Dezvoltare personală Evoluţie personală Gândire pozitivă Încredere în sine Relaţii de cuplu Relaţii interumane

Principiile comunicării eficiente

octombrie 3, 2011

Distribuie!

Iti poti imagina cum ar fi viata fara comunicare? Fara alfabet, fara cuvinte, fara voce, limbaj al trupului sau expresii faciale? Probabil lucrurile ar fi haotice, nu-i asa?

E necesar sa ne dezvoltam anumite abilitati de comunicare pentru a mentine si a creste calitatea vietii noastre. Daca nu putem comunica eficient suntem predispusi sa ne confruntam cu situatii neplacute. Cu totii avem neintelegeri in relatiile noastre si ar fi foarte simplu sa devenim confuzi, frustrati si dezamagiti doar pentru ca nu nu suntem capabili sa comnuicam intr-un mod adecvat.

Putem evita sa ajungem in situatia de a strica sau chiar sfarsi o relatie doar intelegand si aplicand principiile comunicarii, fara a cadea in capcanele pe care le intalnim.

Cand cunostem si intelegem procesul comunicarii, putem usor implementa principiile acesteia evitand astfel problemele si devenind maestri in a comunica. Este necesar sa intelegem si sa aplicam principiile comunicarii eficiente.

Iata ce trebuie sa retii:

1. Limbajul pe care il folosim pentru a simboliza realitatea este incomplet.

Intotdeauna vom omite lucruri cand vom povesti, doar pentru ca niciodata nu poti spune totul despre ceva anume. Iar cuvintele pe care le folosim pentru a descrie acest “ceva” nu sunt reale, ele reprezinta doar perceptia noastra despre realitate.

Iti amintesti de jocul acela, “Telefonul fara fir”? Cineva sopteste altcuiva un mesaj care trebuie transmis mai departe pana la ultima persoana. Niciodata mesajul final nu seaman cu cel initial. De ce? Pentru ca fiecare intelege mesajul diferit si transmite mai departe doar detaliile pe care le considera importante.

2. Este important sa evitam caderea in capcanele comunicarii.

Fii atent la cuvintele pe care le alegi. Fii sigur ca ele sibolizeaza cu adevarat ceea ce doresti sa transmiti. Si cand comunici cu cineva, pune intrebari pentru a afla ceea ce doreste cu adevarat sa spuna persoana respectiva. Daca nu esti sigur ca ai inteles ceea ce vrea sa sublinieze interlocutorul tau atunci cand iti spune ca nu se simte bine, intreaba. Afla care este realitatea lui.

Ce faci daca cineva se enerveaza pe tine si iti spune : “Sunteti toti la fel. Pur si simplu nu mai suport!” Bineinteles, prima ta reactie ar fi sa ripostezi. Dar imagineaza-ti ce s-ar intampla daca ai adresa o simpla intrebare: “La ce te referi? Ce nu mai poti suporta?” In cateva minute persoana respectiva ar constientiza care este problema, ti-ar transmite si ai putea sa ii raspunzi intr-o maniera adecvata.

3. Fiecare din noi vede lumea intr-o maniera diferita.

Felul in care percepem lumea este influentat de ceea ce suntem, de mediul din care provenim, de educatie, de valori si credinte, de nevoi, de pozitia sociala, de job si multe altel lucruri. Fiecare dintre noi vede lumea prin altfel de lentile.

Pentru a deveni mai buni in comunicare si pentru a intelege perceptiile celorlalti, este necesar sa adresam intrebari. Este necesar sa ascultam. Incearca sa iti intarzii reactiile pana in momentul in care vei avea mai multe informatii pentru a nu formula presupuneri inadecvate.

In lumea reala, totul este extrem de complex. Cu ajutorul limbajului simplificam. Clasificam cu ajutorul cuvintelor si al ideilor. In acest proces de simplificare, omitem detalii, uitam diferentele, ignoram unicitatea si eliminam diverse intelesuri. Cand vedem viata printr-un spectru ingust, este imposibil sa nu apara greseli in comunicare. De aceea este necesar sa incercam sa fim mai open-minded in ceea ce priveste relatiile noastre. Daca consideri ca realitatea este pur si simplu calda sau rece, atunci nu poti decat sa accepti sau sa respingi o persoana si implicit ceea ce transmite.

4. In lumea reala, totul are loc intr-un context.

Cu siguranta cu totii am trecut prin situatii in care nu am fost intelesi sau nu am inteles ceva ce a fost scos din context. Desi nu intelegem pe deplin cat de mult mediul ne influenteaza, e necesar sa luam in considerare acest lucru de fiecare data cand comunicam. E necesar sa fim capabili sa intelegem contextul comunicarii noastre. Si trebuie sa intelegem ca fiecare mesaj care ne este transmis are propriul context.

Intelegand aceste principii fundamentale ale comunicarii putem evita si chiar solutiona problemele noastre de comunicare.

Asadar, acum ca ai aflat aceste principii, iata ce poti face pentru a deveni un expert in comunicare:

1. Adreseaza intrebari. Nu presupune ca ai inteles ceea ce o persoana vrea sa-ti transmita. Odata ce ai ai pus cateva intrebari, nu iti va lua mult sa descoperi ceea ce a vrut sa transmita cu adevarat.

2. Asculta. Pentru a deveni un comunicator mai bun, e necesar sa iti doresti sa asculti pentru a putea intelege punctul de vedere al celuilalt.

3. Observa si fii dornic de a verifica informatia pe care o primesti.

4. Lasa-i pe ceilalti sa afle ceea ce gandesti impartasindu-le acest lucru. Oferind celorlalti informatii despre tine ii va ajuta sa inteleaga cine esti si cum esti.

5. Aminteste-ti mereu ca dragostea acopera o multitudine de pacate. Daca esti dispus sa intelegi oamenii si sa ii accepti pentru ceea ce sunt, comunicarea va fi mi usoara. Dar daca scopul tau este acela de a-i convinge ca doar calea ta este cea buna, atunci trebuie sa afli ca asta nu este comunicare. Si aceasta nu este dragoste.

Daca iti doresti sa rezolvi problemele pe care le intampini in comunicare, acorda-ti un timp pentru a te gandi la cateva situatii cu care te-ai confruntat recent sau in trecut.

1. In cateva propozitii, descrie problema.

2. In ce context a aparut aceasta problema? (acasa, in familie, la locul de munca).

3. Ai reusit sa rezolvi problema? Daca da, toata lumea a fost multumita? Cum a fost ea rezolvata?

4. Ce principii de comunicare ar putea sa te ajute in aceasta situatie sau in alte situatii pe care le-ai putea intampina in viitor?

Acum pune-ti cateva intrebari despre cum comunici:

Incerc sa inteleg persoana cu care comunic?
• Ascult si aud cu adevarat ceea ce ea spune?
• Imi expun punctul de vedere astfel incat ea sa inteleaga ceea ce vreau sa transmit cu adevarat?
• Exista ceva in limbajul meu nonverbal (tonul vocii, limbajul trupului) ce nu vreau sa comunic?
• Incerc sa vad lucrurile din mai multe unghiuri sau privesc totul superficial?
• Imi adaptez tipul de comunicare in functie de persoana cu care comunic?

Dezvoltarea abilitatilor de comunicare poate fi un process indeungat. Pe parcursul vietii ne lovim de diverse provocari in ceea ce priveste comunicarea. Insa putem comunica mai eficient:

1. Observand si imitand persoanele cu abilitati de comunicare dezvoltate.
2. Invatand din greselile tale si ale altora.
3. Dezvoltand tipare, obiceiuri, stiluri.
4. Aplicand principiile comunicarii eficiente.

Tu ce probleme de comunicare ai intampinat?

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, mă găsești pe contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol! Poți să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și instagram @psihoterapeutandreeasavulescu și de acceptare a sinelui, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată, în cele două cărți ale mele, Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut, pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply