Dezvoltare personală Evoluţie personală Sănătate

Povestea lui Matei, un mic luptător

martie 27, 2014

Distribuie!

Matei are 6 ani iar la varsta de 3 ani a fost diagnosticat cu autism. De ceva vreme a inceput sa verbalizeze. Dar cel mai bine vorbeste limbajul sufletului. Il vorbeste cu zambetul sincer si molipsitor, cu ochii mari si calzi, cu toata fiinta lui.

Noi am invatat acest limbaj. Si ne-am dori ca toata lumea sa o faca. Pentru ca este un copil grozav. Pentru ca merita o sansa. Pentru ca, atunci cand il privesti poti spune cu certitudine un singur lucru: are potential si isi doreste sa invete. Iar noi suntem aici, zi de zi, pentru a-l sustine si a-l ajuta.

Ne straduim, atat noi (echipa de terapeuti) cat si parintii, sa facem tot ce putem mai bine pentru a-l recupera cat mai mult. Scopul nostru este acela de a-l face cat mai functional si, atunci cand il privim cum lupta pentru a invata in ore bune de terapie ceea ce alti copii invata in mod natural, simitm cu totii ca este, intr-adevar, un luptator.

Noi, cei care ne petrecem timpul cu copii speciali, am invatat sa ne bucuram altfel. Ne bucuram de fiecare data cand Matei ne spune “buna”, cand ne cere o bomoboana, cand spune culoarea bluzei pe care o purtam, cand coloreaza un mar rosu, cand face fise de matematica, cand citeste, cand ne cerem sa il mangaiem, cand ne trimite pupic. Ii acceptam cu drag pupicul si ii simtim de fiecare data autenticitatea, puritatea, inocenta.

Matei a avut sansa de a fi acceptat la o gradinita normala. Copiii il simpatizeaza, se joaca impreuna cu el, il ajuta si invata unii de la ceilalti. El invata sa socializeze si sa se integreze intr-un colectiv iar ei invata sa fie mai toleranti si sa accepte si copiii “altfel”. Este minunat sa ii privesti facand puzzle-uri impreuna, hranindu-l pe bebe sau facand gimnastica. Acestea sunt clipele pe care le voi pastra mereu in memorie. Pentru ca nu poti uita ceva ce ti-a produs sentimente intense si nu poti ignora lectiile pretioase predate de un copil minunat.

Pentru ca da, pe zi ce trece, Matei ne invata tot mai multe lectii. Ne invata lectii pretioase despre lupta, despre perseverenta, despre putere interioara. Matei ne demonstreaza ca se poate sa inveti mereu cate ceva, in orice conditii. Ne invata ca, desi soarta nu a fost atat de generoasa cu el, se pot face multe, atunci cand exista vointa. Iar el vrea. Vrea sa stie, sa cunoasca, sa arate, sa exprime. Matei ne invata ca, indiferent de imprejurari, te poti inclina in fata unui zambet. Dar cel mai important, micutul ne invata ca suntem oameni si ca este important sa privim adanc in suflet. Pentru ca atunci intelegem. Intelegem ca noi, restul, putem schimba ceva, ca putem ajuta, ca putem contrbui. Si intelegem ca ne simtim minunat facand-o. Si rog fiecare om care poate, sa ne ofere o mana de ajutor. Pentru ca, pe langa acceptare, integrare si intelegere, Matei are nevoie si de multa terapie. Parintii se zbat sa sustina costurile acestei terapii. Fac tot ce pot pentru ca Matei sa fie mai bine. Si orice ajutor ar fi apreciat. Pentru ca noi credem. Noi credem ca Matei poate mai mult, ca vrea mai mult si ca merita mai mult.

Matei este inscris in Asociatia Help Autism si face parte din aceasta mare si minunata familie despre care poti citi mai multe aici: Asociatia Help Autism.

Daca vrei sa il ajuti pe Matei sa continue orele de terapie aplicata a comportamentului care ii sunt atat de necesare pentru a se recupera, o poti face oferind o donatie, printr-o sponsorizare sau prin redirectionarea celor 2% din impozitul pe salariu.  Pe Carmen, mamica lui, o gasesti pe pagina ei de Facebook Carmen Bilan.

Multumim, Matei, pentru lectiile predate!

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, mă găsești pe contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol! Poți să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și instagram @psihoterapeutandreeasavulescu și de acceptare a sinelui, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată, în cele două cărți ale mele, Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut, pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply