În articolul trecut ţi-am vorbit despre acele lucruri care ne împiedică să trăim în prezent, ca regretul, tristeţea, neputinţa, gândurile negative faţă de noi înşine şi toate celelalte ce ne ţin blocaţi în trecut. Dar ţi-am vorbit şi despre anxietatea care ne ţine în alertă prin gândurile legate de ceea ce s-ar putea întâmpla rău în viitor, crescându-ne intoleranţa la incertitudine şi la nou, acea anxietate care ne împiedică să fim fericiți.
Îţi spuneam atunci că secretul fericirii este capacitatea de a trăi în prezent şi de a ne bucura de clipa de aici, chiar acum, în acest moment. Nu atunci când vom îndeplini un obiectiv, când el sau ea ne va iubi, când vom slăbi, când vom mai creşte, când vom avea bani sau funcţii importante, nu atunci când oamenii ne vor privi admirativ. Ci acum, aici, aşa cum suntem în acest moment. Cu defecte, cu vulnerabilități, cu imperfecţiuni, cu obiective neîndeplinite, fără funcţii înalte, cu bani puţini. Pentru că deşi credem că toate cele de mai sus ne-ar aduce fericirea, în realitate, după îndeplinirea fiecărui vis, starea de nemulţumire, lipsa de împlinire, dorul de fericire revin. Pentru că aceasta este structura noastră umană, iar fericirea noastră poate fi atinsă cu adevărat doar în momentul prezent.
Numai că nu ştim cum să trăim prezentul într-o lume ce pune atât de mult accent pe a face, pe a bifa, pe a achiziționa, pe a afişa măşti ce nu sunt în concordanţă cu cine suntem noi cu adevărat. Trăim într-o lume în care presiunea este atât de mare încât ajungem să ne deconectăm aproape complet de la noi înşine şi de la sinele nostru, până în punctul în care nu mai trăim autentic deloc. Şi atunci, cum să ştim să trăim în aici şi acum, când ne îndepărtăm atât de tare de noi și de prezent?
Există totuşi nişte metode prin care ne putem reconecta cu noi înșine pentru a ne simţi cu adevărat fericiţi. Iar astăzi îţi voi enumera câteva dintre ele, acelea care cred că sunt cele mai utile, cele care cu siguranţă te-ar putea ajuta. Iată care sunt:
Fii recunoscător! S-a vorbit atât de mult despre recunoştinţă în ultimii ani încât aproape că a devenit un clişeu. Însă studiile au demonstrat că recunoștința poate creşte nivelul fericirii unui om, chiar cu până la 25% mai mult. Prin urmare, nu sunt doar zvonuri, ştiinţa a dovedit că este adevărat. Aşa că este indicat ca primele 5-10 minute din fiecare zi să ţi le petreci găsind câteva lucruri pentru care să fii mulțumit. Chiar dacă ai impresia că nu ai pentru ce, de fapt mintea ta nu este obişnuită să găsească lucruri pozitive prea uşor, pentru că natura umană ne face să ne concentrăm pe negativ. Recunoştinţa îţi va aduce mai mult din lucrurile pentru care mulţumeşti şi îţi dezvoltă o gândire orientată spre soluţii, nu pe probleme așa cum tindem în general.
Fii generos! Şi despre acest lucru am mai vorbit, dar ca şi în cazul recunoştinţei, este dovedit că a fi generos, a dărui, a face ceva pentru alţii, a contribui, poate da vieţii tale sens. Te poate scoate din depresie, te poate ajuta să te simţi împlinit şi te poate face să simţi că viața ta are un scop. Să te vezi pe tine ca pe o persoană ce dăruieşte măcar puţin din resursele sale, fie că sunt materiale sau de orice alt tip, te poate face să fii cu adevărat mulţumit de tine acum, în momentul prezent.
Nu încerca să îţi goleşti mintea! În cele mai stresante momente ale noastre, ne străduim din răsputeri să ne golim mintea şi ne dorim să dispară toate gândurile care nu ne dau pace. Însă mintea nu este un loc gol, avem în medie între 50.000 şi 70.000 de gânduri pe zi, dintre care 70-80% sunt gânduri negative, iar 90% dintre ele sunt repetitive. Mintea nu percepe goluri, prin urmare nu avem cum să nu mai gândim. Aşa că cel mai sănătos lucru ar fi să tindem către a face loc în mintea noastră, de a accepta ceea ce gândim, pentru ca gândurile legate de trecut şi de prezent să se liniştească şi să le facă loc celor legate de aici şi acum.
Schimbă-ţi rutina! Uneori nu mai suntem prezenţi în vieţile noastre din cauza faptului că zilele ne sunt identice şi ajungem să trăim pe pilot automat. Asta înseamnă că facem totul în mod automat, fără să mai gândim. De aceea de multe ori avem senzaţia că nu ştim cum a trecut timpul, cum ni s-a dus ziua şi nu ne amintim mare lucru din perioada ce doar a trecut. A schimba rutina nu înseamnă a face lucruri extraordinare pentru a ţi le putea aminti, pentru că de multe ori realitatea nici nu ne permite să facem ceva măreţ în fiecare zi, a-ţi schimba rutina poate începe cu a merge la serviciu pe un nou drum care să te ajute să fii mai conştient prin atenţia pe care o dai noilor detalii, sau a învăţa un nou fel de a interacţiona cu cei din jur.
Meditează. Tot studiile au demonstrat și faptul că meditaţia ne poate scăpa de anxietate, ne poate scoate din depresie şi ne poate ridica nivelul fericirii. Asta pentru că activează zone ale creierului care eliberează hormonii fericirii. Nu există mod mai plăcut de a te conecta cu propria ta fiinţă aici şi acum decât prin meditaţie. Meditaţia începe cu a găsi un loc în care poţi sta confortabil, închizând ochii şi respirând. Ea continuă cu observarea senzaţiilor din corp şi cu concentrarea pe toate simţurile tale. Auz, miros, simţul tactil, simţuri pe care, în fuga noastră prin viaţă, ajungem să le luăm ca atare şi uitam să le mai preţuim. Ele sunt cele care ne ancorează cu adevărat în prezent şi ne ajută să acceptăm ceea ce se întâmplă acum.
Poate că cititnd aceste lucruri simţi o oarecare frică la gândul că pentru a fi fericit e nevoie să faci ceva diferit. Însă dacă faci în continuare aceleaşi lucruri ca şi până acum, nu poţi să ai parte de rezultate diferite. Iar fricile nu sunt întotdeauna monştri ascunşi, ci ele ne pot motiva să ne transformăm, să devenim mai curajoasi, mai fericiţi.
________________________
Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro
Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă. Poți să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.
Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!
Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!
Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,
Andreea
No Comments