearcă!
Este o binecuvântare și pentru mine să am această ocazie de a-i ajuta pe ceilalți să vindece și să treacă dincolo de suferință! Recunoștință!
No Comments