Dezvoltare personală Evoluţie personală Gândire pozitivă Încredere în sine

6 metode prin care să îți crești motivația

ianuarie 18, 2018

Distribuie!

În aproape 32 de ani de când trăiesc pe planeta aceasta, am învăţat un lucru extrem de important. Am învăţat că în lumea noastră, ori îţi trăieşti propriul vis, ori îl trăieşti pe al altora. Cel mai sigur lucru pe care poţi să îl faci ca şi fiinţă umană este să lucrezi pentru visul celorlalţi. Dar de foarte multe ori, ceea ce pare mai sigur, produce cele mai multe daune de fapt. Poate că n-ar fi chiar atât de rău să stăm o viaţă în zona de confort, dar atâta timp cât nu am semnat un contract prin care să trăim veşnic, iar viaţa noastră este limitată, de ce să ne limităm şi acţiunile în timpul pe care îl avem de trăit?

E drept, cei ce decid să îşi construiască un vis, uneori trec prin situaţii şi stări care de multe ori sunt greu de gestionat. Dar, contrar a ceea ce majoritatea crede, cu toţii suntem plămădiţi din acelaşi aluat. Cei ce luptă pentru propriul vis nu sunt mai tari sau mai puternici decât ceilalţi. Cei ce luptă pentru propriul vis şi-au descoperit şi şi-au dezvoltat anumite calităţi care să îi ajute să vadă în eşecuri –  oportunităţi. Cei care luptă pentru propriul vis nu sunt nici măcar mai motivaţi. Ei ştiu doar că există anumite lucruri care în drumul tău te pot menţine ancorat în visul pe care îţi doreşti să-l faci real.

Cred că cei mai mulţi oameni aleg să construiască alte visuri pentru că simt că nu pot fi motivaţi în a-l clădi pe al lor. Dar cumva am senzaţia că, de-a lungul timpului, cu toţii am interpretat greşit acest concept de motivaţie. Şi avem impresia că motivaţia ridicată este ceea ce îi deosebeşte pe întreprinzători de angajaţi. De fapt, motivaţia nu este niciodată constantă. Ea fluctuează extrem de mult, la fiecare dintre noi. Nimeni nu se trezeşte zilnic motivat, nici chiar cei mai de succes oameni de pe pământ. Ceea ce face diferenţa este felul în care ei reuşesc să se readucă pe linia de plutire şi să se motiveze constant.

În meseria mea de psiholog, m-am confruntat adesea cu subiectul “motivaţie” astfel că am căutat constant metode nu prin care să o menţinem, ci prin care să o ridicăm. Iar ceea ce am învăţat am aplicat atât eu, cât şi persoanele care au venit în cabinet. Iar astăzi vreau să îţi vorbesc şi ţie despre câteva din aceste metode, în speranţa că asta te va ajuta să îţi începi calea propriului vis. Poate că te-ai gândit la asta până acum, însă nu ai avut curaj.

Iată 6 lucruri pe care poţi să le faci pentru a-ţi creşte motivaţia atunci când ai nevoie:

1. Creează o viziune. Este foarte probabil să-ţi mai fi spus lucrul acesta până acum. Asta pentru că este extrem de important. Ca să fii cine îţi doreşti să fii, este important să te imaginezi pe tine aşa. Mintea umană nu face diferenţa între realitate şi imaginar, aşa că a-ţi imagina că eşti acolo unde îţi doreşti să ajungi te poate duce mai repede în acea direcţie. Poţi să joci rolul propriului tău personaj.

2. Acceptă-te aşa cum eşti. Cel mai dăunător lucru pe care ţi l-ai putea face ar fi acela de a nu te place pe tine aşa cum eşti acum, de a te discredita, de a-ţi invalida propria persoană. Dacă tu nu te accepţi aşa, cum ai vrea să te accepte alţii? Sigur că e minunat să te imaginezi pe tine în viitor, fiind într-un anume fel, dar felul acela nu va fi niciodată diferit de ceea ce eşti acum, ci va fi o versiune oarecum îmbunătăţită de-a ta. Ca să devii cine vrei să devii, este important să te iubeşti aşa cum eşti acum, pentru că în esenţă vei rămâne mereu aceeaşi persoană.

3. Controlează-ţi atitudinea. Napoleon Hill spunea: “Aveam impresia că tuturor li s-a dat instrucţiuni de folosire a vieţii, iar eu cumva am fost omis”. Fiecare dintre noi simte asta măcar odată în viaţă. Şi scăpăm de acest sentiment în momentul în care începem să lucrăm la propria atitudine, pentru a avea controlul deplin asupra acesteia. Când decidem să privim lucrurile dintr-o perspectivă mai pozitivă, ne dăm seama că avem puterea de a ne scrie propriul manual cu instrucţiuni.

4. Foloseşte-ţi util imaginaţia. În fiecare om zace potenţialul de a deveni un mic geniu. Pentru asta e nevoie să ne dezvoltăm imaginaţia. Multor adulţi le este greu să îşi descopere geniul interior pentru că au devenit experţi în a-şi folosi imaginaţia pentru a-şi face griji. Cred că este timpul să înţelegi că imaginaţia a fost creată pentru lucruri mai bune. Cei care îşi folosesc imaginaţia în mod util, reuşesc să înfăptuiască lucruri la care cei ce îşi fac griji nici măcar nu visează vreodată.

5. Foloseşte-ţi creativitatea. Cei mai mulţi oameni nu se văd că fiind creativi. Iar motivul este că au impresia că a fi creativ înseamnă a fi original. Dar a fi creativ înseamnă a fi imprevizibil, spontan. Iar primul pas spre a-ţi dezvolta creativitate este de a te opri din a veni cu probleme pentru fiecare soluţie şi a începe să vii cu soluţii pentru fiecare problemă.

6. Simte-te bine cu tine. Cei mai mulţi oameni cred că se vor simţi mai bine atunci când îşi vor îndeplini scopurile. Ei cred că vor găsi fericirea pe acolo pe undeva. Însă dacă nu te simţi bine cu tine până în momentul în care să atingi un scop, este foarte posibil să nu ajungi să îl atingi niciodată. Şi atunci, de ce să îţi negi dreptul de a trăi fericirea în momentul prezent? Fericirea este dreptul tău din naştere, nu ar trebui să depindă de îndeplinirea unui scop. Aşa că acceptă să fii fericit aici şi acum, pentru a-ţi face călătoria plăcută şi pentru a ajunge şi la îndeplinirea obiectivului propus.

Dacă ştii şi alte metode de a-ţi creşte motivaţia, scrie te rog într-un comentariu, mai jos.

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă. Poți să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply