Dezvoltare personală Sănătate

Ceea ce mănânci te face să fii ceea ce ești

septembrie 14, 2011

Distribuie!

 

Astăzi, am pentru tine un articol scris de un expert în nutriție. Pentru că sănătatea trebuie să fie prioritară, am hotărât să cer sfatul lui Emanuel Beres, consultant în nutriție. Așadar, citește cu atenție cele ce urmează:

Ceea ce mănânci te face să fii ceea ce ești

Când eșți în formă maximă? Vreau să stabilim împreună ce înseamnă această formă maximă. Imaginează-te pe tine în formă maximă, sau amintește-ti de un moment când ai fost așa. Cum te simți într-un astfel de moment ? Plin/ă de energie și vitalitate sau epuizat/ă ? Gândești optimist și ești plin/ă de idei creatoare și gânduri pozitive ? Sau ești trist/ă și plin/ă de sentimente negative ? Te ocupi de ce va ce îți place sau faci o muncă pe care o urăști ?

Deci a fi în formă maximă, înseamnă să ai o atitudine pozitivă, energie, vitalitate, să faci ce îți place și mai completezi cu ce dorești. Acum că, am identificat aspectele de care avem nevoie, să vedem mai departe de unde le procurăm. Îți dau un răspuns ce te-ar surprinde : din alimentație. Nu numai de acolo, dar alimentația e oricum o fundație solidă,  dar căreia în general nu-i dăm importanta cuvenită.

Nutriția pentru gândirea pozitivă
O gândire pozitivă și creatoare este dată de ceea ce mănânci, dar și de ceea ce nu mănânci. Imaginează-ți creierul ca pe o mașinărie, care funcționează cu un combustibil. Tu poți să îi dai combustibil de bună calitate, de calitate mediocră sau de calitate proastă. Mașinăria va funcționa în conformitate cu tipul de combustibil ce i-l furnizezi. Din păcate, tendința generală e de a da creierului « combustibil » de la calitate mediocră în jos. Pericolul nu constă doar în faptul că, nu mai avem performanțe maxime, ci de asemenea și în faptul că, intrăm într-un cerc vicios, care va duce la depresie, anxietate, chiar tulburări de comportament. Vom discuta ceva mai târziu despre pericolele alimentației proaste, dar mai întâi să vedem care este « combustibilul » cel mai bun pentru creier.

Ce știai până acum de grăsimi ? Poate știai doar căsunt de evitat pentru că îngrașă. Există și grăsimi bune, iar o parte dintre ele te vor ajuta să obții un supercreier ! Aceste grăsimi sunt : Omega 3 din peste (somon, ton, sardină, etc), uleiurile din semințele de in, uleiurile din nuci, uleiurile din semințe in general și nu în ultimul rând, lecitina din soia. Îți poți prepara un amestec din semințe (in, nuci, eventual alune, dovleac, etc), cu condiția ca semințele să fie crude, neprăjite.

Proteinele, mineralele și vitaminele sunt necesare pentru creier, de altfel pentru întregul organism. Dintre vitamine, cele mai prețioase sunt : C și complexul B. Dintre minerale, un rol important în gândirea pozitivă îl are zincul. Pentru a avea toți acești nutrienți, mănâncă fructe și legume cât mai variate, ouă, cereale, tofu, semințe, carne albă. Unele persoane care țin cure de slăbire evită să mănânce ouă, deoarece cred că le îngrașă. Nu e adevărat, ba chiar din contră, un ou la micul dejun e ideal și pentru cei care vor să slăbească.
Orice produs din cereale ai consuma, fii atent ca acesta să fie compus din cereale integrale. Pâinea albă o poți înlocui cu pâine integrală, pastele făinoase clasice le poți înlocui cu paste făinoase din cereale integrale.

Nu uita să bei apă. Apă, nu cola sau alte sucuri.

Dacă ai citit până aici, ai sesizat faptul că, cele mai bune alimente pentru un creier bun sunt cele cât mai naturale, cât mai puțin procesate și cât mai variate. În ziua de azi, însă chiar dacă ne-am hrăni după principiile descrise mai sus, tot nu am aduce destui nutrienți organismului și creierului implicit. Suplimentele nutritive vin să completeze lipsa nutrienților, în special a vitaminelor și mineralelor. Atenție la ce suplimente cumperi ! Ele sunt bune, atâta timp cât au la bază extracte de plante.

Nu uita de variație și echilibru, acestea fiind totodată și componentele unei vieți armonioase.

Nutriția pentru gândirea negativă
Dacă mai sus ți-am spus ce ai neevoie să mănânci pentru o atitudine pozitivă, în continuare îți dau cheia spre o atitudine negativă, spre depresie și tot ce derivă de aici.

Tu sari peste micul dejun ?
Dacă pentru gândirea pozitivă e nevoie de un mic dejun bogat în nutrienți, pentru gândirea negativă e de ajuns un mic dejun constând în cafea și țigară. Sau poți sări complet peste micul dejun. E simplu 🙂
Dacă te-ai regăsit în rândurile de mai sus, atunci riști să pierzi controlul zahărului din sânge și te trezeșți în fiecare dimineață cu niveluri de zahăr scăzute și cu prea puțină adrenalină pentru a începe o dimineață în forță. De regulă, adopți una din următoarele strategii :

1. Primul lucru e să te îndrepți spre filtrul de cafea, îți bei cafeaua, aprinzi o țigară, după care mănânci pe fugă ceva carbohidrați cu eliberare rapidă de energie, cum ar fi o felie de pâine albă cu gem sau produse de patiserie. Nivelul zahărului și adrenalinei urcă rapid și începi să te simți normal.

2. Mai zaci ceva vreme în pat, gândindu-te la toate lucrurile care au mers prost sau care ar putea merge prost. Te gândeșți la tot ce te îngrijorează. Ah, în sfârșit ai destulă adrenalină pentru ca să te ridici din pat.

Cafeaua te face să te simți bine doar în momentul trezirii, iar efectul este de scurtă durata. Un studiu realizat pe 1500 de studenți a demonstrat că băutorii de cafea posedă niveluri ridicate de anxietate, de stres, iar performanțele academice sunt mai scăzute decât la persoanele care nu beau cafea.

Nu voi enumera aici toate efectele nocive cauzate de fumat; le voi aminti doar pe acelea care au legătură cu gândirea noastră. Cercetările de la mai multe universități americane au demonstrat că,  fumatul conduce la depresie, chiar și la copiii ai căror mame au fumat în timpul sarcinii.

Alte alimente nocive pentru creier și care prin urmare duc la o gândire negativă sunt : prăjelile, alcoolul în exces, dulciurile în exces, sucurile carbogazoase.

O alternativă pentru a-ți începe diminețile

Îți propun un nou mod de a îți începe ziua. Este modul în care de altfel îmi încep și eu ziua.

Cu o seară înainte, scrie-ți obiectivele de îndeplinit pe ziua următoare. Nu mă refer numai la obiective pentru jobul tău. Poate că îți urășți slujba, îți aduce numai stres, dar în timpul liber doreșți să îți dezvolți vocația. Perfect, scrie niște obiective pe a doua zi, din domeniul vocației tale, sau legate de viața socială, etc.

Setează-ți alarmă să sune mai devreme ca de obicei. Dimineața când te trezeșți bate din palme, gândește-te la obiectivele ce ți le-ai propus cu o seară înainte și spune-ți în minte : azi este o nouă zi în care voi avea ocazia să evoluez un pic pe drumul meu spre… (spre ce ți-ai propus).
Sună cam pueril. Așa mi se părea și mie acum doi ani, când am aflat prima dată de tehnica această. Însă de a două zi dimineață, am și aplicat-o. E o tehnică ce te vă amuză, iar amuzându-te, vei începe ziua cu dreptul, nu-i așa ?

În continuare, aleargă puțin în împrejurimi, sau fă o scurtă rutină de exerciții. Mișcarea îți va oxigena creierul și te va apropia de forma ta maximă. Ziua îți va fi începută cu dreptul și vei avea elan pentru restul zilei.

După ce ai terminat cu exercițiile, e timpul să îți prepari micul dejun. Nu cafea și țigări, ci un mic dejun complet și sănătos.

Succes la implementarea acestei tehnici în viațata și aștept să îmi spui ce schimbări ai sesizat în timp.

Consultantul tau de nutritie si wellness
Emanuel Bereş-Sălăgean
www.antrenament-acasa.eu

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.

Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply