Dezvoltare personală

Diferența între psihoterapie, coaching și mentoring

noiembrie 4, 2019
diferenta dintre psihoterapie, coaching si mentoring

Distribuie!

Ritmul alert în care trăim, stresul, diversele dificultăţi ce apar pe diferitele planuri ale vieţii, toate acestea determină tot mai mulţi oameni să caute ajutor în exterior, pentru a trece mai uşor şi cu cât mai puţine daune emoţionale peste obstacole. Este suficient să privim în jur pentru a observa nevoia oamenilor de dezvoltare personală, de soluţii pentru o mai bună funcţionalitate, pentru evoluţie şi pentru echilibru interior.

Însă atunci când se conturează această necesitate de a căuta ghidaj, apare deoseori şi confuzia, pentru că există şi diverse abordări ce oferă asistenţă şi orientare către rezolvarea dificultăţilor, însă diferenţele dintre ele sunt destul de puţin explicate. Apare astfel dificultatea de a alege metoda cea mai potrivită pentru fiecare, în funcţie de nevoile specifice.

Legat de acest aspect, cel mai des oamenii îşi pun întrebarea care este diferenţa dintre psihoterapie, coaching şi mentoring şi cum să aleg ceea ce mi se potriveşte?

Aşa că articolul de azi vine ca şi o clarificare a ceea ce presupune fiecare dintre aceste trei cele mai comune metode de dezvoltare și de creștere, prin explicarea diferenţei dintre ele, cu scopul de a ajuta în luarea unei decizii care să te avantajeze.

Psihoterapia constă într-o serie de tehnici care au ca scop menţinerea unui echilibru mental şi emoţional sau tratarea unor tulburări mentale în cazurile în care este nevoie. Există diverse abordări psihoterapeutice, printre care cele mai cunoscute sunt psihanaliza, analiza tranzacţională, dar şi terapia cognitiv-comportamentală. Psihoterapia congnitiv-comportamentală este, poate, cea mai comună abordare, datorită orientării sale către rezultate în cazuri ca depresie, anxietate, atacuri de panică, dar este populară şi prin prisma duratei sale scurte. Alte forme de vindecare rapidă a rănilor emoționale sunt hipnoza erikshoniană și metoda constelațiilor, care presupune lucrul într-un grup.

Nu mergem la psihoterapie doar dacă suferim de o tulburare mentală, ci alegem această cale şi în cazurile în care calitatea vieţii noastre este afectată de diverse dificultăţi, cum ar fi incapacitatea de a ne controla emoţiile, comportamentele care nu ne aduc beneficii, fricile care ne împiedică să ne atingem obiectivele sau stresul care poate duce chiar la fenomenul de burn out.

Psihoterapia presupune, în primul rând, o relaţie client-psihoterapeut bazată pe încredere şi siguranţă, în care se pune accentul pe înţelegerea cauzelor comportamentelor şi a emoţiilor care nu ne aduc beneficii, implicând o întoarcere în trecut, acolo unde este cazul. Se referă mai ales la acele lucruri ce s-au întipărit în inconştient şi care de multe ori ne determină să urmăm anumite patternuri ce nu ne aduc prejudicii în viaţa de zi cu zi. Pentru că, aflând cauza, putem trata şi efectul, în funcţie de resursele personale ale ficaruia în parte.

Psihoterapia este o metodă de vindecare a rănilor din trecut, de înţelegere a propriei persoane, de acceptare, de reparare, de identificare a emoțiilor şi de echilibrare prin diversele tehnici folosite, cum ar fi schimbarea gândurilor iraţionale, dar este şi o modalitate de a ne reîntoarce în prezent, bucurându-ne de aici şi acum şi construind un viitor mai bun. Procesul terapeutic este complex şi poate duce la încheierea unor capitole din trecut, la trăirea prezentului şi la atingerea obiectivelor de viitor.

Coaching-ul, aşa cum îi spune chiar numele dacă este tradus, se referă la antrenament. Este un antrenament pentru success, cu orientare către rezultate şi performanţă. Coaching-ul poate fi de ajutor în cazul în care ne dorim doar să ne stabilim nişte obiective, pe diverse planuri ale vieţii, pe care să le atingem prin descoperirea şi utilizarea propriilor resurse. Spre deosebire de psihoterapie, coaching-ul nu se orientează către trecut, ci către acţiuni implementate în prezent, ce vor avea influenţă în viitor. Este o formă de ghidaj, în sensul de a ne descoperi potenţialul şi de a găsi resurse pentru a ne îndeplini nişte scopuri clar stabilite.

Ca şi psihoterapia, coaching-ul pune accent pe relaţia dintre coach şi client, însă acest lucru nu are ca scop vindecarea, ci atingerea unor obiective, prin implementarea de noi obiceiuri. Însă dacă nu tratăm cauza, ci doar efectul, este foarte probabil să revenim la vechile patternuri. De aceea, dacă simţim că în spate se ascund emoţii profunde şi manifestăm în continuare comportamente ce ne aduc prejudicii, este important să apelăm la ajutorul unui psihoterapeut.

Mentoring-ul este o modalitatea de formare, de cele mai multe ori profesională, în care o persoană îşi creează viitorul, bazându-se pe experienţa şi înţelepciunea unei alte persoane, care este mentorul. În mentoring, expertul poate ghida prin oferirea de sfaturi legate de experienţa sa personală, astfel încât cineva să poată urma cu succes acelaşi drum ca şi el. Mentorul este de regulă o persoană pe care o admirăm, care a reuşit în carieră, o persoană pe urmele căreia ne dorim să călcăm.

Un mentor poate transmite mai departe standarde, norme şi valori ale profesiei alese, poate împărtăşi cunoştinţele sale unei personae care îşi doreşte să pornească pe acelaşi drum şi să aibă o ascensiune asemănătoare. Dintre toate cele 3 forme de ghidaj prezentate, menotingul este acea formă care se poate desfăşura pe o perioadă îndelungată de timp.

Aşadar, mentoring-ul se referă în special la carieră, coaching-ul ne ajută pe partea de stabilire de obiective şi îndeplinirea lor în viitor, iar psihoterapia ne ajută să vindecăm, să reparăm, să ne descoperim resursele interioare şi să trăim în echilibru şi în armonie cu noi înşine. Psihoterapia este forma cea mai complexă dinte cele trei prezentate, de aceea încurajăm de fiecare dată începerea unui proces psihoterapeutic atunci când apar suferinţe sau dezechilibre emoționale.

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă. Poți să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply