Dezvoltare personală

Stresul de sărbători – ce îl declanșează și cum să îl combați

decembrie 21, 2011

Distribuie!

Sărbătorile de iarnă sunt minunate. Luminițe multicolore, brazi împodobiți, colinde, petreceri și reîntâlnirea cu cei dragi. Totuși, tot mai mulți oameni se plâng că nu mai simt spiritul Crăciunului. Pentru că, pe cât de frumoasă este această perioadă a anului, pe atât este de stresantă. Ne dorim să avem sărbători perfecte, ne pregătim cu săptămâni înainte, investim energie, timp și efort, și în consecință obosim atât de tare, încât ne este imposibil să mai simțim bucuria și amalgamul de sentimente pozitive aferente sărbătorilor de iarnă.

Ce ne provoacă stresul, care ne împiedică să simțim bucuria și liniștea sufletească pe care se presupune că ar trebui să le trăim mai intens în perioada sărbătorilor?

Ei bine, există mai mulți factori, care declanșează stresul, cei mai mulți fiind de natură emoțională. Este important să îi identifici pentru a ști care sunt procedeele corespunzătoare pe care trebuie să le aplici pentru a-i putea combate și a te bucura cu adevărat de magia sărbătorilor.

Iată care sunt factorii stresori, care îți pot sabota sărbătorile:

Trigger-uri emoționale.
În această perioada a anului se pot activa anumite trigger-uri emoționale, care ne pot aminti de durerile, furiile și resentimentele din trecut de care nu ne-am detașat încă. Ele pot avea la baza evenimente traumatizante, care au avut loc în perioada sărbătorilor din alți ani, ca divorțul sau pierderea cuiva drag. De accea, în această perioada se poate declanșa automat acel set de trăiri, care are ca finalitate anumite reacții de auto-apărare specifice. De asemenea, stările afective negative au la baza și singurătatea, lipsa prietenilor, a familiei sau a altor persoane dragi.

Ce poți face când asemenea stări nu-ți dau pace?
Este important să îți conștientizezi emoțiile negative, să le accepți ca fiind parte din tine, pentru că doar astfel vei reuși să te eliberezi. Nu fugi de sentimente, pentru că ele vor rămâne mereu într-un sertăraș ascuns al sufletului tău și la un moment dat vei exploda în furie. Dacă simți nevoia să te descarci, lovește o pernă, plângi, scrie pe o foaie ce te macină, dar nu ignora emoțiile, altfel îți vei face mai mult rău și vei întârzia vindecarea. Caută oameni care trec prin aceeași situație ca și ține, important este să știi că nu ești singur, astfel durerea își va mai pierde măcar puțîn din intensitate.

Aspectul finaciar.
În contextual actual economic, majoritatea oamenilor de-abia reușesc să își împartă bugetul, astfel încât să se descurce de pe o luna pe alta. Sărbătorile presupun cheltuieli extra. Cadouri, hrană pentru masă de Crăciun și Revelion, combustibil în plus sau bilete de tren…Dacă te bazezi pe cardurile de credit pentru a cumpăra cele necesare, situația devine și mai dificilă. Crăciunul este despre a dărui, de accea presiunea este foarte mare, atunci când știi că este necesar să cumperi cadouri pentru colegi, familie, prieteni.

Ce poți face în asemenea situație?
În primul rând, încearcă pe cât posibil să eviți cardurile de credit dacă vrei că viața ta în anul care vine să nu fie mai grea. Dobânda la astfel de carduri este uriașă, iar asta îți va provoca pierderi finaciare și un stres în plus. Dacă nu ai un buget considerabil, încearcă să cumperi cadouri simbolice, sau chiar să creezi ceva hand-made. Da, Crăciunul înseamnă a dărui, dar poți dărui ceva simplu și cu o încărcătură afectivă puternică. Cu siguranță, oamenii dragi ție vor aprecia orice primesc. Nu încerca să impresionezi pe toată lumea, lucrurile materiale nu aduc fericirea.

Relațiile interumane.
Sărbătorile vin la pachet cu oamenii pe care nu i-am văzut de foarte mult timp, oameni pe care îi placem sau oameni pe care nu îi agreăm, dar cu care inevitabil vom intra în contact. Dacă nu eșți intr-o stare emoțională bună, nu te vei bucura cu adevărat de sărbători și vei fi predispus chiar la a cădea în depresie.

Ce e de făcut în acest caz?
Pregătește-te mental înainte de întâlnirea cu aceste persoane. Dacă ți-au adresat injurii sau te-au insultat și nu ați reușit să treceți peste, încearcă un exercițiu al iertării. Sigur că, nu putem depăși ușor astfel de situații, dar este indicat să încerci să îi ierți pe cei care te-au rănit pentru a te elibera și a putea merge mai departe. Altfel, vei păstra resentimente și vei fi ca o bombă gata să explodeze. Și știm că, nu vrei să îți strici sărbătorile!

Oboseala fizică.
O sursă de stres pe care nu o putem ignora este cea fizică. Orele petrecute în trafic și în magazine alergând după cadouri sau haine pentru petrecirile de sărbători, curățenia generală, pregătirea bucatelor și a meselor festive sau încercarea de a ne pregăti trupurile pentru a arăta cât mai bine la diversele petreceri la care vom lua parte presupun efort psihic, fizic și ne privează de multe ore de somn.


Cum poți evita oboseală?

Mergi la cumpărături din timp, nu aștepta până pe ultima sută de metri, când presiunea va fi mare, iar magazinele excesiv de aglomerate. Același lucru este valabil și în cazul curățeniei. Dacă nu îți permiți să plătești pe cineva care să o facă în locul tău, începe din timp, fă-o treptat și implică-i și pe ceilalți mebrii ai familiei în această activitate. Orice ai face, încearcă să nu sari peste orele de somn! Într-adevăr ne dorim ca totul să iasă perfect și să mulțumim pe toată lumea, să fim apreciați și să ni se recunoască efortul, dar de multe ori acest aspect nu ne mai aduce satisfacție dacă oboseală își spune cuvântul.

Sărbătorile au menirea de a ne face mai buni, mai înțelegători, mai calmi. Ca să le simțim la intesitate maximă, cel mai indicat este să trăim clipa, să ne bucurăm de momentul prezent. Chiar dacă a doua zi de Crăciun mergem la serviciu, chiar dacă nu avem suficiente resurse materiale, chiar dacă suntem departe de cei dragi, important este că oriunde am fi, să simțim spiritul, să trăim prezentul și să uităm grijile. Pentru asta, este necesar să ne oferim permisiunea de a primi bucuria în sufletele noastre. Fericirea este o decizie, fiecare dintre noi alege dacă vrea să o simtă sau nu.

Îți doresc să simți din plin magia sărbătorilor și să te bucuri de miracolul nașterii Domnului, oricine ai fi și în orice loc al lumii te-ai afla, pentru că viața este un miracol ce merită onorat! Crăciun Fericit!

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.

Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

1 Comment

  • Sorin decembrie 24, 2011 at 2:46 am

    Craciun Fericit si tie! si sarbatori de poveste sa ai in continuare.

  • Leave a Reply