Dezvoltare personală Gândire pozitivă Încredere în sine Relaţii interumane

15 pași pentru a depăși fobia socială

mai 26, 2011

Distribuie!

Ai deseori impresia că cei din jur te privesc atent, te studiază, te analizează și te judecă? Nu te simți în largul tău și nu te poți relaxa în spații publice, la serviciu, la întâlniri sau la cumpărături? Simți că cei din jur te evaluează și te critică?

Dacă ai răspuns afirmativ la întrebările de mai sus, atunci este foarte probabil să suferi de “anxietate socială”. Persoanele care au fobie socială simt că cei din jur îi judecă de fiecare dată, și le este imposibil să se relaxeze și să se concentreze la altceva în afară de anxietate și frică. Și pentru că anxietatea este asociată cu durerea, le este mult mai ușor să stea deoparte de societate și să evite contactele cu alți oameni.

Ce este de făcut în acest caz?

Cere ajutor de specialitate dacă suferi de fobie socială extremă. Consultă un terapeut pentru a încerca să rezolvi situația.
Documenteză-te. Probabil informațiile pe care le vei găsi în acest sens, ca și articolul în cauză, nu îți vor vindeca fobia, însă te vor ajută cu siguranță să îți îmbunătățești relațiile sociale.

Iată ce trebuie să faci:

Pasul 1. Analizează motivele fricii. Cunoscând cauzele, poți găsi mai repede soluția. Află ce îți provoacă fobia socială pentru a descoperi și ce te poate ajută să o depășeșți. Probabil vei simți că nu există niciun motiv care stă la baza acestei fobii, însă odată conștientizată cauza, îți va fi mai ușor să depășești momentele dificile.

Pasul 2. E necesar să conștientizezi faptul că nu toată lumea te judecă. De multe ori fobia socială poate proveni din convingerea ta că toți cei din jur te critică. Dacă vei privi mai atent, vei realiza că în realitate fiecare om din jurul tău se concentrează mai mult pe propria persoană și mai puțin pe a te analiza. Așa că, de cele mai multe ori, sentimentul că toți sunt cu ochii pe tine este unul creat chiar de imaginația ta și nu reprezintă o reflecție a realității.

Pasul 3. Propune-ți o schimbare și începe cu pași mici. Mai întâi încearcă să inițiezi conversații mărunte cu persoane pe care le întâlneșyi relativ des, cum ar fi angajați, colegi sau alți oameni cu care intri constant în contact. Cu timpul vei observa o îmbunătățire și vei fi pregătit pentru a trece la etapa următoare.

Pasul 4. Găsește un grup sau o echipă cu interese și pasiuni comune cu ale tale. Este o bună oportunitate pentru a te distra și a cunoaște oameni noi în cadrul unui mediu intim și restrâns. În plus, îți va fi mult mai ușor să vorbești cu alții atunci când vă leagă pasiuni comune.

Pasul 5. Folosește automotivarea. Asta te va ajută să îți depășești barierele interioare și să îți îndeplinești scopul de a depăși fobia socială. Stabilește-ți obiective tangibile, notează pe o foaie și bifează orice îmbunătățire. Vei fi uimit să realizezi cât ai evoluat.

Pasul 6. Trebuie să conștientizezi un lucru foarte important. Oamenilor le place să li se vorbească. Comunicarea este activitatea voluntară cea mai comună în orice cultură, așa că încearcă să te relaxezi și să fii deschis către conversații. Cu timpul sentimentul de teamă se va diminua.

Pasul 7. Socializarea este în proporție de 80% mentală, iar restul de 20% ține de practică. Dacă ești prea preocupat gândidu-te la ce cred ceilalți despre tine, atunci îți va fi aproape imposibil să vorbeșți sau să inițiezi o conversație. Detașează-te puțin, începe cu o conversație măruntă. Fă un compliment sincer, faptul că oamenilor le plac complimentele este o certitudine. Încearcă să zâmbești cât mai mult.

Pasul 8. Nu deveni obsesiv și nu discuta despre lucruri care nu prezintă interes pentru ceilalți. Nu este chiar așa de greu să îți dai seama dacă le face plăcere sau nu să discute despre ceva anume. Mimica, gestica, limbajul, îți pot transmite câteva semnale despre ei. Învață să le recepționezi.

Pasul 9. În grupuri mai mari încercă să te destinzi și să te relaxezi. În astfel de grupuri sunt cu siguranță câteva persoane care contribuie la conversație așa că nu trebuie să te simți presat să spui ceva. Secretul este să te simți comfortabil. Când consideri că este cazul să contribui cu ceva interesant la firul conversației, nu te sfii să o faci. Te vei descuraca destul de bine.

Pasul 10. Dacă îți scapă ceva prostesc, nu îți face griji în privința asta. Toată lumea face mici gafe, chiar și persoanele cele mai populare. Încearcă să asculți cu ureche critică ceea ce spun și vei auzi că și ei fac greșeli la fel ca toți ceilalți. Nu te gândi prea mult dacă ai spus ceea ce trebuie sau nu și nu îți face mustrări de conștiință.

Pasul 11. Ține minte că majoritatea oamenilor nu sunt interesați să-ți descopere și să-ți studieze defectele. Cei mai mulți tind să fie atenți la lucrurile bune pe care oamenii le spun sau fac, așa că etalează-ți calitățile și camuflează-ți defectele. În general, cei care îți analizează defectele o fac dintr-o profundă lipsă de stimă de sine. Așa că ține minte că persoanele care au o atitudine negativă în ceea ce te privește reacționează astfel din neîncredere în propria persoană. Într-o astfel de situație nu tu ești cel vulnerabil.

Pasul 12. Nu încerca să fii fals pentru a câștiga încrederea. Oamenii își dau seama destul de ușor dacă eșți sincer sau nu. Decât să fii pus într-o lumină proastă, iar mai apoi să fii evitat, încearcă să îți accentuezi părțile pozitive ale personalității tale și amintește-ți mereu că oricare dintre noi este un amalgam de calități și defecte, inclusiv tu. Ceea ce îi ajută pe unii să reușească este o doză crescută de stimă de sine.

Pasul 13. Dacă simți că nu ai cu ce contribui din punct de vedere social, încearcă doar să fii drăguț și vezi ce reușești cu asta. Oamenii iubesc să fie în preajma acelora care știu să îi facă fericiți, iar bunătatea este o modalitate de a te face plăcut și de a-i încânta pe ceilalți. Fă complimente sincere, păstrează contactul vizual, zâmbește. Orice poți face pentru a înfrumuseța ziua cuiva este în favoarea ta.

Pasul 14. Nu-ți mai face atât de multe griji. Nimănui nu-i pasă dacă te simți judecat sau tratat nedrept. Concentrează-te mai bine în a-i face pe cei din jur să se simtă confortabil. În momentul în care vei recepta primul feedback pozitiv, te vei simți minunat și încrezător în forțele proprii. Chiar dacă nu te pricepi la asta, simpla intenție poate face diferența. Probabil până la urmă vei ajunge să fii expert în a-i face pe ceilalți fericiți și foarte mulți oameni își vor dori să fie în preajma ta.

Pasul 15. Nu există nimeni care să te impidice să-ți depășești fobia socială. Ai certitudinea că aceasta nu este o situație permanentă. Acordă-ți timp, fii răbdător și înțelegător cu propria persoană. Lucrurile nu se pot schimba peste noapte, dar asta nu înseamnă că trebuie să te lași doborât de primul obstacol. Nu renunța!

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.

Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

1 Comment

  • Anonim Desigur martie 23, 2012 at 9:43 am

    Buna! Am 23 de ani, sunt din tm si am fobie sociala, daca e cineva din tm si are fobie sa ma contacteze pe adresa de mail sau messenger : anonimdesigur2008@yahoo.com

  • Leave a Reply