Dezvoltare personală Gândire pozitivă Încredere în sine

9 lecții prețioase de viață pe care le-am învățat din experiențele trecute

decembrie 28, 2012

Distribuie!

Mai sunt câteva zile până când acest an se va sfârși… Iar în ultima vreme, mi-am dat voie să privesc înapoi către viața mea de până acum. Ce am realizat? Unde am greșit? Ce am învățat?

Mi se spune câteodată că e imposibil să fii învățat lecții prețioase de viață până la vârstă asta. Dar cei care au citit “Trăiește Autentic! -Descoperă secretul fericirii!” știu mai bine de atât… Vârsta este doar o scuză, iar durerea nu ține cont de ea.

Eu cred că până la 26 de ani, orice om a scris măcar o poveste prețioasă în cartea vieții lui. O poveste care l-a marcat, care l-a durut, care l-a învățat o lecție. O poveste despre care e îndreptățit să vorbească…

În ultima perioadă, am petrecut mult timp cu mine însămi și mi-a plăcut la nebunie. Am analizat fiecare aspect al vieții mele și mi-am făcut o lista cu cele mai prețioase lucruri pe care le-am învățat până acum, inițial din cărți, și pe care mai apoi le-am validat în experiență. Acestea sunt lucrurile care mi-au schimbat modul de a privi lumea, modul de a percepe viața, modul de a trăi. Sunt recunoscătoare pentru fiecare experiență din viața mea, și consider că, misiunea mea în această lume este de a împărtăși cu ține trăirile mele, de a te ajuta să îți contruiesti o viață mai bună.

În acest sens, am făcut o lista cu cele mai importante lecții de viață pe care le-am învățat până acum, în speranța că te vor ajută să îți îmbunătățești la rândul tău considerabil viața. Pentru că, fiecare dintre noi merită să trăiască lucruri mărețe.

Iată care sunt lecțiile prețioase pe care le-am învățat:

Gândurile îți creează realitatea. Nu subestima niciodată puterea gândului! Felul în care te simți acum are la bază gândurile pe care le-ai creat în trecut. Te afli acolo unde te afli, din cauza sau datorită gândurillor, care ți-au invadat mintea, din nou și din nou. Dacă gândurile tale sunt pure, pozitive și puternice, atunci ai credințe sănătoase despre tine și despre viață. Iar obiceiurile, acțiunile și rutina ta zilnică sunt o reflexie a acestor gânduri și credințe.

Ai grijă ce gândești, pentru că gândurile se transformă în cuvinte. Ai grijă ce cuvinte spui, pentru că ele se transformă în acțiuni. Ai grijă de felul în care acționezi, pentru că acțiunile devin obiceiuri. Ai grijă ce obiceiuri creezi, pentru că ele îți definesc caraterul. Ai grijă de caracterul tău, pentru că el devine destinul tău.

Vei regreta șansele de care nu ai profitat. E dureros când te gândeșți la lucrurile pe care nu le-ai făcut când ai avut ocazia. Acea relație deosebită pe care ai neglijat-o. Acele cuvinte importante pe care nu le-ai rostit niciodată… oricare dintre noi a regretat ceva, măcar odată în viață. Dar nu este prea târziu să faci lucrurile pe care le doreșți. Ești încă în viață și acum, ti se oferă șansa de a-ți schimba viitorul. Șterge regretele din viața ta, începe să profiți de orice oportunitate!

Persistă  asupra lucrurilor cărora le opui rezistență. Cu cât lupți mai mult împotriva circumstanțelor, a evenimentelor, a oamenilor, a ideilor, cu atât ele vor persista mai mult în viața ta. Învață să îți concentrezi atenția pe lucrurile pe care ți le dorești, pentru că atragi în viața ta exact acele lucruri. În timp, vei observa cât  te-ai transformat.

Îi judeci pe ceilalți pentru defectele pe care nu ai reușit să le accepți încă la tine. Trăsăturile care nu îți plac la alți oameni sunt de cele mai multe ori o reflexie a trăsăturilor care nu îți plac la propria persoană. E greu de acceptat acest lucru, mai ales când ești convins că ai dreptate iar cealaltă persoană greșește. Jung spune: “Tot ceea ce ne irită la ceilalți ne poate duce către o mai bună înțelegere a propriei persoane.” Analizează cu atenție!

Ai mult mai puțin control decât crezi asupra comportamentului celorlați. Nu este ciudat să știi că, cu cât ești mai apropiat de o persoană, cu atât așteptările tale in ceea ce o privește sunt mai mari, și ai impresia că ești îndreptățit să îi controlezi timpul și comportamentul? Și cu cât crezi mai mult acest lucru, cu atât mai dezamăgit ești când constați că nu este așa. Singurul lucru asupra căruia TU ai control este atitudinea ta față de persoana respectivă și față de comportamentul ei. Nimic mai mult, nimic mai puțin.

Ești definit de interiorul tău. Atunci când ești fericit și satisfăcut de tine însuți, acționezi ca atare, împărtășești fericirea și iubirea ta și celorlalți oameni. Pentru că ești confortabil cu cine ești tu cu adevărat, indiferent de felul în care oamenii acționează și reacționează în ceea ce te privește, nivelul fericirii tale nu are de suferit. Pentru că fericirea ta este autentică, și izvorăște din interior.

Nu poți forța pe nimeni să te iubească. Dragostea dintre doi oameni se naște atunci când amândoi vor să își împărtășească iubirea, nu atunci când vrea doar unul dintre ei. Membrii familiei tale, prietenii, colegii, partenerul, toți te iubesc pentru că au ales să facă asta, nu pentru că tu vrei ca ei să te iubească. Dragostea este menită să fie simțită și trăită, nu poate fi forțată.

Uneori, cea mai bună alegere pe care o poți face este aceea de a merge mai departe. Atunci când simți că a venit vremea să te desprinzi de anumite lucruri, idei sau oameni, nu opune rezistență. Da-ți voie să experimetezi viața. Dă-ți voie să creșți, să înveți, să evoluezi. Dă-ți voie să te desprinzi de trecut și să înaintezi pe calea către fericire.

Viața așa cum o știi, nu durează o veșnicie. Nimic nu este pentru totdeauna, de asta, este necesar să înveți să te detașezi de lucruri, locuri și de oameni. Atunci când vine vremea să îți iei rămas bun, oferă-le și oferă-ți libertate. Fii demn!

 

Îți mulțumesc din nou pentru că ești alături de mine, pentru că citești și aplici ceea ce împărtășesc cu tine. Ești parte importantă din viața mea, de accea te încurajez să arunci o privire în trecutul tău și să-mi împărtășești într-un comentariu lecțiile prețioase de viață pe care le-ai învățat tu până în momentul de față. Vreau să învăț ceva din povestea vieții tale :).

_______________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.

Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

 

You Might Also Like

18 Comments

  • Sorin decembrie 28, 2012 at 2:46 pm

    Felicitari pentru articol, foarte bun!

  • Alexandra decembrie 28, 2012 at 3:06 pm

    Buna,

    Nu am un top al experientelor invatate, consider ca toate au un rol important in cladirea mea ca fiinta si a ceea ce sunt eu acum, azi. De asemenea, acest prezent imi va croi acel viitor.
    Anul acesta a fost unul cheie pentru mine. Am reusit sa imi iau viata in piept si sa manifest intr-o mai mare masura ceea ce simteam. Cu toate ca am deranjat oameni prin ceea ce ziceam, simteam, exprimam nu m-am oprit deoarece nu mai puteam, nu mai doream sa fac asta. A fost de ajuns pentru mine.
    Ce am invatat este ca indiferent cat de mult te vei ascunde sau vei ascunde ceva din tine, acel ceva va reveni si te va face atent la el. Oricat de mult l-ai ignorat, va iesi la suprafata.
    Ce am invatat este ca singuratatea nu este o crima, nu mori, nu ramai singur pe lume, ci esti tu acolo si asta e de ajuns. Te descoperi pe tine si chichitele tale, astfel, te vei intelege mai bine, implicit si pe cei din jurul tau.
    Ce am invatat este ca cenzura proprie, a fiintei mele m-a condus sa fac anumite actiuni in care nu ma simteam eu..doar ca nu stiam cum sa exprim ce aveam in mine.
    Ce am invatat este ca oricat de multa durere, venin, repulsie, veselie, liniste simti in tine, trebuie sa le accepti pentru ca sunt ale tale si nu-s deloc rele sau urate, din contra, te ajuta sa observi mai multe in comportamentul propriu, sa intelegi putin mai clar viata.
    Lista poate continua.

    • Andreea decembrie 30, 2012 at 9:49 am

      Multumim pentru ca ai impartasit cu noi. Ai invatat niste lucruri foarte pretioase! Te imbratisez 🙂

  • Sofia decembrie 28, 2012 at 9:03 pm

    Am invatat ca fidelitatea se rasplateste, in special la nivel spiritual …

  • George decembrie 29, 2012 at 8:46 am

    Felicitari Andreea! Datorita tie si altor persoane care au ales sa scrie si sa impartaseasca si altora din experienta lor, tot mai multi dintre noi, cei care citim materialele primite, realizam ca viata nu trebuie sa ne fie dirijata sau dictata de altii, intrucat sta in puterea noastra sa ne schimbam si sa realizam tot ceea ce ne dorim, daca stim cum sa actionam.
    Mult succes in toate actiunile tale! Sarbatori fericite!

    • Andreea decembrie 30, 2012 at 9:51 am

      Multumesc mult George! Ma bucur nespus ca ai constientizat cat de important este sa fii creatorul propriului destin, autorul cartii vietii tale. De fiecare data cand incepi sa scrii o noua pagina, fa-o ca si cum ar fi cea mai frumoasa de pana atunci!
      Sarbatori fericite si tie!

  • Emilia decembrie 29, 2012 at 9:30 am

    Multumesc Andreea,pt articolul benefic,sufletului meu.Esti o persoana deosebita,prin ceea ce faci.Sarbatori fericite si un an nou,cu multe realizari.

  • AVI decembrie 29, 2012 at 6:54 pm

    In ultimul an am invatat:
    – Sa minimizez reactiile negative ale mediului social
    – Sa dau dovada de mai multa indrazneala
    – Sa risc mai mult
    – Sa scot mai des in evidenta ceea ce apreciez

  • Andreea decembrie 30, 2012 at 9:52 am

    Multumim AVI pentru ca impartasesti cu noi experientele tale, conteaza enorm 🙂

  • Ely ianuarie 1, 2013 at 9:42 am

    f bun articolul. Eu mi-am dat seama cat de mult am gresit in ultimul an dar cred ca e bine ca mi-am dat seama si sper sa nu fie prea tarziu sa incep sa indrept greselile. Imi doresc sa devin o mai buna atat profesional cat si personal 🙂

  • cosmina david ianuarie 1, 2013 at 12:34 pm

    Am invatat ca desi am intrat la ambele sectii la arhitectura nu voi fi niciodata pe deplin implinita,ca o relatie nu e punctul culminant,ca Dumnezeul povestit de altii nu e vesnic,ci doar cel descoperit de tine, ca nici un om de pe pamantul asta nu poate fi idealul tau in viata, si ca desi esti ultimul intr-un domeniu cu foarte multa munca si rabdare poti ajunge acolo unde vrei…Inainte eram innebunita dupa locuri si oameni noi,credeam ca in ei voi descoperi lucruri noi si ca asta ma va ajuta sa cresc,ei bine usor usor tind sa cred ca daca ajung sa ma cunosc pe mine voi ajunge sa cunosc lumea intreaga. Nu stiu daca asta am invatat in2012 sau doar am realizat mai bine. Iti doresc un nou an cu progrese in cunoasterea de sine si multe impliniri.La multi ani!

  • Constantin ianuarie 4, 2013 at 11:09 am

    Sa vezi oameni cunoscind asemenea lucruri nu e de ignorat,unde mai pui ca sint si tineri.Sint ceva mai in virsta decit tine Andreea insa cred ca nu cunosc nici 10% din cit stii tu.Am cautat si un grup de apartenenta (prieteni) cu care sa corespund insa ceva se intimpla de nu pot lua legatura cu astfel de oameni minunati.Da, citesc Dezvoltare Personala de aproximativ 20 de ani ( nu zi de zi insa cind imi permite timpul o fac fara ezitare ) si nu imi dau seama daca este o pasiune sau nu insa asta m-a oprit de la multe acte necugetate pe care le-as fi comis daca nu citeam asemenea materiale.Viata m-a incercat cam tare din punct de vedere profesional si financiar insa am rezistat.Parerea mea e ca face bine oricui se confrunta cu probleme ,indiferent de natura acestora.As mai avea nevoie de unele completari in educatie pe urmatoarele teme :Acceptare ; Iertare ; Teama de esec ; Gasirea sau transformarea problemelor sau suferintelor in avantaj ,etc. Orice material sub orice forma ( articol, seminar,video,film) mi-ar fi de mare ajutor .Va multumesc anticipat si va apreciez enorm pe toti cei ce sinteti preocupati de astfel de subiecte , pentru ca numai oamenii de calitate pot gindi astfel.

  • Alex ianuarie 7, 2013 at 8:25 pm

    Frumos! Mi-a plăcut cel în care spuneai ca nu poți forța pe nimeni sa te iubească și cel în care spuneai ca nu ai control asupra comportamentului celor din jurul nostru.

  • Sabrina Nedelcu februarie 7, 2013 at 11:36 am

    În general sunt de părere că oamenii îşi creează singuri soarta şi norocul. Sunt uncii responsabili de acţiunile şi deciziile lor. Am învăţat, pe parcursul a mai multor ani, că nu tot ceea ce pare simplu chiar este simplu. Partea bună este că poţi face toate lucrurile din viaţa ta să fie simple.

    Am învăţat de asemenea că oamenii fac multe greşeli, şi nu neapărat din prostie, ci culmea, din dorinţa de a se perfecţiona. Mulţumesc celor care au făcut parte din viaţa mea sau care încă mai fac, şi de la care am învăţat atâtea lucruri minunate.

    1. Nu încerca să copiezi personalitatea cuiva

    Să apreciezi pe cineva pentru ceea ce este nu e un lucru rău. Să îţi placă de cineva care este foarte glumeţ nu este de asemenea un lucru rău. Însă dacă tu eşti paşnic, cuminţel şi la locul lui, nu numai că e absurd să copiezi personalitatea unui voinic, însă devii de-a dreptul penibil. Cum ar fi să apari într-o seară făcând mişto’ de o persoană pe care ai obişnuit-o atât de mult cu calmitatea ta?

    Nici invers nu e bine. Dacă eşti glumeţ de fel, nu este ok să stai la masă şi să adopţi un comportament tăcut. Fii tu însuţi şi bucură-te de calităţile tale unice!

    2. Nu-ţi dori să pari ceea ce nu eşti

    Ştiu că e plăcut ca uneori să mai exagerăm un pic, să visăm la cai verzi pe pereţi şi să ne lăudăm cu lucruri de care nu avem habar. Mulţumeşte-te cu ce ai şi aspiră la lucruri măreţe, însă nu uita niciodată cine eşti. O persoană va aprecia mult mai mult sinceritatea ta decât aberaţiile tale despre lucruri pe care nu le deţii. Nu încerca să pari fiţos, pentru că în dorinţa ta de a fii la înălţime, nu vei reuşi decât să provoci repulsie persoanelor din jurul tău.

    3. Eşti singurul responsabil pentru viaţa ta

    Viaţa ta este tot ce contează. Îmi amintesc că obişnuiam să dau vina de fiecare dată pe câte cineva când mi se întâmpla ceva rău. „E de vină profa’ că am luat 5, e de vină mama că nu am ieşit afară la joacă, sunt de vină hainele că mi-am umplut şifonierul până la refuz şi nu reuşesc să păstrez curăţenia, e de vină vremea că am răcit, e de vină iubitul meu că ne-am certat, e de vină ….”, sunt câteva din probabil sutele de scuze pe care le folosim zilnic atunci când nu ne convine ceva. De fapt şi de drept, de vină suntem numai noi pentru acţiunile noastre. Tocmai de aceea e bine să ştii că în mâinile tale stă puterea de a lua singur decizii. Eşti singura persoană care poate face ceva cu propria viaţă, deci nu încerca să mai dai vina pe cineva vreodată.

    4. Fă fix ce îţi trece prin cap

    Cine să te oprească? Cine e în măsură să îţi spună să nu sari în piscină dacă tu asta ai chef să faci? Nu mai ţineţi cont de părerile răutăcioşilor din jur. Majoritatea oamenilor frustraţi nu au altceva de făcut decât să bârfească. Ei şi ce? Ce îţi pasă ţie?

    Fă fix ceea ce îţi trece prin cap în orice moment. Presupunând că eşti destul de raţional încât să îţi dai seama şi de consecinţele care ar putea apărea, nu te opri de la nimic ce ţi-ar putea face plăcere. Poate că îţi place să umblii gol prin parc, şi nici de data asta nu te opreşte nimeni să o faci, însă e posibil să te întorci acasă cu duba de poliţie nu pe jos aşa cum ai plecat, dar măcar ai făcut fix ce ai vrut tu!

    5. Nu te teme să îţi expui punctul de vedere

    Nu îţi fie frică că cineva o să te condamne pentru punctul tău de vedere. Dacă ai ceva de spus, fă-o! Nu îţi înghiţi cuvintele de teamă că cineva nu va fi de acord cu tine. Dacă tu eşti de părere că roşiile sunt cele mai bune legume, nu de da înlături de la susţinerea propriei tale idei! Fii întotdeauna sigur pe tine şi nu lăsa pe nimeni şi nimic să schimbe acest fapt.

    6. Nu te contrazice atunci când nu ai dreptate

    În zilele noastre discuţiile aprinse par a fi un stil de viaţă. Relaţiile perfecte se bazează pe contraziceri în discuţii interesante care să păstreze focul aprins. Doar că… nu e bine să arunci cu găleata plină cu apă peste focul arzător! Dacă o persoană vine cu argumente despre un fapt concret şi te înştiinţează că a luat cunoştinţă cu subiectul în cauză, nu e recomandat să fii penibil şi să te contrazici că ştii tu mai bine, mai ales dacă nu ai habar. Sunt foarte dese exemplele de acest fel şi cel mai bine ar fi să accepţi şi să recunoşti atunci când nu eşti perfect documentat.

    7. Nu te scuza în faţa nimănui pentru deciziile luate

    De obicei părinţii îţi reproşează că nu ai urmat cursurile pe care şi-ar fi dorit să le urmerzi, prietenii că ţi-ai tuns părul prea scurt, iar iubiţii că ţi-ai ales un job greşit. Nu te scuza în faţa nimănui pentru deciziile pe care le-ai luat, în ceea ce priveşte viaţa şi persoana ta. Dacă instinctul tău a fost să decizi un lucru, atunci avem un punct pentru instinct! Nimeni nu are dreptul să îţi ceară explicaţii pentru ceea ce decizi tu cu propria ta viaţă şi de asemenea, nu eşti obligat să dai cuiva explicaţii despre deciziile tale.

    8. Nu încerca să te schimbi pentru cineva

    Indiferent cine îţi cere asta, să nu o faci. Dacă îţi place să te culci la 12 noaptea, nu te gândi să îţi schimbi programul doar pentru că aşa îi place cuiva. Dacă îţi place să munceşti, nu te gândi vreodată să nu-ţi iei un job doar pentru că aşa vrea soţul tău. Nu te schimba pentru nimeni, dar nu numai pentru că vei fii un frustrat că nu poţi face lucrurile pe care îţi doreşti să le faci, ci pentru că nu vei rezista şi vei reveni la vechiurile obiceiuri. Dacă am învăţat ceva despre oameni, acel lucru e că ei nu pot fi schimbaţi niciodată. Lupul îşi schimbă blana, dar năravul ba!. Nici tu nu încerca să schimbi pe cineva, pentru că nu vei reuşi. Acceptă oamenii aşa cum sunt şi când le remarci defectele, pentru că fiecare om are defecte, aminteşte-ţi de toate bucuriile care ţi le oferă.

    9. Fii recunoscător pentru tot ceea ce ai, indiferent de ce ţi se întâmplă

    Chiar dacă rămâi fără job, fără iubit, fără maşină sau te miri ce, fii recunoscător pentru tot ceea ce ai acumulat întreaga viaţă. Toate se întâmplă cu un scop, aşa că orice dezamăgire, pierdere sau bucurie, va adăuga la bagajul tău de experienţă o cantitate semnificativă de informaţii preţioase. Bucură-te pentru tot ceea ce ai la momentul actual şi vei avea parte de şi mai multe lucruri frumoase, chiar dacă ai pierdut ceva drag.

    10. Nu te opri niciodată din învăţat. Să fii curios înseamnă să fii inteligent!

    Viaţa înseamnă un izvor nesecat de cunoaştere. Să te opreşti din a studia lucruri, să nu mai cauţi informaţii despre nimic, înseamnă îndobitocire. Setea de cunoaştere înseamnă inteligenţă. Nu spun să te apuci să citeşti manualele de matematică din clasa a treia, pe care le-ai urât atât de tare, ci să fii curios despre noile domenii care apar în societate. Zilnic apar noi gadget-uri despre care tu încă n-ai habar. Zilnic ies la suprafaţă cercetări şi rezultate ale unor studii care ne pot schimba viaţa în bine. Nu renunţa niciodată la informaţie şi vei avea astfel garanţia că vei rămâne un om deştept şi cunoscător.

    11. Când vrei ceva cere. Nimeni nu va ştii ce e în mintea ta.

    Regulă de aur. În general femeile trec prin astfel de crize stupide! „Vai, mi-aş fi dorit atât de mult să primesc acea carte”. De unde Dumnezeu să cunoască bieţii oameni ce se ascunde în mintea ta? Când vom fi destul de avansaţi încât să ne citim gândurile unii altora, atunci ai tot dreptul să faci figuri. Însă până atunci, nu ai nicio scuză să te plângi dacă nu ai primit ceva!

    12. Nu te poţi întoarce în trecut.

    Deci, să îţi pară rău pentru ce n-ai făcut, nu pentru ce ai făcut.

    Să refuzi oportunităţi este o mare greşeală. Niciodată să nu îţi pară rău pentru ce ai făcut, ci pentru ceea ce n-ai făcut. Nu ai de unde să ştii ce îţi rezervă viitorul, iar când eşti pus în situaţia de a decide dacă să faci sau nu un lucru, fa-l fără ezitare. Dacă nu iese bine, ai încercat. Dacă ar fi ieşit bine şi nici măcar nu ai încercat, toată vina îţi aparţine.

    13. Nu da sfaturi acelora care nu îţi cer asta.

    Nu încerca să faci bine oamenilor, nu toţi sunt la fel. Unora le place să fie diferiţi. Nu mai da sfaturi şi nu te enerva atunci când vezi că un om repetă aceleaşi greşeli. Înseamnă că le place să facă asta, pentru că aşa cum am zis şi mai sus, oamenii sunt responsabili pentru viaţa şi deciziile lor. Dacă cineva îţi cere un sfat şi nu e de acord cu acel sfat, nu i-l mai oferi a doua oară. Iar dacă nu ţi-l cere, nici nu te gândi să i-l oferi pentru că îţi va reproşa intervenţia ta binevoitoare!

  • tibi august 6, 2013 at 7:26 am

    Superb articolul !

    Eu am invatat ca exista mult mai multa influenta asupra ta decat crezi si daca nu iti alegi un mediu potrivit nu ai cum sa cresti si mi-am dat seama ca Eckhart Tolle avea dreptate, putem gandi gandurile altuia in propria noastra minte.

    Orice stare va trece !

    Indiferent cat de tare te atasezi de starile de suparare sau fericire ambele vor trece. Si acest lucru il vei trai pana cand vei deveni putin mai indiferent si detatsat fata de ambele stari.

    Sunt multe de zis …

    >:D<

  • Leave a Reply