Încredere în sine

Ce să faci când unii oameni nu te plac

septembrie 19, 2012

Distribuie!

Trebuie să îți mărturisesc ceva:

Mi-am petrecut o mare parte din viață întrebându-mă dacă oamenii mă acceptă, dacă sunt suficient de demnă pentru a sta în compania anumitor persoane, dacă cei din jur mă aprobă sau dacă mă plac. Am fost pentru o perioada, una din acele persoane care nu lua atitudine, care încerca să le facă pe plac celorlalți, care nu știau să spună “nu”, din frica de a fi judecate, de a fi criticate sau de a fi respinse. Lucru deloc sănătos, care mi-a afectat nivelul stimei de sine.

 

Astăzi lucrurile s-au schimbat. Eu m-am schimbat… Astăzi sunt vindecată. Deșicâteodată mă mai doare… întâlnesc din când în când persoane, care mă fascinează, și pe care, recunosc, le-aș vrea în viața mea. În calitate de prieteni, de profesori, de mentori, de iubiți. Se-ntâmpla uneori ca și ele să mă placă. Alteori oamenii pur și simplu nu mă vor în viețile lor. Și, da, n-am să mint, doare! Și mă întreb: “de ce?”, “ce nu am făcut bine?”, “unde am greșit?”, “ce e în neregulă cu mine?”. Ca apoi să înțeleg că nu este nimic în neregulă cu mine, și că, deși uneori greșesc, deși uneori sunt impulsivă, și acționez fără a sta prea mult pe gânduri, în realitate sunt mai mult decât greșelile mele, sunt mai mult decât reacțiile mele. Iar oamenii care merită să fie în viața mea, sunt cei care reușesc să vadă dincolo de asta. Ei nu mă judecă în funcție de ceea ce am făcut, ci în funcție de ceea ce aș putea face.

Să recunoaștem: este imposibil să nu-ți pese. Cine spune că nu dă doi bani, minte! Toți ne dorim aprobare, validare, acceptare. Și nu există om căruia să nu-i pese nici măcar un pic atunci când este criticat, judecat, respins sau ignorat. Unii suferă mai intens, alții trec mai repede peste asta. Oricum ar fi, pe fiecare dintre noi ne afectează.

Indiferent de situație, am învățat că pentru a reuși să îți revii și să îți menții nivelul stimei de sine ridicat, este nevoie să înțelegi că:

Oamenii te judecă chiar în acest moment. Da, se întâmplă chiar acum! Unii oameni nu te plac și nu poți face nimic în privința asta. Nu este nevoie să renunți la tine, să te transformi, să uiți de valorile tale pentru a-i face să te accepte. Oamenii te respectă atunci când stabileșți limite și nu permiți nimănui să le depășească. Până la urmă, există persoane,care indiferent de ce ai face, chiar nu te plac. Încearcă să înțelegi asta!

Nu ai nevoie ca toată lumea să te placă. Ce se întâmplă atunci când unii oameni nu te plac? Mai nimic! Unii probabil că sunt cu ochii pe tine, studiindu-ți orice mișcare, așteptând cu nerăbdare să dai greș. Se spune căcea mai bună răzbunare este o viață bine trăită. Iar dacă unii nu te plac și s-ar bucura de răul tău, nu ai decât să accepți și să încerci să te concentrezi doar asupra ta. Viața este prea scurtă pentru a-ți face griji de ce cred alții. Poate sunt oameni, care nu te plac, dar există mult mai mulți oameni pentru care contezi cu adevărat.

Oamenii tăi sunt cei care contează cu adevărat. Prețuiește-i pe oamenii care te-au văzut atunci când pentru ceilalți erai invizibil. Știu, am mai spus asta, dar este atât de adevărat, încât merită să repet de fiecare dată când am ocazia. Da, este necesar să realizezi că oamenii cărora le pasă sunt cei care merită să primească din căldura ta sufletească. Relațiile sunt ciudate. Odată ce punem bazele unei relații, indiferent de natura ei, începem să credem că totul ni se cuvine și trecem mai departe, la a impresiona străini. Spre exemplu, șeful. După ce îți impresionezi șeful, mergi mai departe, și găsești o altă persoană pe care să o impresionezi… este ca și cum întotdeauna ne străduim să facem o bună impresie noului, decât să lucrăm la ceea ce avem deja.

În realitate, doar câțiva oameni te înțeleg, te susțin, te fac să te simți bine, te fac să razi și să te simți cu adevărat tu. Ei sunt cei importanți, ei sunt oamenii care contează. Nu poți evita durerea respingerii, dar poți trece mai ușor peste ea concentrându-te asupra acelora care sunt mereu acolo pentru tine.

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.

Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

4 Comments

 • Geta Fratila ianuarie 22, 2013 at 11:59 am

  Andreea,
  Foarte adevarat si profund tot ce spui…. !

 • Raul aprilie 16, 2014 at 7:21 pm

  Bun articol. Chiar aveam nevoie de o parere pe aceasta tema.

 • Alex mai 17, 2014 at 9:53 am

  Daca te concentrezi pe cei care nu te plac si nu te apreciaza ajungi sa devii o cu totul alta persoana pe care nici tu nu o placi si nici cei care nu te plac nu o plac. :)) Asa ca mai bine te accepti si incerci sa imbunatatesti ceea ce poti la tine fara sa bagi in seama comentariile rautacioase.

 • Leave a Reply