Dezvoltare personală Evoluţie personală Încredere în sine Relaţii interumane

Cele mai puternice cuvinte pe care ai să regreți că nu le-ai spus la timp

iunie 14, 2014

Distribuie!

Sufletul este un puzzle. Un puzzle pe care-l faci pe masura ce cresti, pe masura ce inaintezi in varsta, pe masura ce treci prin viata. Fiecare experienta este o noua piesa adaugata. Fiecare moment trait devine particica din intreg. Fiecare om pe care il cunosti te conduce mai aproape de imaginea de ansamblu, de sufletul ideal.

Sufletul este un puzzle. Un puzzle pe care ne place sa visam ca-l vom finaliza candva. Un puzzle pe care in realitate nu vom reusi sa-l intregim niciodata. Pentru ca, desi adaugam constant cate o piesa, uneori, cand credem ca si-a gasit locul si s-a fixat pentru eternitate, viata ne demonstreaza ca se poate sa o pierdem intr-o secunda. Secunda aceea care-ti schimba cursul vietii. Definitiv. Pentru totdeauna.

Se spune ca nu ne dam seama de ceea ce am avut pana in momentul in care pierdem. Suna cliseic, dar este pur adevarat. Poate ca pierderea doare cel mai tare, mai ales cand simteai ceea ce-ai pierdut ca facand parte din tine. Oricat de greu ne-ar fi, trebuie sa acceptam ca in viata uneori pierdem. Pe un plan, pe mai multe, sau chiar pe toate. Orice pierdere doare, insa nimic nu se compara cu durerea provocata de pierderea unui om drag. Si durerea este cu atat mai intensa cu cat realizam ca am lasat sa treaca pe langa noi iubiri neiubite, momente netraite, cuvinte nerostite.

Timpul este limitat, nu traim o eternitate, si oricat de departe ar parea sfarsitul vietii, oricat de mult ar parea “o viata”, nu traim o eternitate si nu exista moment mai potrivit decat cel de acum pentru a ne exprima. Pentru ca poate maine o piesa din puzzle va disparea. Si vom ramane cu regretul. Regretul ca nu le-am soptit celor dragi noua cele mai frumoase si mai puternice cuvinte. Regretul ca nu le-am spus:

Te iubesc. Daca iubesti pe cineva azi, daca apreciezi acea persoana, daca iti pasa si joaca un rol important pe scena vietii tale, spune-i! Poate ca maine va fi prea tarziu. Nu lasa cuvinte nespuse, exprima-ti iubirea si admiratia acum!

Multumesc. Nu-ti dai seama de valoarea unui om, de valoarea unui gest, de valoarea unor vorbe decat atunci cand ele incep sa-ti lipseasca. De multe ori luam ceea ce ni se ofera ca si cum ni s-ar cuveni. Nu stim sa apreciem, dar ne-ar fi util sa invatam sa o facem. Un simplu multumesc poate aduce zambete, poate ferici oameni si poate uni destine.

Imi pare rau. Suntem oameni si gresim. Gresim fata de noi insine si fata de altii. Si pare ca a ne ierta si a ne cere iertare este cel mai dificil lucru pe care il putem face, pentru ca am invatat ca a ne cere scuze este egal cu a accepta ca am gresit, cu a ne declara slabi. Insa cel care spune “imi pare rau” este de fapt un om puternic. Cel care spune “imi pare rau” este cel care isi da voie sa mearga mai departe fericit. A-ti cere scuze este o dovada de respect in primul rand fata de tine.

Te iert. Gresim si ne cerem scuze. Si cand o facem, ne dorim sa fim iertati. Dar noi stim oare sa iertam? Uneori oamenii ne ranesc, ne provoaca suferinta. Astfel de experiente ne marcheaza si actionam apoi pe baza lor. Ca sa putem merge mai departe fara sa ne lovim constant de demonii din trecut este necesar sa invatam sa iertam si sa traim fara resentimente. Iertarea iti da voie sa traiesti in prezent, sa te gandesti la viitor si sa te desprinzi de trecut. Fara sa-i iertam pe cei care ne-au provocat durere, ranile nu ni se vor vindeca niciodata si nu vom reusi sa progresam. Ceea ce s-a intamplat in trecut este doar un capitol. Nu inchide cartea, da pagina si scrie-ti in continuare povestea!

In viata nu exista certitudini. Nu stim niciodata ce va urma, daca maine vom mai fi la fel ca azi, daca oamenii din jurul nostru vor mai fi inca aici. Si adevarul este ca nu avem timp. Nu ne ajunge o viata sa traim si nu ne ajunge o viata sa indraznim sa exprimam ceea ce ne-am dori. Si la un moment dat ajungem sa regretam ca nu le-am spus persoanelor dragi ceea ce am simtit sa spunem, in momentele in care am simtit sa spunem. Rosteste azi ceea ce simti!

Ce impact au aceste cuvinte asupra ta? Scrie-ti povestea mai jos, intr-un comentariu, si da like si share pentru a impartasi cu prietenii tai acest articol.

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, mă găsești pe contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol! Poți să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și instagram @psihoterapeutandreeasavulescu și de acceptare a sinelui, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată, în cele două cărți ale mele, Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut, pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply