Dezvoltare personală

În viață nu există drum închis, există alegeri…

iulie 7, 2016

Distribuie!

În viaţă nu există drum închis, există doar scuze.

În viaţă nu există capăt de linie, există doar confort şi frică intensă. Şi din experienţa mea, nimeni nu este fericit atunci când trăieşte în scuze, confort şi frică peste limite.

În viaţă nu există drum închis, există alegeri.

Alegi să trăieşti, sau alegi să te închizi în propria închisoare pe care o numeşti viaţă. Închisoarea aceea în care fiecare zi este la fel, exceptând sentimentele negative care devin tot mai intense…

Cred că este cel mai frumos lucru să trăieşti. Este un privilegiu să fii în viaţă şi să simţi. Să simţi speranţă, să ai visuri, să îţi imaginezi, să-ţi planifici.

Este minunat să fii om. Dar ca om, numai atunci când rişti poţi să te bucuri. Numai atunci când calci peste frici, numai atunci când îţi găseşti curajul şi îţi încarci din nou stiloul pentru a scrie o nouă pagină din viaţa ta, te simţi cu adevărat viu. În rest, e ca şi cum ai fi într-o comă profundă, aşteptând să se descopere un leac anti-friă pentru a putea să te trezeşti şi să faci lucrurile pentru care eşti de fapt aici, pe pământ.

Adevărat, viaţa uneori poate fi grea. Viaţa uneori poate fi insuportabil de dificil de înţeles şi de trăit. Viaţa uneori te poate duce pe drumuri neaşteptate, la care nu te-ai fi gândit, pe care nu le-ai fi visat, la care nu te-ai aşteptat, care nu seamănă cu ceea ce ţi-ai imaginat. Câteodată, unele drumuri sunt aparent închise. Însă exact acele drumuri închise sunt noi oportunităţi. Îţi semnalează faptul că e vremea să închei un capitol din viaţa ta, un capitol care te-a marcat, care te-a format, care te-a şlefuit, chiar dacă doar prin suferinţă.

Un drum închis îţi semnalează faptul că e timpul să începi ceva nou, neaşteptat. Pentru că în asta constă farmecul vieţii. În a te lăsa purtat pe aripi necunoscute, negândite, neplănuite, asumându-ţi orice risc, inclusiv acela de a fi rănit. Pentru că viaţa nu trebuie înţeleasă, ci trebuie trăită.

Viaţa este despre a renunţa uneori. Despre a renunţa la lucrurile care îţi provoacă suferinţă şi despre a te avânta către altceva. Despre a da cu spatele când ajungi într-o fundătură şi despre a semnaliza dreapta sau stânga la prima intersecţie pe care o întâlneşti. Cu bucurie sau cu tristeţe.

Pentru că, oricât de mult ţi-ai dori să crezi altceva, e bună şi tristeţea în viaţa ta. Te eliberează de poveri. Îţi dă voie să mergi mai departe. Dar ca să funcţioneze aşa, mai întâi trebuie să o laşi să te cuprindă. Să te învăluie, să-ţi intre-n sânge şi să îl încălzească un pic. Pentru ca apoi să începi să lupţi cu ea, s-o stăpâneşti, să o învingi. Să te purifici şi să mergi mai departe.

Totul este despre a şti să pui punct şi despre a o lua cu curaj de la capăt. Despre a începe din nou, fără să ştergi trecutul, şi de a crede în prezent şi în puterea ta de a scrie viitorul.

Viaţa este despre a şti să renunţi atunci când ceva nu mai e atât de bun pentru tine şi despre a-ţi asuma riscul de a te avânta în necunoscut. Necunoscut care îţi poate aduce o nouă durere sau o nouă şansă la fericire. Sau poate câte puţin din fiecare. Necunoscut care în care poate ajungi să trăieşti o viaţă pe care ţi-o doreşti, aceea în care să te simţi complet, pe care să o simţi a ta. În care să simţi că faci parte din ceva. În care simţi că nu eşti singur, că nu eşti exclus, că cineva te înţelege, că e acolo, că te susţine fără a te judeca, că te ajută să depăşeşti momente grele, că te sprijină când te ridici după ce ai greşit. Sau în care îţi dai seama că ai puterea să te ridici chiar tu.

Nu eşti niciodată pregătit cu adevărat să sfârşeşti un capitol din viaţa ta.

Şi nu eşti niciodată pregătit cu adevărat să începi unul nou. Întotdeauna vor exista momente în care să priveşti în trecut şi ai să te întrebi: oare am luat cea mai bună decizie? Dar când sunt atea lucruri din care să alegi, e firesc să te gândeşti dacă ţi s-ar mai fi potrivit şi altceva.

Însă fericirea în viaţă vine din a-ţi asuma.

Din a-ţi asuma trecutul şi greşelile lui. Din a-ţi asuma deciziile, chiar dacă poate crezi că ai fi putut alege ceva mai bun. Din a-ţi asuma durerile şi bucuriile. Şi din a le lua aşa cum sunt. Fericirea în viaţă vine din a-ţi da voie să simţi tot curcubeul de emoţii şi din a le integra pe toate în fiinţa ta.

Fericirea vine din a-ţi da voie ca uneori să te declari pierdut, amintinudu-ţi mereu că undeva există calea ta. Şi din a nu renunţa să o cauţi, îmbrățisând și durerea care te cuprinde uneori. Pentru că în viaţă nu câştigi dacă stai pur şi simplu pe spate aşteptând să ţi se întâmple lucruri bune.

Te poţi ierta pentru tot ceea ce ai făcut greşit şi apoi poţi lupta pentru tot ceea ce-ţi doreşti frumos, amintinu-ţi că, chiar şi atunci când te simţi singur, nu eşti singur de fapt. Şi că, dacă vrei un umăr pe care să plângi, o mână pe care să o strângi sau pe cineva care să te poată asculta, trebuie doar să deschizi ochii şi vei vedea că există măcar cineva care te poate susţine chiar şi atunci când eşti vulnerabil, care te poate înţelege şi care te pot ghida către cea mai apropiată intersecetie din viaţa ta. Acolo unde sunt atâtea drumuri care aşteaptă ca tu să le poţi explora…

Dacă simți că eu sunt una dintre persoanele care te-ar putea sprijini la o răscruce a vieții tale, fără să te judec și fără să te critic, aștept cu drag email-ul tău pe adresa contact@andreeasavulescu.ro și stabilim împreună ședințele de coaching sau psihoterapie, in care te voi ghida către drumul potrivit ție.

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol! Poți să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și instagram @psihoterapeutandreeasavulescu și de acceptare a sinelui, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată, în cele două cărți ale mele, Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut, pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

 

You Might Also Like

3 Comments

 • Adela iulie 7, 2016 at 7:02 pm

  Frumos! 🙂 :* multumim

 • ciprian august 12, 2016 at 5:30 pm

  Ma intreb de ce ? pot ajuta pe altii ? insa pentru mine , eu nu ma pot ajuta oare ???
  Citind scriind …insa nimic…DE CE OARE ?

 • Inchirieri auto Bucuresti august 25, 2016 at 12:44 am

  Corect, de cele mai multe ori drumurile si usile ni le inchidem singuri.

 • Leave a Reply