Poate că cel mai benefic lucru pe care noi, oamenii, îl putem face este acela de a ne îmbunătăți constant, de a face zilnic câte un lucru care să ne transforme, care să ne schimbe, care să ne împlinească. Din păcate însă, era în care trăim nu ne ajută deloc să dobândim mai multă claritate. Și totuși, de multe ori, ceea ce ne blochează sunt propriile scuze.
Suntem posesori al unor daruri, care ne definesc ca fiind finite complexe, superioare, evoluate. Deținem capacitatea de a ne schimba pe noi înșine, de a-i schimba pe alții, de a schimba o parte din lume prin vorbele noastre, prin acțiunile noastre, prin puterea exemplului.
Cu toate astea, unii aleg să persiste în comportamente, care aduc prejudicii, adoptă mentalități de victimă și se declara, uneori înainte chiar de a începe bătălia, învinși. De ce? Pentru că este mai comod. Pentru că, într-o lume atât de agitată, plină de cerințe și numeroși distractori, este mai ușor să trăiești din inerție decât să încerci să ieși din zona de confort și să devii o varianta mai bună a ta.
Adevărul este că nu există om care să treacă prin viață fără să afle ce înseamnă o inimă frântă regrete, ezitări, renunțări, lacrimi, frustrare. Nu este om,care să nu cadă măcar o dată, să se afunde în noroi… Dar, când știi că deții atât de mult potențial, când știi că ai atât de multe resurse, când știi că în tine zace o putere nemărginită, de ce să nu încerci să te ridici? Cu genunchii zgâriați, cu mâinile murdare, cu sufletul zdrobit, în orice condiții, indiferent de împrejurare, poți alege să te ridici, să privești înainte și să devii un om mai bun. Pentru că lumea este a celor care caută să se îmbunătățească!
Cum să devii un om mai bun? Poți începe astfel:
1. Ascultă. Oamenii aud cu urechile și ascultă cu inima. Încearcă să te conectezi cu oamenii din jur la un nivel mai profund, superior. Deschide–ți sufletul și învață limbajul emoțiilor. Într-o lume rece, într-o eră a roboțelului industrial, este esențial să rămâi în legătură cu sinele tău emoțional și să–ți păstrezi umanitatea.
2. Fii partenerul pe care ți–ai dori să îl ai. Vrei mai mult romantism? Fii mai romantic! Vrei mai multă iubire? Stăpânește artă de-a iubi. Vrei o comunicare mai autentică? Învață cum să comunici eficient. Comportă–te cu partenerul tău așa cum ți-ai dori să se comporte cu ține. Nu este deloc benefic să ceri celui de lângă ține să se schimbe pentru că tu să fii mai fericit. Pentru a se petrece, schimbarea trebuie să înceapă mai întâi din interiorul tău.
3. Învață să–ți arăți mai des afecțiunea. Și vei primi același lucru la schimb… Am mai spus deja, oferă exact ceea ce ți–ai dori să primeșți. Fii acolo pentru cineva drag când are nevoie. Vizitează–ți prietenii când sunt bolnavi. Întreabă–ți colegii cum le este ziua. Și oamenii se vor purta la fel cu ține.
4. Contribuie. Bob Proctor, unul dintre maeștrii dezvoltării personale, finanțează în fiecare săptămână construirea câte unei școli în Africa, iar scopul lui este acela de a ajunge să construieasca câte o școală în fiecare zi. Sigur, nu toți am ajuns la nivelul la care să avem posibilitatea de a contribui atât de măreț, însă fiecare poate oferi orice, oricând, cuiva care chiar are nevoie.
Dacă vrei să fii un om mai bun, contribuie! Caută organizații non-profit și ajută, cum poți, cât poți. Fie că oferi un leu, contribui cu produse, donezi un laptop pe care nu-l mai folosești, toate acestea pot face o diferența. Cum te–ai simți știind că viață cuiva s-a schimbat în mai bine pentru că tu ai contribuit?
Oamenii din organizații lupta pentru o cauza. Și știu, pentru că fac parte dintr–una. Pentru noi nu există pauze, vacanțe, concedii sau scuze. Oricând, oriunde, vorbim cu pasiune despre ceea ce facem. Suntem mereu în misiune. Iar misiunea noastră este aceea de a schimbăm vieți. Noi luptăm. Luptăm zilnic pentru copiii cu autism, niște copii minunați care–și doresc să înțeleagă lumea. Poți vedea mai exact ceea ce facem dând click aici: HelpAutism
5. Înconjoară-te cu oameni pozitivi. Gândurile negative ni se succed în minte în mod natural. Pentru cele pozitive trebuie să ne străduim. Atât fericirea, cât și nefericirea sunt contagioase. Iar dacă îți dorești să fii un om mai bun, mai fericit, atunci caută oamenii pozitivi, de la care ai întotdeauna ceva de învățat. Ei sunt oamenii care îți înalță spiritul. Petrece clipe mărețe alături de ei.
6. Examinează-ți gândurile și schimbă lucrurile negative. Dacă ceea ce-ți spui constant despre tine nu ai putea spune copiilor tăi, partenerului tău sau prietenilor tăi, atunci, gândește-te: de ce ți le spui ție? Uneori, avem tendința de a fi prea duri cu noi înșine. Iar o astfel de atitudine duce la autosabotare. Așa că, de fiecare dată când te surprinzi spunându-ți lucruri neplăcute, încearcă să restructurezi. Înlocuiește-le cu lucruri pozitive despre tine. Vei învăța să te iubești mai mult. În plus, gândurile ne creează emoțiile. Gândești pozitiv, trăiești emoții pozitive. Trăiești emoții pozitive, acționezi în consecință.
7. Asumă-ți responsabilitatea pentru bagajul tău emoțional. Cu toții avem propriul bagaj emoțional pe care l-am dobândit încă din copilărie și l-am întărit mai apoi pe parcursul vieții noastre. Uneori, în interacțiunile cu ceilalți, acționăm pe baza lui și ne surprindem descărcându-ne frustrarea în moduri neadecvate. Când te surprinzi făcând-o, oprește-te! Nu deveni un agresor! În schimb devino un partener, prieten și părinte responsabil. Fă tot ceea ce îți stă în putință să nu perpetuezi experiențele tale negative.
8. Practică iubirea de sine. Cu toții avem imprefectiuni. Și de multe ori suntem înclinați către a vedea mai mult ceea ce nu ne place decât ceea ce ne place la noi. Ce nu-ți place la tine? Știu, probabil că ai deja o lista. Că să începi să te iubeșți mai mult, încearcă următorul exercițiu: alege mai întâi o parte a corpului tău de care nu eșți mulțumit. Și, în fiecare zi, timp de 30 de zile, privește în oglindă către ceea ce nu-ți place și spune-ți cu voce tare că te accepți și te iubeșți așa cum eșți. Este un exercițiu care-ți va schimba viața!
9. Iartă-te. Fiecare dintre noi a făcut lucruri de care nu este mândru, pe care nu ar vrea să și le amintească sau greșeli pe care nu și-ar dori să le repete. Da, așa funcționează viață. Dar nu poți rămâne blocat în trecut pentru totdeauna, așa că învață să te detașezi de ceea ce ai făcut înainte. Scrie o scrisoare în care te ierți pentru toate greșelile trecutului. Scrisul te va ajuta să te eliberezi. Apoi canalizează-ți energia spre a-ți trăi prezentul și spre a-ți construi viitorul.
10. Fii înțelegător. Te-ai gândit vreodată că poate șoferul acela care ți-a tăiat calea nu a fost atent pentru că o persoană dragă lui e în spital? Te-ai gândit vreodată că poate persoană cu care te-ai ciocnit la urcarea în metrou probabil se grăbește să-și ia copilul de la școală? De multe ori tragem concluzii pripite și poate că, ne-ar ajută mai mult să privim lucrurile și dintr-o altă perspectiva. Să încercăm să judecăm mai puțin și să înțelegem mai mult.
11. Iubește. Tu ai nevoie de ea, cei din jurul tău au nevoie de ea, lumea are nevoie de ea. De fapt, fiecare persoană pe care o cunoști sau pe care nu o cunoști are nevoie de ea. Ai ghicit, vorbim despre iubire. Iubește și lasă-te întotdeauna iubit. Pentru că iubirea este sentimentul cel mai profund, care te poate transforma într-un om mai bun. Iubirea este cea care poate schimba cu adevărat lumea.
________________________
Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro
Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.
Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.
Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!
Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!
Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,
Andreea
3 Comments
12. Fa lucruri pro-bono
Eu imi doresc foarte mult sa devin mai bun. In concordanta cu a 12-a cale pentru a deveni mai bun, ma ofer „sa sustin” moral intr-un mod pro-bono persoanele care intampina dificultati (de natura interioara / sufleteasca). Oferta mea consta in a oferi sprijin moral (in scris, in maxim 72 de ore din momentul sesizarii problemei). Nu detin vreo calificare in domeniul psihologic sau al psihoterapiei. Am 11 ani de experienta in domeniul educational. De cand muncesc, lucrez cu multi oameni – pot spune ca am dobandit abilitati in ceea ce priveste relatiile interumane in mod intamplator (natura serviciului). Si, in plus, imi pasa si de oamenii pe care nu ii cunosc.
Andreea, mai intai de toate, pot face acest lucru daca esti de acord. In al doilea rand, daca persoanele care trec prin incercari nu dispun deocamdata de o solutie mai buna.
Astept un raspuns (daca esti / nu esti de acord cu propunerea mea)
Pot cere ajutor pentru o prietena care are o problema pe care nu o poate depasi singura si nici impreuna cu mine, fiindca nu stiu nici eu cum s-o ajut?
Desigur, nu am nimic impotriva. Multumim pentru disponibilitate 🙂