Din experienţa trăită în cabinet, dar şi din interacţiunea cu apropiaţii mei şi din email-urile pe care le primesc de la cititorii de pe Arta Educaţiei ştiu că în general, de sărbători, oamenii trăiesc diverse sentimente, iar de cele mai multe ori, agitaţia, grijile şi munca excesivă amplifică anumite stări negative. Ştiu că în astfel de momente fiecare îşi doreşte să fie fericit şi să se bucure cu tot sufletul de toate clipele petrecute alături de cei care contează. Ştiu că fiecare om vrea să găsească un anume echilibru dincolo de cotidian.
Aşa că înainte de Crăciun m-am gândit că aş putea să vin în ajutor şi am trimis abonaţilor un email în care le-am vorbit despre fericire
Le-am vorbit despre ceea ce conţine cartea şi cum le poate schimba viaţa.
Au fost oameni care au comandat-o pentru a o face cadou, dar şi mai mulţi oameni au vrut-o pentru a şi-o face cadou. Iar asta m-a bucurat nespus, pentru că m-a făcut să cred că este adevărat ceea ce se spune, şi anume faptul că a început o nouă eră. O eră a evoluţiei personale, a dezvoltării spirituale, o eră a conştientizării de sine. Oamenii au înţeles că cea mai mare bogăţie este cunoaşterea şi că cel mai mult contează să îţi descoperi şi să îţi foloseşti resursele interioare.
Au fost însă şi oameni care s-au arătat indignaţi de faptul că „îndrăznesc” să vorbesc despre carte, de faptul că încerc să o vând şi pentru că fac promovare. Unii m-au ameninţat că se dezabonează pentru că încerc să „îmi vând marfa”, alţii că încerc să-i manipulez ca să fac bani.
M-au întristat reproşurile primite? M-au înfuriat?
Poate că acum ceva ani în urmă, aceste lucruri ar fi trezit în mine sentimente negative profunde. Însă acum am rămas indiferenta. Am fost chiar recunoscătoare pentru faptul că am putut realiza cât de mult am evoluat. Mi-am dat seama că toată investiţia în educaţia mea şi în formarea profesională nu a fost şi nu este în zadar. Pentru că mă ajută pe toate planurile vieţii. Iată, m-a ajutat să pot empatiza şi să înţeleg. Să înţeleg frustrarea acelor oameni şi să aleg să nu iau lucrurile personal. Educația și formările m-au ajutat să înțeleg că acești oameni nu spun nimic despre mine, ci spun totul despre ei.
Ca şi psiholog, ajungi să cunoşti care sunt cele mai mari erori ale gândirii umane. Erori pe care le întâlnim la foarte multe persoane în jur. Erori pe care le-am avut chiar noi, psihologii. Dar pe care le-am descoperit, le-am înţeles, le-am acceptat şi le-am transformat. În ani şi ani de muncă. Ani de muncă ce le lipsesc persoanelor despre care ţi-am spus mai sus. Prin urmare nu pot avea așteptări ca acești oameni să înțeleagă sau să se pună în locul meu. Neavând așteptări, nici nu sunt dezamăgită de reacția lor.
Aşa că am putut să înţeleg că cine mi-a reproşat că „îmi vând marfa” şi că se dezabonează, are o convingere negativă legată de faptul de a vinde. Că poate în mintea ei, a vinde este echivalent cu a profita de cineva, că poate este echivalent cu a face bani iar ea are o convingere negativă despre bani. Poate crede că „banii n-aduc fericirea”, că „banul este ochiul dracului” sau ca „toţi oamenii bogaţi fură”. Sigur că aceste sunt doar ipoteze, în realitate ar putea fi multe alte gânduri disfuncţionale ascunse undeva în inconştientul ei, dar nu pot decât să presupun, din moment ce nu cunosc această doamnă personal.
Am mai putut să înţeleg că cel care mi-a spus că îl fac să „vomite”, nu îşi poate asuma propriile reacţii, că locul controlului său este extern atâta timp cât nu înţelege că reacţia de vomă şi-o provoacă singur, pe baza convingerior lui negative care s-au activat cititnd ceea ce am scris eu. Acest om a declarat de fapt că eu, o persoană necunoscută lui, am control şi putere asupra gândurilor, emoţiilor şi reacţiilor sale fiziologice și că îl pot manevra din cuvinte, de fiecare dată când vreau eu. În realitatea, toate reacțiile sale sunt responsabilitatea lui, dar se pare că nu a ajuns încă la nivelul la care să înțeleaga că poate deține controlul asupra propriei sale vieți.
Cât despre manipulare, înainte de toate cred că a venit momentul să ne lămurim, să aflăm exact ce înseamnă ea. Iată definiţia din Wikipedia:
„Manipularea psihologică este un tip de influență socială care urmărește schimbarea percepției sau comportamentului celorlalți cu ajutorul unor tactici ascunse, amăgitoare sau chiar abuzive. Pentru că manipulatorul își urmărește doar propriile interese, deseori în detrimentul altora, aceste metode pot fi considerate exploatatoare, imorale și înșelătoare.
Influența socială nu este în mod necesar negativă. De exemplu, doctorii pot încerca să convingă pacienții să renunțe la obiceiurile nesănătoase. În general, influența socială este percepută ca fiind inofensivă atunci când se respectă dreptul celui influențat de a alege. În funcție de context și motivații, influența socială poate fi considerată manipulare ascunsă.”
Şi acum, te rog să te gândeşti la o situaţie din viaţa ta în care chiar tu ai folosit măcar o tehnică de manipulare pentru a obţine ceva în beneficiul tău. Ţi-ai amintit, da? Dacă nu-ţi aminteşti, nu înseamnă că nu ai folosit ci doar că nu îţi asumi că ai făcut asta.
Prin natura noastră umană suntem nişte adevăraţi manipulatori. Şi eu şi tu şi ceilalţi, fără excepţie. Şi asta pentru că suntem supuşi pieirii iar manipularea este un mecanism care ne ajută să ne conservăm şi să supravieţuim. Este un mecanism bine înrădăcinat în creierul nostru, este un comportament în esenţă de protecţie. Şi deseori folosim manipularea în scopul de a obţine ceva. Dacă vrem să obţinem ceva indiferent de consecinţe, acest comportament poate fi numit abuz. Dacă vrem să obţinem ceva oferind altceva folositor în loc, este un schimb, o simbioză, o situaţie win-win.
Şi dacă suntem doctori sau psihologi, folosim uneori manipularea cu scopul de a ajuta persoana din faţa noastră să îşi protejeze sănătatea fizică şi sănătatea mentală. Pentru că asta ne este meseria. Este tot o situaţie win-win, pentru că atunci când ajutam pacientul să se însănătoşească sau să îşi schimbe viaţa în mai bine, pe undeva ne asumăm şi noi o mică parte din rezultat. Iar acesta este mutumirea noastră, înseamnă că suntem buni specialişti.
Vezi tu, manipularea există peste tot. O putem accepta, sau putem opune rezistenţă, lucru care în niciun caz nu o va stopa. Pentru că orice lucru căruia îi opui rezistenţă, persistă. Iar asta am scris şi în cartea mea.
În toate reclamele pe care le vezi la televizor există manipulare. În reclamele de medicamente, pentru pastele de dinţi, pentru electrocasnice, pentru credite şi pentru orice altceva. În reclame ţi se transmite că ai o nevoie şi că acel produs sau serviciu ţi-o poate rezolva. În realitate, poate că nu aceea este nevoia ta. Iar produsele şi serviciile de care ai parte, sunt majoritatea finite. Adică se termină cândva. Toate în scopul de a vinde, fără să intereseze neapărat pe cineva persoana ta.
N-am scris cartea aceasta ca să o țin în bibliotecă și să știu numai eu de ea. Am scris-o ca să fie citită. Şi îmi doresc să o vând. Dar pe mine mă interesează și de tine, nu doar să fac bani din ea. Cartea asta în niciun caz nu m-a îmbogățit! Pentru că prin tine cresc şi eu şi asta știu că este menirea mea. De aceea mi-am ales să fiu psiholog și scriitor de dezvoltare personală.
Eu îţi vând altceva! Eu îţi vând o carte plină de tehnici şi de informaţii care te ajuta să faci distincţia între manipularea care îţi aduce şi ţie un beneficiu şi faptul de a abuza. Eu îți vând ceva care te ajută să deschizi ochi și te învață cum să NU te lași manipulat. Eu îţi vând ani de studiu, îţi vând lucurui aplicate şi testate, îţi vând ceva ce am acumulat în urma unor investiţii şi a unor sacrificii. Am investit timp şi bani în a mă forma şi am renunţat la timp petrecut distrându-mă sau mergând în tot felul de vacanţe, pentru că mi-am dorit să scriu ceva care să rămână în urma mea.
Iar această carte nu este finită. Ceea ce citeşti acolo nu te ajuta doar acum după care nu mai e. Ceea ce citeşti acolo poţi folosi toată viaţa ta. Pentru că în ea afli cum să îţi descoperi comoara interioară, propriile unelte de a o dezgropa şi cum să o foloseşti în aşa fel încât să poţi realiza tot ceea ce îţi doreşti în viaţa ta.
Eu îţi vând educaţie! Iar educaţia înseamnă bogăţie. Pentru că, dacă ai educaţie, poţi oricând să creezi ceva, poţi oricând să ajungi cineva, poţi oricând să construieşti ceva, poţi să-ţi descoperi pasiunea şi să şi faci bani din ea. Și nu mi-e rușine deloc cu faptul că îți vând așa ceva.
Tu ai două variante: mă poţi înţelege sau mă poţi judeca. Este strict alegerea ta, este strict părerea ta. Eu ştiu că atâta timp cât voi fi, voi vorbi despre cartea mea. Şi o voi promova. Pentru că ştiu cât de mult efort am depus în a o scrie. Și să știi că și promovarea e o muncă și e grea atunci când nu asta e meseria ta.
Atâta timp cât voi fi, voi vorbi despre cartea mea, pentru că știu cât de greu mi-a fost să renunţ la un serviciu stabil, să rămână fără venit, pentru a avea timpul necesar să lucrez la a o termina. Pentru că aceasta era şi este pasiunea mea. Uneori, privind în urmă, nu îmi pot da seama cum am răzbit, mai ales când în jur au fost doar 2-3 oameni care au crezut că voi reuşi. Dar mai presus de ei, a fost voinţa mea.
Tu ești plătit pentru că mergi la muncă și îți faci datoria? Evident că da. În plus de asta, îți poți lua concediu medical și în continuare îți primești salariul, îți poți lua concediu de odihnă să mergi în vacanță și ai aceleași avantaje. Eu, în schimb, am o meserie care nu-mi asigură nicio siguranță. Eu nu am un salariu fix, eu nu am un venit stabil. Lucrez – iau bani, nu lucrez – imi asum că nu mă remunerează nimeni pentru vacanța mea. Ți se pare așa un lucru rău că și eu, ca și tine, îmi doresc să fiu plătită pentru munca mea? Tu ai merge la serviciu două luni făra să primești vreun ban? Normal că nu ai face asta, nu-i așa?
Vezi tu, asta mi-e meseria. Sunt psiholog şi sunt scriitor. Dacă unora li se pare un lucru rău să îţi promovezi meseria şi munca, atunci inseamana ca de fiecare dată când sunt întrebata cu ce mă ocup ar trebui să răspund: „nu îţi pot spune, pentru că dacă ţi-aş spune ar însemna că fac un lucru rau…’. Tu spui ce meserie ai atunci când te întreabă cineva? Evident, răspunsul este da. La fel ca tine, şi eu am dreptul să spun despre meseria mea. Sunt psiholog, psihoterapeut şi am un blog pe care scriu. Şi am scris o carte. Şi îţi voi vorbi despre ea.
Eu doar îţi vorbesc, îţi prezit avantajele de a o cumpăra. Nu te obligă nimeni să faci asta. Dacă crezi că ce am scris acolo te va ajuta, atunci evident că alegi să o iei. Dacă nu, e treaba ta.
Există o vorbă, spusă de un înţelept. Şi ea sună cam aşa:
„Dă-i unui om un pește și va fi sătul pentru întreaga zi, învață-l să pescuiască și va fi sătul o viață întreagă.” – Lao Tzu
Eu nu îţi dau un peşte. Eu te învăţ să pescuieşti. Dacă eşti înţelept, poţi înţelege asta. Dacă nu, eşti liber să rămâi în bula ta! Poţi alege să stai în bula negativismului, a neasumării, a nefericirii. E viaţa ta şi faci ce vrei cu ea!
Cum fac și eu cu a mea. Eu am ales să îmi trăiesc viaţa cu un scop. Şi să îi ajut pe ceilalţi care au nevoie şi îşi doresc să fie ajutaţi. Şi asta îmi aduce fericirea. Şi sunt mândră de meseria mea şi de ceea ce am creat prin prisma meseriei mele.
Unii îşi fac reclamă la televizor. Eu îmi promovez cartea pe site. Dacă eşti de acord, rămâi abonat. Nu e nevoie să cumperi cartea sau să vii la terapie, chiar dacă simți că ai nevoie să fii ajutat. Poţi doar să citeşti articolele de pe blog şi să aplici de acolo câte ceva. Dacă asta te ajută, înseamnă că eu mi-am făcut datoria.
Dacă nu eşti de acord cu perspectiva mea, ai dreptul să alegi să te dezabonezi şi să nu te mai întorci vreodată pe acest site. Eu nu mă supăr, ba chiar îţi mulţumesc. Pentru că mulţi nu ştiu, dar ca să-ţi pot trimite mail-uri cu articole şi informaţii, ca să te pot ţine în baza de date cu abonaţi, plătesc ceva. Cam un sfert din salariul minim pe economie. Şi plătesc lunar. Fără să te oblig pe tine să-mi oferi ceva. Ba din contră, eu îţi ofer informaţii gratuit, pentru că am ales să fac asta.
Aşa că poate mă înţelegi când spun că mi-aş dori ca oamenii pentru care plătesc aceşti bani să fie oameni motivaţi şi pe aceeaşi lungime de undă cu mine. Dacă crezi că este rău să vinzi, să te promovezi şi să vorbesti despre meseria ta, dar te lași manipulat la prima reclamă de credite de nevoi personale, eşti liber să urmezi altă cale! Dacă nu ai astfel de erori în gândire, dacă ţi se pare firesc să spun cu ce mă ocup, dacă te ajută ceea ce împărtăşesc cu tine, atunci îţi mulţumesc pentru că faci parte din comunitatea mea și te invit să stai aici chiar toată viața ta, dacă asta te ajută să trăiești frumos!
Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, mă găsești pe contact@andreeasavulescu.ro
Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol! Poți să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și instagram @psihoterapeutandreeasavulescu și de acceptare a sinelui, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată, în cele două cărți ale mele, Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut, pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!
Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!
Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,
Andreea
No Comments