Dezvoltare personală Evoluţie personală Gândire pozitivă Încredere în sine

7 lucruri simple care îți vor aduce fericirea în anul următor

ianuarie 25, 2016

Distribuie!

Ştiai că omul este singura fiinţă de pe pământ care deţine capacitatea de a se proiecta în viitor? Da, suntem singurii a căror minte poate trece mai departe de momentul prezent, suntem singurii al căror creier poate depăşi bariere, suntem singurii care ne putem imagina pe noi înşine dar şi pe cei din jur, peste ani şi ani. Omul este singura fiinţă capabilă să-şi stabilească obiective şi să poată spera.

Ca om e bine să speri şi să-ţi stabileşti scopuri. Pentru că atunci când te imaginezi pe tine în viitor, înseamnă că ai aşteptări de la viaţă. Iar când ai aşteptări, creierul tău secretă dopamină, hormonul expectaţiei, hormonul plăcerii. Iar asta te menţine viu. De aici îţi vine de fiecare dată puterea de a merge mai departe, de a trece peste orice şi de a continua să-ţi doreşti.

Ştiind asta, poate că poţi înţelege acum de ce fiecare început de an vine cu noi speranţe. De ce pentru fiecare nou an îţi stabileşti noi rezoluţii, noi obiective, visezi alte visuri şi îţi promiţi ţie că te vei menţine concentrat şi nu te vei îndepărta de la scopurile tale.

Şi totuşi, de ce de multe ori renunţi? De ce ajungi ca, undeva pe parcurs, să-ţi pierzi entuziasmul şi să uiţi de ceea ce ţi-ai propus? De ce te pierzi? De ce te răzgândeşti până să ajungi să îţi atingi obiectivele?

Din experienţa mea de psiholog îţi pot spune că cel mai probabil renunţi înainte de a-ţi atinge obiectivle din simplul motiv că ceea ce îţi propui nu are la baza valorile tale. Pentru că de multe ori nici nu mai ştii care sunt valorile tale. Şi cele pe care crezi că le ai sunt de fapt preluate de la părinţii tăi, de la prietenii tăi, de la apropiaţii tăi. Prin urmare, de cele mai multe ori obiectivele tale nu îţi aparţin cu adevărat. Iar lucrurile pe care ajungi să crezi că vrei să le faci sunt de fapt lucruri de bifat pe lista vieţii, o listă care nici măcar nu-ţi aparţine, care ţi-a fost dată, pe care ai acceptat-o ca fiind potrivită pentru tine, fără măcar să te îndoieşti.

Dacă dopamina este hormonul plăcerii şi al expectaţiei pozitive, atunci înseamnă că fericirea este călătoria în sine, nu destinaţia. De aici reiese că ar trebui să fim fericiţi şi să ne bucurăm de faptul că lucrăm la a îndeplini nişte obiective, nu-i aşa? Nu se explică totuşi abandonarea lor, decât dacă, aşa cum am spus puţin mai sus, obiectivele nu au de fapt la baza valorile tale.

Şi atunci, cum să faci să fii fericit şi să te bucuri de destinaţia în sine?

Cum să faci să ajungi să-ţi stabileşti propriile obiective pe care să le şi îndeplineşti?

Poate că înainte de a-ţi stabili obiective măreţe ţi-ar fi mai util să începi cu a-ţi propune lucruri mărunte, care să te ajute să îţi defineşti valorile proprii, care să te ajute să te descoperi cu adevărat, care să te ajute să îţi găseşti echilibrul. Lucrurile mărunte te ajută să te înţelegi pe tine, mai întâi de orice. Şi doar atunci când te înţelegi pe tine şi ştii ce vrei tu cu adevărat devii pregătit să escaladezi munţii propriilor obiective. În plus, pe măsură ce duci la indepinire lucruri mărunte, încrederea ta în sine creşte. Şi fără un nivel ridicat de încredere în sine, nu ai să reuşeşti niciodată să îndeplineşti lucruri mari.

A te înţelege pe tine presupune:

Să fii mai blând cu tine. Nu te mai critica, nu te mai judeca, nu te mai pedepsi pentru lucrurile pe care nu le faci aşa cum „ar trebui”. Nu mai alerga după a face „ce trebuie”, aleargă după a face „ce simţi”. Poate că va dura până să aflii ce simţi, dar eşti fericit doar atunci când faci ceea ce îţi doreşti tu, nu atunci când faci ceea ce vor ceilalţi.

Să lași oamenii să se supere. Atunci când vrei să descoperi lucruri despre tine, oamenii din jur se sperie, pentru că le arăţi prin propriul tău exemplu că vrei şi poţi să ieşi din tipar, pentru a fi fericit. Atunci când cei din jur îşi proiectează propriile frici asupra ta şi încearcă să te readucă pe calea pe care ei o consideră „cea bună”, uneori folosesc supărarea drept armă. Iar supărarea lor se manifestă câteodată sub formă de şantaj, poate chiar manipulare, comportamente menite să trezească în tine vinovăţia. De multe ori aproape că cedezi, doar pentru a împăca pe cineva drag. Ca să descoperi ce te face fericit e necesar să înveţi să trăieşti ştiind că există oameni care s-au supărat. Lasă oamenii să se supere, e dreptul lor, aşa cum este dreptul tău să faci ceva ce tu iubeşti. Dacă te vor înţelege, te vor accepta. Dacă nu, este strict treaba lor, este alegerea lor, aşa cum a fi fericit devine alegerea ta.

Să faci schimbări când ceva nu merge. Nu te bloca! Dacă ai făcut ani la rând aceleaşi lucruri cu aceleaşi rezultate, ieşi puţin din tipar. Caută drumuri noi, mai puţin bătătorite, şi aventurează-te să păşeşti pe acolo pe unde nu ai mai trecut niciodată. Fă ceva difeerit! Poate că o să meargă, sau poate că nu. Dar ai mai multe şanse de a reuşi dacă încerci ceva nou, decât dacă te mulţumeşti cu a observa cum primeşti mereu acelaşi lucruri cu care nu eşti fericit. Viaţa înseamnă riscuri, aşa că asumă-ţi şi tu câteva!

Să judeci mai puţin și să iubeşti mai mult. Dacă ai tendinţa de a privi şi-a judeca, să nu te mire că eşti nefericit. Nu poţi găsi fericirea dacă vezi mai mult ce-i urât decât ce-i frumos în lume și în oameni. Atunci când vezi lucruri rele în ceva sau în cineva, înseamnă că lucrurile acelea se află de fapt în tine, însă tu nu le poţi accepta. Când nu poţi accepta lucruri din tine, nu poţi accepta fericirea. Aşa că atunci când te surprinzi într-un act de a judeca, de a critica, pentru fiecare lucru urât care îţi vine automat în minte, cauta altul frumos. Pentru fiecare defect pe care îl observi la cineva, cauta şi o calitate. În felul ăsta vei fi mai deschis pentru a vedea frumuseţea din oameni, din situaţii, din tine. Şi vei înţelege astfel că nu există doar oameni buni sau rai, ci că fiecare este o combinaţie cu de toate. Iar în asta constă frumuseţea şi unicitatea.

Să fii mai tolerant la schimbare. Lumea se schimbă în fiecare zi. Mâine nu va mai fi că azi, aşa cum azi nu mai este ca ieri. Poţi să stai închis în carapacea ta, împotrivindu-te schimbării, sau te poţi adapta, acceptând să evoluezi odată cu lumea. O viaţă fără evoluţie este o viaţă irosită, aşa că lasă-te dus pe val, cu riscul de a nu şti ce te aşteaptă mâine. Nu mai retrăi ce-a fost, nu te mai gândi că în trecut era mai bine, ia lucrurile aşa cum sunt şi mergi către necunoscut. Vei fi mai fericit aşa.

Să îţi asumi oamenii de lângă tine. Dacă eşti într-o relaţie cu cineva, cel mai greşit lucru pe care l-ai putea face ar fi să vorbeşti de rău omul de lângă tine. Dacă lucrurile între voi nu stau deloc bine, încheie acest episod din viaţa ta şi mergi pe altă cale, mulţumind pentru experienţă. Dacă însă nu e chiar aşa de negru şi alegi să rămâi, încetează să-i mai vânezi defectele, încetează să îi scoţi în evidenţă greşelile şi începe să priveşti şi să întăreşti comportamentele pozitive. Arată-ţi respectul prin gesturi mici de mulţumire şi aminteşte-ţi că nu există persoana perfectă, că fiecare are propriile idei, propriile perceptiii despre viaţa, propriile defecte. A încerca să le accepţi reprezintă o dovadă de respect faţă de persoană de lângă tine. Pentru că până la urmă, fiecare om îşi doreşte să fie acceptat şi respectat. Nu uita că tu ai ales persoana de lângă tine, exact aşa cum este ea.

Să oferi mai mult. Gata, nu mai aştepta! Nu mai aştepta să primeşti dragoste, înţelegere, atenţie, compasiune, respect. Nu eşti o victimă decât dacă renunţi la puterea ta. Şi renunţi la puterea ta atunci când aştepţi să primeşti, atunci când aştepţi să-ţi fie satisfăcute nevoile, fără ca tu să ai implicarea ta. Dacă vrei să primeşti, învaţă să oferi. Pentru că oferind din lucrurile de care tu ai nevoie, dai o lecţie prin puterea exemplului. Iar când exemplul tău este unul demn, ajungi să şi primeşti până la urma ceea ce-ţi doreşti. Oferă dragoste, oferă înţelegere, oferă un umăr pe care să se poată plânge. Oferă ceva cuiva, fără să-ţi setezi aşteptări, fără să ai vreun interes în a primi. Pentru că oricum lucrurile pe care le dai se întorc înzecit asupra ta.

Poate că te-ar ajuta să îţi propui să faci toate acestea în 2016. Sunt lucruri simple, care te vor întoarce puţin către umanitate. Umanitatea pe care tindem să o pierdem făcând ceea ce „trebuie” în loc de ceea ce ne place. Anul ăsta permite-ţi să-ţi iei un răgaz. Dă-ţi voie să te apropii mai mult de tine şi de esenţa ta. Stabileşte-ţi acest obiectiv şi vei înţelege de ce fericirea este călătoria şi nu destinaţia în sine.

Dacă ai nevoie de un ghid, de o persoană care să te îndrume pentru a-ţi găsi propria cale şi drumul tău unic în viaţă, contactează-mă la numărul de telefon 0728697044 şi stabilim împreună şedinţe individuale de coaching, consiliere sau psihoterapie.

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, mă găsești pe contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol! Poți să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și instagram @psihoterapeutandreeasavulescu și de acceptare a sinelui, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată, în cele două cărți ale mele, Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut, pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

2 Comments

  • Florin C martie 2, 2016 at 4:14 pm

    Sunt de parere ca lucrurile mărunte reprezinta cheia succesului. Chiar dacă se țintește spre lucruri mari, acestea ar trebui împărțite în bucăți mici. În plus, consider ca trebuie sa iti asumi total responsabilitatea pentru calitatea vieții tale. Sa iti asumi fiecare acțiune și sa iti pui intrebarea „oare pe mine cu ce ma ajuta dacă fac asta?”
    Despre fericire am și eu câteva articole pe blog 😀

  • Transformă-ți fericirea în echilibru prin educație - ArtaEducatiei iunie 8, 2016 at 2:35 pm

    […] că am luat decizia de a nu mai băga în seamă fericirea. N-am mai […]

  • Leave a Reply