Dezvoltare personală Evoluţie personală Gândire pozitivă Încredere în sine Relaţii de cuplu Relaţii interumane

Principiile comunicării eficiente

octombrie 3, 2011

Distribuie!

Îți poți imagina cum ar fi viața fără comunicare? Fără alfabet, fără cuvinte, fără voce, limbaj al trupului sau expresii faciale? Probabil, lucrurile ar fi haotice, nu-i așa?

E necesar să ne dezvoltăm anumite abilități de comunicare pentru a menține și a crește calitatea vieții noastre. Dacă nu putem comunica eficient, suntem predispuși să ne confruntăm cu situații neplăcute. Cu toții avem neînțelegeri în relațiile noastre și ar fi foarte simplu să devenim confuzi, frustrați și dezamăgiți doar pentru că nu nu suntem capabili să comnuicam într-un mod adecvat.

Putem evita să ajungem în situația de a strica sau chiar sfârși o relație doar înțelegând și aplicând principiile comunicării, fără a cădea în capcanele pe care le întâlnim.

Când cunoștem și înțelegem procesul comunicării, putem ușor implementa principiile acesteia evitând astfel problemele și devenind maeștri în a comunica. Este necesar să înțelegem și să aplicăm principiile comunicării eficiente.

Iată ce trebuie să reții:

1. Limbajul pe care îl folosim pentru a simboliza realitatea este incomplet.

Întotdeauna, vom omite lucruri când vom povesti, doar pentru că niciodată nu poți spune totul despre ceva anume. Iar cuvintele pe care le folosim pentru a descrie acest “ceva” nu sunt reale, ele reprezintă doar percepția noastră despre realitate.

Îți amintești de jocul acela, “Telefonul fără fir”? Cineva șoptește altcuiva un mesaj care trebuie transmis mai departe până la ultima persoană. Niciodată mesajul final nu seamănă cu cel inițial. De ce? Pentru că fiecare înțelege mesajul diferit și transmite mai departe doar detaliile pe care le consideră importante.

2. Este important să evităm căderea în capcanele comunicării.

Fii atent la cuvintele pe care le alegi. Fii sigur că ele simbolizează cu adevărat ceea ce dorești să transmiți. Și când comunici cu cineva, pune întrebări pentru a afla ceea ce dorește cu adevărat să spună persoană respectivă. Dacă nu ești sigur că ai înțeles ceea ce vrea să sublinieze interlocutorul tău atunci când îți spune că nu se simte bine, întreabă. Află care este realitatea lui.

Ce faci dacă cineva se enervează pe tine și îți spune : “Sunteți toți la fel. Pur și simplu nu mai suport!” Bineînțeles, prima ta reacție ar fi să ripostezi. Dar imaginează-ți ce s-ar întâmpla dacă ai adresa o simplă întrebare: “La ce te referi? Ce nu mai poți suporta?” În câteva minute, persoana respectivă ar conștientiza care este problema, ți-ar transmite și ai putea să îi răspunzi într-o manieră adecvată.

3. Fiecare din noi vede lumea într-o manieră diferită.

Felul în care percepem lumea este influențat de ceea ce suntem, de mediul din care provenim, de educație, de valori și credințe, de nevoi, de poziția socială, de job și multe altel lucruri. Fiecare dintre noi vede lumea prin altfel de lentile.

Pentru a deveni mai buni în comunicare și pentru a înțelege percepțiile celorlalți, este necesar să adresăm întrebări. Este necesar să ascultăm. Încearcă să îți intarzii reacțiile până în momentul în care vei avea mai multe informații pentru a nu formula presupuneri inadecvate.

În lumea reală, totul este extrem de complex. Cu ajutorul limbajului simplificăm. Clasificăm cu ajutorul cuvintelor și al ideilor. În acest proces de simplificare, omitem detalii, uităm diferențele, ignorăm unicitatea și eliminăm diverse înțelesuri. Când vedem viața printr-un spectru îngust, este imposibil să nu apară greșeli în comunicare. De aceea este necesar să încercăm să fim mai open-minded în ceea ce privește relațiile noastre. Dacă consideri că, realitatea este pur și simplu caldă sau rece, atunci nu poți decât să accepți sau să respingi o persoană și implicit ceea ce transmite.

4. În lumea reală, totul are loc într-un context.

Cu siguranță cu toțîi am trecut prin situațîi în care nu am fost înțeleși sau nu am înțeles ceva ce a fost scos din context. Deși nu înțelegem pe deplin cât de mult mediul ne influențează, e necesar să luăm în considerare acest lucru de fiecare dată când comunicăm. E necesar să fim capabili să înțelegem contextul comunicării noastre. Și trebuie să înțelegem că fiecare mesaj care ne este transmis are propriul context.

Înțelegând aceste principii fundamentale ale comunicării putem evita și chiar soluționa problemele noastre de comunicare.

Așadar, acum că ai aflat aceste principii, iată ce poți face pentru a deveni un expert în comunicare:

1. Adresează întrebări. Nu presupune că ai înțeles ceea ce o persoană vrea să-ți transmită. Odată ce ai ai pus câteva întrebări, nu îți va lua mult să descoperi ceea ce a vrut să transmită cu adevărat.

2. Ascultă. Pentru a deveni un comunicator mai bun, e necesar să îți doreșți să asculți pentru a putea înțelege punctul de vedere al celuilalt.

3. Observă și fii dornic de a verifica informația pe care o primeșți.

4. Lasă-i pe ceilalți să afle ceea ce gândești împărtășindu-le acest lucru. Oferind celorlalți informațîi despre tine îi va ajuta să înțeleagă cine ești și cum ești.

5. Amintește-ți mereu că dragostea acoperă o multitudine de păcate. Dacă eșți dispus să înțelegi oamenii și să îi accepți pentru ceea ce sunt, comunicarea va fi mai ușoară. Dar dacă scopul tău este acela de a-i convinge că doar calea ta este cea bună, atunci trebuie să afli că asta nu este comunicare. Și aceasta nu este dragoste.

Dacă îți doreșți să rezolvi problemele pe care le întâmpini în comunicare, acordă-ți un timp pentru a te gândi la câteva situațîi cu care te-ai confruntat recent sau în trecut.

1. În câteva propoziții, descrie problema.

2. În ce context a apărut această problema? (acasă, în familie, la locul de muncă).

3. Ai reușit să rezolvi problema? Dacă da, toată lumea a fost mulțumită? Cum a fost ea rezolvată?

4. Ce principii de comunicare ar putea să te ajute în această situație sau în alte situațîi pe care le-ai putea întâmpina în viitor?

Acum pune-ți câteva întrebări despre cum comunici:

 Încerc să înțeleg persoana cu care comunic?
• Ascult și aud cu adevărat ceea ce ea spune?
• Îmi expun punctul de vedere, astfel încât ea să înțeleagă ceea ce vreau să transmit cu adevărat?
• Există ceva în limbajul meu nonverbal (tonul vocii, limbajul trupului) ce nu vreau să comunic?
• Încerc să văd lucrurile din mai multe unghiuri sau privesc totul superficial?
• Îmi adaptez tipul de comunicare în funcție de persoana cu care comunic?

Dezvoltarea abilităților de comunicare poate fi un process îndelungat. Pe parcursul vieții, ne lovim de diverse provocări în ceea ce privește comunicarea. Însă putem comunica mai eficient:

1. Observând și imitând persoanele cu abilități de comunicare dezvoltate.
2. Învățând din greșelile tale și ale altora.
3. Dezvoltând tipare, obiceiuri, stiluri.
4. Aplicând principiile comunicării eficiente.

Tu ce probleme de comunicare ai întâmpinat?

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.

Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply