Dezvoltare personală Relaţii de cuplu

Cum să eviți certurile în cuplu

septembrie 19, 2011

Distribuie!

Poate lumea ar fi mai frumoasa pentru cupluri daca nu ar exista certuri. Poate am uita semnificatia cuvintelor “divort” si “despartire”si am evita durerea. Imperfectiunea umana, egoismul si o atitudine cicalitoare de multe ori dau naster unor certuri ce pot distruge o relatie. Traim vieti agitate si stresante si in consecinta asta afecteaza starile noastre iar la sfarsitul zilei, acasa ne asteapta alte provocari carora de multe ori nu stim cum sa le facem fata.

Asadar, pentru ca perfectiune nu exista, ca sa ne facem viata de cuplu mai frumoasa si sa evitam certurile deloc benefice, este indicat sa tinem cont de cateva sfaturi:

1. Niciodata scopul unei certuri nu trebuie sa fie acela de a dovedi ca unul dintre parteneri are dreptate iar celalalt nu. Scopul ar trebui sa fie acela de a rezolva problema de la care a pornit cearta. Spre exemplu, daca partenerul tau a cheltuit prea multi bani pe un obiect, in loc sa ii ataci caracterul, spune ceva frumos despre obiectul respectiv. Apoi discutati si incerca sa afli ce l-a determinat sa cumpere acel obiect. Poate partenerul a dorit inconstient sa umple un gol interior. Afla si trateaza cauza!

2. Comunicarea este ca o minge pe care o arunci de la unul la celalalt. Mingea poate fi aruncata usor inainte si inapoi sau poate fi aruncata cu putere, ca intr-un joc de baschet. Gandeste-te la modul in care arunci mingea in general, dar mai ales la modul in care vrei sa-ti fie aruncata atunci cand exista o problema in cuplu.

3. Cand stii ca partenerul a avut o zi grea, nu il intampina la usa cu problemele tale din timpul zilei. Asteapta pana luati cina si va mai linistiti putin. Astfel, cu o stare de spirit imbunatatita, veti fi capabili sa tratati cu mai mult calm partenerul si veti da dovada de respect pentru relatie.

4. Treci peste micile suparari. Toti facem greseli si cu totii avem momente de ratacire. Fiecare apreciaza cand cel de langa trece cu vederea micile erori si nu face mare caz din asta. Astfel partenerul te va aprecia mai mult si isi va arata la randul lui intelegerea atunci cand tu vei gresi.

5. Atunci cand o actiune de-a partenerului tau nu a fost incununata de succes, evita sa ii reprosezi asta si niciodata nu ii spune “Ti-am zis eu!”. In schimb, lauda-l pentru ca a incercat, intr-un astfel de moment oricm se simte demoralizat. Acesta este o buna oportunitate pentru a-ti arata suportul. Gandeste-te la faptul ca si tu, cand faci o gresala sau o alegere neinspirata ai nevoie de aceeasi intelegere si incurajare. Oamenii au tendinta sa preia atitudinile si comportamentele celor cu care isi petrec timpul, asa ca daca vei adopta aceasta strategie, vei primi exact acelasi lucru din partea celui de langa tine.

Ceea ce ar trebui sa luam cu totii in considerare este faptul ca ne-am nascut cu o singura gura si cu doua urechi. Poate suntem meniti sa ascultam de doua ori mai mult decat se vorbim. A-ti asculta partenerul reprezinta o dovada a iubirii, a respectului si a stabilitatii relatiei.

Cat de greu iti este sa faci asta?

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, mă găsești pe contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol! Poți să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și instagram @psihoterapeutandreeasavulescu și de acceptare a sinelui, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată, în cele două cărți ale mele, Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut, pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

1 Comment

  • Madison Duvancera decembrie 19, 2011 at 11:20 am

    iar aplicarea lucrurilor invatate la facultate si comunicarea cu succes se realizeaza mult mai usor atunci cand gandesti pozitiv.

  • Leave a Reply