Dezvoltare personală Evoluţie personală Încredere în sine

6 moduri în care să te faci respectat

martie 15, 2017

Distribuie!

Nu cred că există om care să nu-şi dorească să fie respectat. Ba chiar pentru mulţi dintre noi aceasta este o nevoie foarte importantă, care de multe ori, când nu ne este îndeplinită, ne provoacă un imens ocean de frustare.

Iar frustrarea nu este un sentiment tocmai plăcut. De fapt, frustrarea este o stare dată de un amestec de sentimente, ca spre exemplu furie, frică, tristeţe, dezamăgire, toate având la baza nişte gânduri negative pe care mintea noastră le ţese în diverse situaţii. Şi pe care de foarte multe ori nu le putem gestiona.

Când vine vorba de respect, suntem cu toţii experţi în a-l pretinde. Dar nu primeşti respect doar dacă-l ceri, pentru că în aproape toate cazurile, respectul se câştigă. Iar atunci când reuşeşti să îl câştigi, nici frustrarea nu mai este atât de mare.

Nu mulţi ştiu însă cum se câştigă respectul. Şi pentru că este o nevoie destul de des întâlnită, cred că ţi-ar fi util să afli cum o poţi îndeplini. Există câteva lucruri care te vor ajuta să devii o persoană respectată, atât în relaţia de cuplu, în familie, în relaţiile de prietenie, cât şi în relaţiile profesionale.

Și poţi începe astfel:

  1. Nu mai încerca să mulţumeşti pe toată lumea.

Este o regulă după care ar fi util să te ghidezi în viaţă. Pentru că oamenii sunt diferiţi şi indiferent de eforturile pe care le depui, întotdeauna vor exista persoane care vor fi nemulţumite. Iar asta ţine de diferenţele dintre voi, de principii, de valori şi de credinţele fiecăruia. Dacă nu ştii să spui „nu” şi să pui limite și obișnuiești să le faci pe plac celorlalţi sperând că astfel te vor respecta, vei fi într-un final dezamăgit. Pentru că oamenii cărora le faci constant pe plac, încep să ia gesturile tale ca atare şi în loc să te respecte pentru efortul tău, ajung să te valorizeze mai puţin.

În schimb, învaţa să lupţi pentru ideile tale, pentru valorile tale şi pentru dorinţele tale.

Oamenii îi respectă pe cei care se cunosc suficient de bine şi care îşi susţin punctul de vedere, care refuză să facă lucruri cu care nu se identifică şi care ştiu să refuze frumos, fără să adopte o atitudine agresivă. 

Iar pentru cei care te iau ca atare, mai puţin înseamnă mai mult. Mai mult respect pentru tine. Acest lucru este valabil în orice fel de relaţie, mai ales în relaţia de cuplu. Este important să înţelegi că a încerca constant să îi faci pe plac partenerului nu îl va ajuta să te respecte mai mult, ci îl va determina să fie din ce în ce mai nemulţumit de ceea ce primeşte.

Învaţă să oferi atunci când persoana a depus un efort pentru a primi, fie că vorbim de a oferi sentimente, aprecieri, gesturi frumoase, recompense sociale sau recompense materiale.

  1. Înţelege că nu eşti responsabil pentru emoţiile celorlalţi.

Dacă uneori te simţi obligat să faci lucruri pentru ca cei din jur să nu se simtă prost, cu dorinţa ca ei să te respecte, să te aprecieze şi să facă la fel, chiar dacă asta însemna să te dai peste cap şi să treci peste lucrurile importante pentru tine, atunci cel mai probabil vei cunoaşte dezamăgirea. Sunt șanse mari ca astfel să nu primeşti ceea ce consideri tu că ţi se cuvine.

Când renunţi la tine şi la sentimentele tale pentru a-i face pe ceilalţi să se simtă bine, dezvolţi o relaţie de co-dependenţă, iar dependența de fericirea celor din jur devine atât responsabilitatea, cât şi povara ta. E dreptul tău să pui limite şi să te concentrezi pe starea ta de bine, nu pe a altora.

Sigur că refuzând rişti că celălalt să se supere pe tine. Dar fiecare om are dreptul să fie supărat, iar când acest sentiment dispare, cel mai probabil persoana respectivă te va aprecia şi respecta mai mult. Dacă nu, aminteşte-ţi că ceea ce aleg ceilalţi să facă și să simtă nu ţine întotdeauna de tine.

  1. Încetează să te mai plângi.

Nu o să te respecte nimeni niciodată dacă nu faci altceva decât să te plângi, să te cerţi, să te victimizezi, să fii critic, negativist şi nemulţumit. Oamenii fug de cei cu astfel de atitudini şi îi respectă pe oamenii pozitivi, care îşi asumă propriile acţiuni, care găsesc soluţii, care îşi controlează emoţiile şi care ştiu să fie diplomaţi.

Dacă tinzi să te cerţi, dacă reacţionezi agresiv la orice remarcă, dacă eşti lipsit de emaptie, înţelegere şi răbdare, dacă ţi-ai făcut un obicei din a bârfi, dacă în loc să vii cu soluţii pentru fiecare problemă vii cu probleme pentru fiecare soluţie, nu vei avea niciodată parte de respect. Respectul vine odată ce ţi-ai impus anumite standarde de comportament. Respectul vine atunci când te opreşti din a-i mai învinovăţi pe alţii pentru nefericirea ta şi pentru eşecurile tale şi îţi asumi fiecare decizie pe care ai luat-o până atunci.

  1. Ţine-te de cuvânt.

Cel mai uşor mod de a pierde respectul celor din jur este să spui că faci ceva şi să nu  faci. Dacă vrei respect, e necesar să arăţi oamenilor că se pot baza pe tine atunci când îţi asumi să faci un lucru. Nu contează ce şi cui promiţi, până şi propriul tău copil îşi poate pierde respectul faţă de tine dacă nu reuşeşti să te ţii de cuvânt.

Dacă tu crezi că nu poţi face ceva, recunoaşte că nu o poţi face, altfel nu faci decât să pari neserios în fata celorlalți. A-ţi asuma să faci lucrurile pe care le promiţi îţi aduce respectul la care tânjeşti. La fel ca și sinceritatea faptului de a nu-ți putea asuma. Te ajută mai mult să îți recunoști limitele decât să minți.

  1. Oferă respectul pe care îţi doreşti să îl primeşti.

De cele mai multe ori, oamenii te tratează aşa cum îi tratezi tu pe ei. Tu eşti persoana care le dă un exemplu de comportament. Ceilalți sunt oglinda ta. Dacă nu îți place cum ești tratat, probabil te tratezi și tu la fel. Sau poate așa îi tratezi chiar pe ei.

Amintește-ți că este extrem de ușor să dai un exemplu de comportament negativ, lipsit de integritate, dar că poţi alege la fel de ușor să dai exemplu de comportament pozitiv, bazat pe standarde înalte.

Dacă vrei respect, e necesar să îi respecţi chiar tu pe cei din jur şi să le accepţi punctul de vedere, argumentele şi limitele, fără să fii neapărat de acord cu ele, dar înţelegând ceea ce acei oameni au de spus.

Felul în care te comporţi tu îi inspiră pe ceilalţi şi tu poţi fi un exemplu pozitiv. Aşa că fii o inspiraţie! Găseşte-ţi pasiunea, urmează-ţi scopul şi nu limitele celorlalti în drumul tău. Iar dacă cei din jur nu te respectă în continuare, înseamnă că locul acelor oameni nu este în viaţa ta.

  1. Practică respectul de sine.

Cercetările din ultima vreme arată destul de clar faptul că un simţ al responsabilităţii în privinţa propriei vieţi are un foarte mare impact asupra sănătăţii mintale. Un simţ sănătos al controlulului vine din a-ţi exersa dreptul de a-ţi seta propriile priorităţi în viaţă, de a spune „nu” fără să te simţi vinovat, de a te proteja de rău şi de a alege relaţii sănătoase care duc automat către un nivel al fericirii cu 25% mai ridicat.

Este mult mai înţelept să ai grijă mai întâi de tine, pntru a putea fi mai bun şi mai autentic cu ceilalţi. Dacă ai controlul asupra vieţii tale, atunci în fiecare moment poţi alege să trăieşti înţelept. Nimeni nu îţi poate fura puterea de a alege ceea ce e mai bine pentru tine, decât dacă tu permiţi să se întâmple aşa. Şi permiţi doar atunci când nu te cunoşti pe tine şi nu lupţi pentru persoana ta.

Ştiu că nu este uşor, şi că de multe ori, când încerci să te ocupi de tine, vocea interioară îţi şopteşte lucruri ca:”sunt egoist dacă nu îmi ajut prietenii de fiecare dată când au nevoie”, „nu pot refuza, mă simt vinovat dacă procedez aşa”, „dacă nu fac ceea ce doreşte, se va supăra, nu-i va mai plăcea de mine, mă va părăsi, mă va respinge, mă va ignora”. Dar dacă eşti atent şi îţi auzi şi vocea ta, ea îţi va spune cât eşti de valoros.

Dacă ai mai auzit aceste fraze în mintea ta până acum, înseamnă că în inconştient simţi că nu meriţi să fii tratat cu respect şi probabil găsești dificil să schimbi singur toate aceste gânduri disfuncţionale întipărite în subconştient. Pentru a fi respectat, este nevoie să smulgi din rădăcină aceste buruieni şi să plantezi copacii propriei fericiri.

Când a schimba răul din rădăcină pare o misiune grea, poate chiar imposibilă, aminteşte-ţi că oricând un psiholog te poate ajuta. Psihologul ştie cum funcţionează mintea umană şi te învaţă cum să-ţi cureţi interiorul şi să plantezi semințele de fericirire în subconştient.

Dacă rezonezi cu mine şi crezi că eu sunt psihologul care te-ar putea ajuta, trimite-mi un email şi stabilim câteva şedinţe împreună.

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă. Poți să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply