Dezvoltare personală Încredere în sine Relaţii interumane

Ești o persoană carismatică?

septembrie 19, 2011

Distribuie!

Carisma este abilitatea de a-i influența pe ceilalți într-un mod pozitiv pe baza unei conexiuni fizice, emoționale și intelectuale. Sunt convinsă că, ai observat și tu persoane care nu au un aspect exterior ieșit din comun, însă au o putere de atracție irezistibilă.

În timp ce mulți se concentrează pe îmbunătățirea aspectului fizic, persoanele carismatice radiază frumusețe interioară. Carisma este acea putere personală pe care unii oameni o dețin și cu ajutorul căreia atrag și impresioaneaza alte persoane.

Ce angajat va avansa într-o companie dacă toți dețin aceleași abilități? Cel carismatic, bineînțeles.

Cine lasă o impresie pozitivă în mintea unui client? Vânzătorul carismatic, evident.

Vrei să știi care sunt avantajele oamenilor carismatici?

• Atrag în viața lor oameni pozitivi
• Pun bazele unor relații productive
• Au capacitatea de a îmbunătăți relațiile pe care deja le au
• Sunt ascultați de ceilalți
• Îi influențează pe alții într-un mod pozitiv
• Se adaptează ușor la schimbările lumii moderne.

Poți deveni și tu o persoană carismatică!
Majoritatea oamenilor consideră că te naști cu această carismă. O ai sau nu. După cincisprezece ani de studiu al comportamentului uman și multe încercări de a îmbunătăți magnetismul personal al indivizilor, s-a demonstrat că este posibil să îți dezvolți carisma pe parcursul vieții.
Fiecare persoană deține potențialul unei enorme carisme. Chiar dacă pare că unora ne lipsește, de fapt ea există în oricare dintre noi, în stare latentă. Atunci de ce unii par să aibă din belșug, iar alții deloc? Care sunt acele calități care, combinate, pot crea magnetismul personal pe care toți îl admirăm atât de mult?

Studiile efectuate de cercetătorii de la Universitatea Mentor din Statele Unite au demonstrat că, oamenii carismatici au în comun șapte trăsături de personalitate:

• Vorbesc cu autoritate, dețin capacitatea de a articula ideile în mod eficient.
• Transmit mesaje nonverbale puternice atât fizice, cât și emoționale și intelectuale.
• Ascultă atent. Ascultarea este crucială în comunicare, îi face pe cei ce vorbesc să se simtă speciali.
• Sunt persuasivi. Carismatcii îi motivează pe ceilalți să le urmeze exemplul sau să le adopte ideile.
• Respectă părerile celorlați, le câștigă încrederea și evită tensiunile.
• Sunt adaptabili și îi tratează pe cei din jur așa cum și-ar dori ei să fie tratați.
• Au viziune și dețin abilitatea de a-i influența pe ceilalți într-un mod pozitiv, de a le schimba mentalitatea și de a-i îndemna către acțiune.

Îi admirăm pe cei care au curajul de a fi ei înșiși, care nu își fac un scop din a-i mulțumi pe alții, însă dovedesc că sunt interesați de cei din jur. Ne plac cei care radiază încredere în sine și hotărâre, care ne fac să credem în ei și să îi urmăm. Persoanele carismatice au o stimă de sine ridicată, demnitate și un anume tip de grație. Oamenii îi respectă și îi plac pentru că ei înșiși se respectă și se plac.

Carisma multor persoane este umbrită de imaginea lui “cine cred că ar trebui să fie”. Carisma ta va ieși la suprafață, doar atunci când vei avea curajul să te expui așa cum eșți cu adevărat, doar atunci când îți vei descoperi și exploata potențialul. Ni se spune de mici că a ne arăta adevăratul “eu” ne va face vulnerabili și ne va aduce doar critici și marginalizare. Așa că, ne străduim din răsputeri să fim altcineva, iar pe durata acestui proces uităm de sinele nostru suprem, de puterea noastră interioară și încetăm să ne dezvoltăm abilitățile,care ne pot transforma în ființe carismatice.

Așadar, dacă citind cele de mai sus ai realizat că nu ți-ai dezvoltat abilitatea de a fi carismatic, dacă îți dorești să începi procesul consolidării stimei de sine și să îți dezlănțui carisma, oprește-te pentru un moment și analizează aspectele de mai jos:

1. Ai o viziune?
Ai o viziune a ceea ce ai vrea să fii să zicem peste 10 ani? Ce vrei de la viață, ce vrei de la relația ta, ce poți oferi altora?

2. Vorbești cu autoritate?
Lupți pentru ceea ce îți dorești? Cum comunici ceea ce îți dorești și ceea ce ai de oferit?

3. Care este mesajul pe care îl transmiți în tăcere?
Cum te percep ceilalți oameni? Întreabă un prieten sau o persoană în care ai încredere și află părerea ei sinceră.

4. Cât ești de persuasiv?
E viziunea ta tentantă pentru ceilalți? Include un beneficiu din partea lor? Îți poți comunica ideile cu claritate?

5. Cum asculți?
Când îți asculți interlocutorii, încerci să îi înțelegi și asculți cu adevărat ceea ce au de spus?

6. Îi respecți pe ceilalți?
Respecți părerile celorlalți, chiar dacă sunt diferite de ale tale? Le accepți punctul de vedere?

7. Cât ești de adaptabil?
Îi tratezi pe ceilalți în același fel în care ți-ai dori să fii tratat?

Oamenii carismatici par că dețin o doză de magie și sunt înzestrați cu un magnetism, care îi ajută să transforme relațiile și circumstanțele.

A devenit foarte important să fii carismatic, atât în viața personală, cât și în cea profesională. Schimbările sociale rapide și instabilitatea anumitor comapanii nu garantează un mediu de lucru sigur. E necesar, să ne adaptăm și să ne îmbunătățim constant abilitățile. Este greu pentru oamenii normali, însă în astfel de condiții, oamenii carismatici nu doar că vor supraviețui, dar vor și prospera.

Aștept să-mi spui și tu ce abilități crezi că deține o persoană carismatică? Dacă ești o persoană cu magnetism, te invit să împărtășești câteva din caracteristicile tale, cu siguranță vom avea câte ceva de învățat.

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.

Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

 

 

You Might Also Like

5 Comments

 • Stetcu Mariana septembrie 19, 2011 at 8:17 pm

  Carisma cred ca implica o buna cunoastere de sine . Atunci cand stim ce calitati si defecte avem , putem ” lucra ” la imbunatatirea procesului de dezvoltare carismatica . Omul are capacitatea de a evolua pe parcursul vietii ,sub toate aspectele . Totul sta in puterea noastra de a alege cum sa fim .

 • D.D. septembrie 19, 2011 at 8:23 pm

  Eu ma consider o persoana carsimatica! Apropo…misto articolul! Mi-a placut. 🙂

 • angela septembrie 19, 2011 at 8:44 pm

  Sunt o persoana carismatica,ma incearca viata,simt ca avand atatea probleme de ordin financiar m-am cam inchis in cusca,caci daca nu ai bani se spune ca mirosi a prost.Locuies cu chirie ,lucreaza numai iubitul meu.Maine sunt chemata la un interviu in BUCURESTI ,nu stiu ce sa fac,toti banii pe care ii mai am sunt 50,00,caci de dimimeata am platit niste facturi.In aceste conditii spune-mi iti mai arde de carisma?Si asta se intampla de cand m-am nascut.Cum zic si am resursele necesare sa fac un pas inainte cum se intampla ceva cu cel de langa mine si trebuie sa il aduc pe linia de plutire pentru ca altfel nu sunt fericita.Sunt segetatoare iti dai seama de presonalitatea mea,de multe ori mi s-a intamplat sa fiu remarcata si fara sa spun un cuvant.Sunt mandra de ochii mei frumosi caci ei,lumina lor vorbesc.Am cam batut apa in piua(mojar),dar asa se intampla cand nu esti adunat.

 • Manu_021 septembrie 20, 2011 at 6:51 am

  Caut de mai mult timp sa invat tehnici de dezvoltare a charismei, asa ca articolul tau a picat la fix 🙂

  Am vizionat odata o inregistrare dintr-un training tinut de Andy Szekely, probabil cel mai mare speaker motivational din Romania. El spunea ca la baza dezvoltarii charismei sta vocatia. Ai spus si tu ceva referitor la vocatie, la punctul legat de viziune.

  P.s. Observ ca sunt destul de multe persoane charismatice printre cei care au comentat

 • Andreea septembrie 20, 2011 at 7:47 pm

  @ Mariana – intr-adevar, foarte bine punctat! Autocunoasterea duce la evolutie.

  @ D.D. – Multumesc, Mi-am dat seama din comentariu ca esti o persoana carismatica, m-ai facut sa zambesc, si nu datorita aprecierii ci a constructiei 🙂

  @ Angela – obstacole o sa intampinam mereu pe parcursul vietii, ele au menirea de a ne dovedi cat de puternici suntem. Nu te descuraja, ai incredere! De cele mai multe ori persoanele care pornesc dintr-un mediu dezavantajat ajung sa aiba cel mai mare succes in viata. Nu exista nimic peste care sa nu poti trece!

  @ Manu – Ma bucur ca gasesti tehnicile interesante. Astept sa pui in practica si sa-mi spui cum ai evoluat. Din cate stiu, tu ti-ai descoperit deja vocatia 🙂

 • Leave a Reply