Dezvoltare personală

Cele 6 minciuni pe care oamenii ți le spun cel mai des

decembrie 10, 2013

Distribuie!

  Putem contesta multe lucruri, dar nu putem pune la îndoială faptul că, omul este o ființă socială. Ne naștem, creștem, ne formăm în cadrul societății în care trăim. Avem nevoie de ceilalți, așa cum ceilalți au nevoie de noi. Iar asta nu este neapărat un lucru rău. Doar că, uneori ajungem să avem atât de mare nevoie de alții, încât uităm cu adevărat de propria persoană. Și ajungem să credem cu tărie niște lucruri pe care nu le-am testat, pe care le luăm că atare, pe care nu le punem la îndoială, doar pentru că prea mulți oameni ne spun că sunt adevărate.

Probabil că, singurele momente în care mințile noastre sunt complet curate, fără a fi afectate de influențele mediului extern, sunt acele minunate și neprețuite clipe ale copilăriei timpurii, când încă nu suntem atinși de forfota din jur, când inconștientul nostru este încă fraged și “neîntinat”, liber să zboare fără constrângeri.

Poate căviață este într-adevăr, un proces de continuă învățare, dar de multe ori ne irosim energia pe a prelua gândiri,care nu sunt ale noastre, în care nu ne regăsim, care ne limitează și care ne aduc prejudicii. Ajungem să ne trăim viață pe baza unor credințe iraționale, a unor minciuni transmise din generație în generație, minciuni care ne țin captivi într-o lume, căreia nu mai reușim să-i vedem frumusețea și căreia nu reușim să-i vedem sensul.

Nu cred că-i o noutate: oamenii mint! Și exersează atât de mult aceste minciuni, încât ajung să le creadă a fi adevărate. Și ți le transmit atât de bine și convingător, încât nu ai cum să te îndoiești că nu ar fi așa. Despre ce crezi că mint oamenii cel mai mult?

Dacă ești curios, iată care sunt cele mai des întâlnite minciuni și ce efect pot avea asupra ta dacă le crezi:

1. În viață trebuie să te simți confortabil și în siguranță.

Adevăr: obișnuiește-te să fii confortabil cu a te simți inconfortabil. Evoluția începe acolo unde se sfârșește zona de confort. Și de cele mai multe ori, lucrul de care îți este cel mai frică este lucrul de care ai cea mai mare nevoie. Uneori, viața este despre a risca, despre a te aventura, despre a îndrăzni. Nu există siguranță, singurul lucru care se va întâmplă cu certitdine este moartea. În rest, alegi să faci saltul și să trăiești, sau alegi să crezi minciuni și să ai regrete.

2. Ai prea multe lucruri de pierdut.

Adevăr: că tot vorbeam de regrete, adevărul este căîntr-o zi vei ajunge să regreți atât lucrurile pe care nu le-ai făcut, cât și lucrurile pe care le-ai început și nu le-ai dus la bun sfârșit. Este mult mai plăcut să spui “am făcut-o și pe-asta” decât “ce-ar fi fost dacă…” Este mai plăcut să strângi experiențe și greșeli decât să strângi regrete și vise deșarte. Orice aparentă pierdere este, de fapt, un mare câștig!

3. Visul tău este imposibil.

Adevăr: dac-aș fi strâns câte un bănuț pentru fiecare dată când mi s-a spus minciuna asta, probabil că, acum aș zace pe o plajă însorită în Maldive. Urmează să se întâmple, acesta este următorul vis al meu. Am înțeles din propria experiență că, atunci când un vis contează foarte mult pentru tine, vei găși negreșit o cale prin care să-l transformi în realitate, oricât de nebunesc și imposibil ar părea. Este minunat când vezi cum transformi acel imposibil în posibil. Lasă-i pe ceilalți să creadă ce vor, dacă este important pentru tine, vei reuși cu siguranță! Și fii atent, atunci când unii oameni vor începe să te saboteze, când vor spune că eșți nebun, când vor încerca să te demoralizeze, când îți vor spune că nu ai nicio șansă, atunci înseamnă că visul tău se transformă în realitate.

4. Dacă te gândeșți la tine, atunci eșți egoist.

Adevăr: știu câteva femei,care se plâng că partenerul nu le mai acordă atenție, deși ele se sacrifică, investesc în relație, depun efort și fac în așa fel încât jumătății să-i fie bine. Și, ghinion: jumătății nu-i pasă și nu dă doi bani. Adevărul este că nimeni nu te poate iubi dacă nu te iubeșți pe tine. Nimeni nu te poate prețui dacă nu te prețuieșți pe tine. Nimeni nu te va aprecia dacă nu te apreciezi mai întâi tu. Ai dreptul să-ți pese în primul rând de tine și mai apoi de ceilalți. Ai dreptul să deții controlul asupra viselor tale, asupra sănătății tale, asupra minții tale, fără a te simți vinovat. Nimeni nu este mai presus de tine, oricât de egoist ar părea! Pentru că, dacă vreodată jumătatea își ia zborul, să poți simți că  viața are sens și fără ea. Pentru că, te ai pe tine.

5. Oamenii puternici și fericiți nu au probleme.

Adevăr: puterea nu vine ca urmare a ceea ce faci, puterea vine din depășirea obstacolelor pe care nu credeai că le vei putea depăși. Atunci când suferi cel mai mult, atunci când ai cele mai grele probleme, eșți, de fapt, cel mai aproape de o schimbare extraordinară. Fericirea nu este absența problemelor, ci tăria de a-ți dori să le depășești. Cei mai puternici oameni sunt aceia care simt durerea, care o acceptă, care trec prin ea și care învață din ea. Cei mai puternici oameni sunt aceia care transformă rănile în înțelepciune.

6. Ai nevoie de mai mult pentru a fi fericit.

Adevăr: există două feluri de bogăție: aceea în care ai tot ceea ce vrei și aceea în care eșți satisfăcut cu ceea ce ai. Dacă nu poți fi mulțumit cu ceea ce ai, nu te aștepta să primeșți vreodată mai mult! Nemulțumirea te roade și-ți consumă energia. Energie pe care o poți folosi în scopul de a atrage mai mult din ceea ce-ți dorești. Nu te mai gândi la ce-ti lipsește, gândește-te la ce ți-a fost dat, pentru că această este mentalitatea care atrage abundență! Și nu uita, vei trece prin niște zile grele până când vei ajunge să-ți câștigi zilele ușoare!

Tu ce-ai adăuga acestei liste? Ce alte minciuni aparent inocente crezi că mai spun oamenii? Lasă un comentarui în care să ne vorbești despre ceea ce crezi.

Și nu ezita să apeși butonul “Share” de la sfârșitul articolului pentru a împărtăși cu prietenii tăi aceste informații. 🙂

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.

Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

3 Comments

 • AVI decembrie 10, 2013 at 8:39 pm

  Din titlu – ma asteptam sa fie vorba de minciuni. Continutul insa imi da impresia de „perceptii”, „mod de a interpreta sistemele de valori” sau, mai degraba, a generaliza „vorba lumii”. In fapt, daca pentru o persoana cel mai important in viata sa este „sa fie in siguranta” atunci, pentru toti acest aspect trebuie sa fie pe primul loc ?

  Poti incerca sa scrii articole (care pe mine ma intereseaza si probabil ca ar fi utile si pentru altii) care sa raspunda urmatoarelor intrebari:
  1) Cum convingi pe cineva ? (De ex: cum poti convinge pe cineva ca sentimentele pe care le ai pt. acea persoana sunt sincere )
  2) Cum sa spui ce vrei sa spui chiar daca stii ca vei primi replici dure ?
  3) Cum sa fii insensibil la jigniri ?
  4) Cum sa’ti controlezi furia in fata oamenilor furiosi ?
  5) Cum sa devii rabdator ?

  Andreea, succes la scris articole folositoare

 • Adriana februarie 7, 2014 at 2:29 pm

  Si fii atent, atunci cand unii oameni vor incepe sa te saboteze, cand vor spune ca esti nebun, cand vor incerca sa te demoralizeze, cand iti vor spune ca nu ai nicio sansa, atunci inseamna ca visul tau se transforma in realitate.

 • Adriana februarie 7, 2014 at 2:29 pm

  se poate.. 😛

 • Leave a Reply