Evoluţie personală

Cum să transformi o zi proastă într-o zi fantastică

iunie 15, 2012

Distribuie!

Ar fi minunat dacă fiecare zi din viața noastră ar fi excelentă. Cu toții visăm la liniște, pace, calm, veselie, distracție, productivitate, satisfacție. Din păcate, însă, nu toate zilele încep frumos. Uneori, doar suntelul alarmei dimineața te poate indispune. Alteori, o zi ce se preconiza a fi calmă și liniștită, se poate transforma într-o clipită într-un coșmar.

Există oameni, care se trezesc pur și simplu prost dispuși. Stresul, lipsa somnului, grijile cotidiene, toate ne influențează dispoziția. Și, odată intrați în starea de negativism, foarte greu reușim să mai schimbăm cursul zilei ce ne așteaptă.

Obișnuiam să fiu unul dintre acei oameni, care dacă începea ziua cu stângul, continua cu convingerea că trăiește o zi proastă pe care nimeni și nimic nu o poate transforma. Îmi continuam activitatea cu o atitudine negativă și în consecință, atrăgeam lucururi și situații negative. Și tocmai când mă întrebăm ce altceva mi s-ar putea întâmpla mai rău de atât, universul îmi mai dădea câte o lovitură…

La un moment datîn viață am înțeles, în sfârșit că starea negativă persistă, pentru că în realitate, eu aleg să “mă scald” în ea. Am înțeles că nu există zi bună sau zi proastă, că oricând se pot petrece evenimente, care ne pot schimba traiectoria, într-un mod plăcut, sau neplăcut. Am conștientizat că, nu trebuie să mă las condusă de circumstanțe și că dețin uimitoarea capacitate de a crea circumstanțe. Și am început să îmi exercit această putere.

Astăzi, nu mai am zile proaste. Chiar dacă alarma mă enervează uneori îngrozitor de tare și o amân pe cât posibil – deși nu e deloc un lucru sănătos, chiar dacă mă trezesc și nu mai am pastă de dinți, chiar dacă îmi uit telefonul acasă și mă întorc în fugă să îl iau, chiar dacă afară plouă, iar eu nu am umbrela, nimic nu mă mai poate indispune. Pentru căștiu că stă în puterea mea să descopăr lucruri majore, minore, însemnate sau neînsemnate, care să-mi facă ziua mai frumoasă. Știu că, există întotdeauna soluții, pentru absolut orice. Și mă păstrez lucidă, pentru a le descoperi cât mai rapid și pentru a putea trece mai departe.

Astăzi, vreau să îți împărtășesc câteva din metodele pe care eu le folosesc pentru a-mi schimba gândurile și emoțiile negative cu scopul de a transforma fiecare zi într-o binecuvântare. Sper să funcționeze și pentru tine la fel de bine cum au funcționat în cazul meu. Așadar:

Gândește. Primul lucru pe care îl fac, atunci când sunt lipsită de motivație, obosită sau sunt pusă într-o situație negativă, este acela de a-mi folosi mintea. Cum fac asta? Ei bine, încerc să privesc ziua din diferite perspective, adresându-mi întrebări:

Cui îi pasă de ceea ce mi se întâmplă?

Va conta asta peste câțiva ani de acum înainte?

Ce pot învăța din această situație?

Care sunt oportunitățile ce răsar din această situație?

Care ar fi acea mică acțiune, acel mic pas pe care aș putea să îl fac pentru a-mi schimba cursul zilei și implicit starea de spirit?

Răspunde sincer acestor întrebări!

Folosește-ți corpul. Dacă nu găsesc nicio soluție în momentul respectiv pentru a ieși din situație, încep să îmi folosesc trupul. Fac puțină mișcare, mă plimb, fac exerciții de relaxare. Nimic nu îți alungă tensiunea interioară din trup și din minte ca exercițiile fizice. Negativismul se disipă și mă simt mai puternică, mai energică și mai concentrată ca niciodată.

Încearcă și tu, ziua ta se va schimba garantat!

Acceptă-ți sentimentele. Suntem maeștri în a ne camufla trăirile interioare. Stăpânim extrem de bine arta negării. Poate și pentru că, percepem distorsionat treaba cu pozitivismul. De cele mai multe ori, ajungem să credem că a ignora ceea ce simțim ne transformă în oameni pozitivi. Și apoi rămânem șocați de faptul că, ajungem într-un punct în care defulam. În realitate, pozitivismul presupune eliberarea acelor trăiri negative. Iar eliberarea se produce prin conștientizare și acceptare.

Da, am trecut și eu prin asta. Am înțeles până la urmă că, dacă gândesc și mă simt groaznic, este necesar să îmi accept gândurile și sentimentele, în loc să încerc să îmi conving creierul că, cea mai bună soluție este aceea de a ignora sau de a nega. Am realizat cădacă nu accept, de fapt nu fac altceva decât să amplific ceea ce trăiesc. Ori eu vreau să mă afund în fericire, nicidecum în durere. Da, acceptarea nu este nici pe departe confortabilă, dar decât un disconfort permanent cu risc de explozie, mai bine un disconfort temporar, care să-mi permită mai apoi o gândire lucidă și trăiri mărețe.

Acceptă ceea ce simți!


Fii recunoscător.
 Este extrem de dificil să regăsești lucruri pentru care poți fi recunoscător atunci când ziua ta este de-a dreptul teribilă, dacă ești șocat sau copleșit din punct de vedere emoțional. Dar dacă te concentrezi puțin, poți realiza cât ești de norocos pentru că “ai”. Poate ai sănătate, frumusețe exterioară, interioară, inteligență, putere, carismă, talente, potențial, oameni dragi, tinerețe, înțelepciune, un loc unde să stai și hrană să pui pe masă. Am văzut oameni fără mâini, fără picioare, care au făcut o diferență în lumea asta. De câte ori ai mulțumit pentru că le ai?

Te-ai gândit vreodată că durerea și suferința ta pot fi daruri neprețuite? Durerea naște lucruri incredibile. Durerea este promotorul evoluției, extinde spectrul experienței umane, și , cu cât este mai profundă, cu atât fericirea ta va fi mai intensă. Perioadele de tristețe amplifică perioadele de fericire.

Vremurile grele ne pot ajuta să ne bucurăm și să apreciem mai mult vremurile bune. Zilele mele aparent negative s-au dovedit a fi zilele mele cele mai creative. Pentru că, am fost nevoită să îmi pun mintea la contribuție și să găsesc soluții optime.

Poate că, zilele proaste aduc cu sine sentimente pe măsură. Dar am înțeles că, ele se pot transforma în zile extraordinare. Am înțeles de asemenea că, uneori, orice ai face, lucrurile chiar nu ies așa cum îți dorești. Iar atunci cel mai înțelept lucru pe care îl poți face este acela de a aceepta și de a te pregăti pentru o nouă zi, mai bună, mai luminoasă, mai plină de posibilități.

Îți doresc cât mai multe zile frumoase, presărate cu bucurie, și cât mai multă puterea pentru a trece cu bine de situațiile cu care te confrunți!

Dacă găsești acest  articol util, te rog dă Share pe butonul de mai jos, sau apasă pe “Îmi place” de la începutul articolului. Mulțumesc!

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.

Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

19 Comments

  • Alex Pop iunie 15, 2012 at 6:57 pm

    Cred ca ai foarte mare dreptate cu pozitivismul. E foarte probabil ca la un anumit moment sa clacam si sa o dam in bara din punct de vedere emotional sau sa ne simtim foarte, foarte nefericiti si confuzi daca ne ignoram sentimentele. E bine sa gandesti inspre bine si sa te gandesti ca toate lucrurile vor merge bine dar extrema cu pozitivismul nu e buna. Sa fii pozitiv cand ceva nu-ti place e ca si cum ai vrea sa fii fericit la o inmormantare. Sper ca nu exagerez! 🙂

  • Diana iunie 15, 2012 at 7:25 pm

    A fi pozitiv nu inseamna sa iti negi sentimentele reale, ci doar sa gasesti o solutie, sa iesi din stare. Exemplul cu inmormantarea mi se pare exagerat. In niciun caz nu e pozitivism daca te gandesti la averea defunctului ca sa iti treaca plansul.
    A fi pozitiv mai degraba as pune ca intamplare atunci cand ploua si te stropeste unul cu masina, leoarca.. si totusi iti poti continua ziua ok, fara sa te panichezi ca ai fost penibil, ca ai hane murdare, ude….gandind mai degraba „Si eu as fi putut sta mai departe de srada. Soferul nu putea evita o groapa in care s-a acumulat apa. Bine ca nu am patit altceva mai rau, hainele se usuca.”

  • cristiana iunie 15, 2012 at 9:16 pm

    Fr adevarat ce-ai scris.Eu deja citesc si niste carti:”Forta gandirii pozitive” ma ajuta fr mult sa ies din situatii naspa,si sa nu mai gandesc negativ indiferent ce-mi rezerva viata.Multumesc ptr sfaturi.Ast cu drag si alte articole sa le postezi.

  • eugen netz iunie 15, 2012 at 9:21 pm

    Buna , Andreea
    multumesc pentru ceea ce faci ,articol foarte bun ,
    take control ,if not the control will take you

    eugen

  • Diana iunie 16, 2012 at 5:57 am

    „Accepta-ti sentimentele. Suntem maestri in a ne camufla trairile interioare. Stapanim extrem de bine arta negarii. Poate si pentru ca percepem distorsionat treaba cu pozitivismul. De cele mai multe ori ajungem sa credem ca a ignora ceea ce simtim ne transforma in oameni pozitivi. Si apoi ramanem socati de faptul ca ajungem intr-un punct in care defulam. In realitate, pozitivismul presupune eliberarea acelor trairi negative. Iar eliberarea se produce prin constientizare si acceptare”
    Foarte bine punctat aici. Cunosc multa lume care incurca pozitivismul cu negarea. Uneia dintre acele persoane o sa ii dau un share

  • angela iunie 16, 2012 at 12:26 pm

    bun articol!te pup!

  • dana iunie 17, 2012 at 8:13 am

    multi inteleg pozitivismul ca o stare inconstienta sau o negare a realitatii.poti fi pozitiv tot timpul atat timp cat
    ai capacitatea de a asimila schimbarea ca o normalitate, atitudunea ta fata de probleme esta mult mai importanta
    chiar decat problemele in sine.
    Daca pornesti cu sentimente de neputinta si nereusita,orice
    obstacol devine urias,in schimb daca esti increzator in puterea ta totul devine mai usor.
    Trebuie sa stii si sa renunti la o lupta considerand-o irealizabila in acel moment;cel ce viseaza la stele sigur
    e un perdant in viata!! Acesta are dificultati in a primi sau a oferi respectul si afectiunea celor din jur.
    Nu e o rusine sa arati ca esti sensibil sau in depresie,trebuie sa-ti arati emotiile nu sa le ascunzi!
    Traiesti in pace cu tine,e ca si cum iti faci in permanenta
    o igiena mintala;te simti curat si calm.
    A fi pozitiv ,pt mine, inseamna a fi inteligent .Numai un om inteligent intelege ca fiecare zi ne e data cu bune si cu rele ,tocmai pentru a avea trairi si sentimente de tot felul,ceea ce ne face mai puternici in viata.

  • Cristina I. iunie 26, 2012 at 9:09 pm

    Buna Andreea. Ma bucur ca mai exista oameni care tine, care sincer ne fac viata minunata doar prin simple cuvinte. Eu sunt o persoana la fel ca tine, care incearca sa ajute oamenii, in special pe cei pe care ii cunosc, sa treaca peste greutati. Si sunt fericita cand ei reusesc, sunt realmente fericita. Insa uneori stau si ma gandesc, pe mine cine ma ajuta sa trec peste nesiguranta zilei de maine (locuiesc cu chirie), fata de lipsa unui job (momentan).

    Si raspunsul vine imediat. L-am citit intr-o carte: „Daca vrei o schimbare nu astepta ca ceilalti sa o faca, schimbate tu.” Insa aici intervine problema, nu stiu cum sa ma schimb, sa nu mai fiu asa credula, asa dornica sa fac lucrurile sa mearga pentru altii si nu pentru mine, in a amana mereu momentul succesului meu pentru alta zi, insa cand vb cu prietenele mele, undeva acolo, sa existe o farama de dorinta, vreau si eu ce au ele.

    • Andreea iunie 27, 2012 at 1:00 pm

      Buna Cristina! Ma bucur sa te cunosc si ma bucur ca la randul tau incerci sa te faci utila, sa ajuti. Nu uita insa de tine, pune-te pe prmul plan, ajutat-te, cunoaste-te, analizeaza-te, afla despre tine. Esti credula in ce sens?
      Din ceea ce ai spus despre prietene inteleg ca nu ai prea mare incredere in tine, iar faptul ca ii ajuti pe ceialalti si ii pui mai presus de nevoile tale accentueaza acest lucru. O faci pentru ca ai nevoie de aprobare, de validare, de recunoastere. Cred ca prima data ar trebui sa incepi cu a lucra la increderea in tine, odata consolidata vei intelege ca, chiar daca nu ai ceea ce au ele, exista alte lucruri/calitati pe care tu le detii iar ele nu. Dar tu stii cel mai bine care este solutia ce iti va aduce beneficii.
      Te pup 🙂

  • Cristina I. iunie 26, 2012 at 9:15 pm

    Pozitivismul m-a ajutat in fiecare zi si inca o face. Ma bucur pentru asta. Am realizat ca obstacolele pe care noi le infruntam zi de zi, sunt de fapt niste etape, prin care noi ca oameni ajungem sa crestem, sa ne maturizam, sa ne dam sanse pentru un viitor mai bun.

    Fiecare dintre noi ar trebui sa nu ne fie frica de cuvantul „a incerca”, pentru ca o data cu el, apare si actiunea si rezultatul. Poate nu va fi bun de la inceput, dar cine stie, pana la final, suntem oameni si suntem aici sa incercam sa ne gasim Raiul pe Pamant, nu in Cer, cum ne-a spus la scoala.

  • Tarom iulie 6, 2012 at 7:27 am

    Ar trebui sa fim mult mai optimisti si sa nu ne mai legam de orice lucru minor, uneori ne consumam energia pe lucruri inutile si atunci cand avem nevoie de ea si sa dam totul suntem epuizati.

  • Ciprian Bud august 19, 2012 at 3:29 pm

    Felicitari Andreea pentru un articol foarte interesant. Chiar mi-a captat atentia pana la sfarsit.

    In ceea ce ma priveste atunci cand simt o oarecare stare de disconfort obisnuiesc sa ma intreb de ce ma simt asa si nu renunt pana cand mintea mea nu vine cu un raspuns. M-a ajuta de fiecare data aceasta tehnica daca pot sa-i spun asa si imi sporeste increderea in mine.

    Cred ca este oarecum asemanatoare cu ideea de a accepta sentimentele care le traiesti pe moment.

  • irina august 11, 2013 at 2:50 pm

    DA,sunt de acord cu Ciprian ,felicitari este un excelent articol imi place foarte mult cum gindesti,azi mi-ai ridicat moralul multumesc

  • Leave a Reply