Gândire pozitivă

6 moduri de a trăi fără regrete

noiembrie 11, 2012

Distribuie!

Cu toții avem stocați în memorie amintiri din trecut, lucruri pe care am fi vrut să le facem diferit, sau lucruri pe care am vrea să nu le fi făcut niciodată. 

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, greșim, învățăm și creștem. Iar cel mai important lucru pe care îl învățăm este că, uneori greșelile ne deschid drumul succesului, și că regretele sunt cei mai mari inamici ai noștri. Dacă nu am trece prin experiențe dificile, poate nu ne-am transforma în oameni puternici și înțelepți.

Cel mai trist scenariu de viață este acela în care te gândești constant “cum ar fi fost dacă”, acela în care îți spui “ar fi putut fi” sau “ar fi trebui să fie”. Dacă privești constant în trecut către ceea ce ar fi trebuit sau nu ar fi trebuit să faci, nu vei ajunge niciodată să fii mulțumit de ceea ce ai realizat. Dacă nu treci peste regrete, vei trăi pentru totdeauna în dezamăgire, tânjind la ceea ce ai fi putut avea, ignorând ceea ce ai putea obține.

Regretele te țin prizonier al trecutului, al situațiilor pe care nu le poți schimba. Cel mai înțelept lucru pe care îl poți face, este acela de a-ți accepta trecutul și de a încerca pe cât posibil să trăiești prezentul astfel încât, la finalul vieții tale să poți spune: “Am făcut tot ceea ce am putut mai bine și nu regret nimic!”

Așadar, uită trecutul, indiferent de vârsta pe care o ai! Astăzi este prima zi din restul vieții tale. Dacă vrei ca la sfârșitul ei să nu existe scuze, explicații și regrete, atunci:

Schimbă-ți gândurile! Gândurile sunt puternice. Ele creează și distrug. Orice este posibil, dar ceea ce faci depinde doar de tine. Uită-te în jurul tău și analizează. Vei ajunge la concluzia că, aproape întreaga ta viață a fost creată pe baza gândurilor tale. Dacă gândești negativ, primești lucruri negative. Dacă gândurile tale sunt pozitive, viața ta este în concordanță cu ele. Tu alegi cum vrei să trăiești!

Fii conducătorul propriei vieți. Sunt atât de mulți oameni capabili, care nu își urmează visurile și nu își îndeplinesc obiectivele pentru că permit fricii să le stea în cale! Renunță fără măcar să fi încercat și le permit celor din jur să le dicteze viața. Nu vrei să fii mai puternic de atât? Alege să faci lucrurile pe care tu le vrei, lucrurile care îți plac, lucrurile care îți aduc ție satisfacție. Învinge-ți frica și mergi pe propiul drum, indiferent cât de greu și înspăimântător îți pare asta. Deții capacitatea de a-ți clădi o viață minunată, de ce să nu o faci?

Gândește că POȚI. Lucrurile care par provocatoare sunt lucrurile, care te schimbă și te ajută să crești. Dacă un obiectiv pare măreț și un plan pare dificil, nu renunța fără măcar să fi început. Apucă-te de el și înaintează, următorul lucru pe care îl vei face nu îți va mai părea imposibil. Într-un final vei reuși, pentru că ești suficient de “nebun” încât să crezi că POȚI.

Devino varianta ta cea mai bună. Negativismul se poate transforma în obicei, ca și pozitivismul. Diferența dintre cele două este dată de încrederea pe care o ai în tine, și cum o folosești pentru a crește și a evolua. Nu gândi niciodată că ceea ce tu ai de oferit este nesemnificativ. La momentul potrivit, vor apărea situații în care va fi nevoie exact de ceea ce tu ai de oferit. Așadarrămâi încrezător și nu uita că momentele cele mai favorabile apar atunci când muncești pentru a deveni varianta ta cea mai bună, nu atunci când le cauți cu disperare.

Exprimă-ți dragostea. Oricât de dureros îți sună, la un momentadat vei pierde anumiți oameni din viața ta. Și oricât de mult timp ai petrece cu cineva, oricâtă apreciere i-ai arată, atunci când nu mai este, ai impresia că ai fi putut oferi mai mult. Nu învăța această lecție pe calea cea grea. Exprimă-ți dragostea, spune-le oamenilor dragi din viața ta cât contează pentru tine. Doar așa vei evita regretele.

Spune “adio” pentru a putea spune “bine-ai venit”. Când anumiți oameni pleacă de lângă tine, când anumite oportunități dispar, cel mai înțelept lucru pe care îl poți face este să înțelegi că acești oameni, aceste circumstanțe și oportunități nu fac parte din viitorul tău, că există ceva mai bun și mai măreț, care te așteaptă undeva în univers, și căruia trebuie să îi faci loc în viața ta. Așadar, nu te mai agăța de oamenii, care nu te vor, renunță la lucrurile care nu merg și fă loc pentru ceea ce meriți cu adevărat. Altfel, vei pierde timp prețios din viața ta.

Sper ca, cele de mai sus să te ajute să trăiești o viață mai frumoasă, mai fericită și lipsită de regrete. Dacă ai mai multe idei, te invit să completezi lista, orice lucru poate fi de ajutor. Și dacă te inspiră acest articol, nu uită să apeși pe butonul “Like” de la începutul articolului pentru a împărtăși cu prietenii aceste informații. Mulțumesc!

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.

Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

 

 

You Might Also Like

9 Comments

 • Alex Pop noiembrie 11, 2012 at 3:10 pm

  7. Iarta-i pe cei care ti-au gresit din toata inima ta!

 • florin noiembrie 12, 2012 at 9:06 am

  Afirmatia:
  ” Nu gandi niciodata ca ceea ce tu ai de oferit este nesemnificativ. La momentul potrivit vor aparea situatii in care va fi nevoie exact de ceea ce tu ai de oferit „,
  … mi se pare unul dintre cele mai frumoase ganduri de incurajare !

  • Andreea noiembrie 14, 2012 at 3:30 pm

   Da, asa este. Pentru ca de multe ori ne simtim inutili si avem tendinta de a ne compara. Asa ajungem la concluzia ca nu avem niciun talent, ca ne lipsesc multe si nu avem ce oferi. Toate pentru ca ii analizam mai mult pe ceilalti decat pe noi insine :).

 • Ely noiembrie 13, 2012 at 9:14 am

  foarte bun articolul si foarte folositor sper sa pot spune si eu :
  “Am facut tot ceea ce am putut mai bine si nu regret nimic!”

 • Leave a Reply