Dezvoltare personală Relaţii interumane

Asertivitatea – secretul relațiilor reușite

mai 3, 2012

Distribuie!

Suntem, prin definitie, finite sociale. Traim in comunitati, cu oameni, printre oameni. Unii dintre noi iubesc sa interactioneze, altora le place mai mult siguratatea. Oricum ar fi, contactul cu semenii este inevitabil. Felul in care relationam are un impact foarte mare asupra fericirii fiecaruia. Sigur ca fericirea nu este un factor extern, ea este o resursa interioara, dar de multe ori cei din jur ne pot ajuta sa o descoperim, sau sa o ratacim si mai mult prin cavernele sufletului nostru.

Din ce in ce mai multi oameni constientizeaza importanta relatiilor solide, sanatoase si de durata. Preocuparea pentru planul relational este tot mai mare. In cadrul unei relatii iti poti satisface o parte din nevoile umane, de aceea este foarte important sa inveti sa construiesti si sa mentii o relatie, indiferent de natura ei. Cei mai multi dintre noi insa, sunt confuzi si nu stiu ce comportament ar trebui sa adopte in acest sens. Daca te preocupa acest subiect, atunci este necesar sa stii urmatoarele:

In comunicare, exista patru tipuri de atitudini:

 1. Atitudinea pasiva are la baza renuntarea. In aceasta categorie intra persoanele cu fobii, deficient sau lipsite de incredere in propria persoana. Un om pasiv neaga, evita si renunta la drepturile sale, din dorinta de a-i multumi pe ceilalti.
 1. Atitudinea pasiv-agresiva se manifesta prin renuntare si reprosuri. O persoana pasiv-agresiva neaga, evita, renunta, iar la un momentadat “expodeaza” in reprosuri, culpabilizare, violenta.
 1. Atitudinea agresiva are la baza dominarea. Agresivii sunt aroganti, sfidatori, cinici, ironici, sarcastici, violenti. Ei obtin aproape intotdeauna ceea ce isi doresc, sub orice mijloc, dar isi pericliteaza relatiile si pot ajunge sa experimenteze un sentiment de singuratate profunda.
 1. Atitudinea asertiva reprezinta calea de mijloc care se manifesta prin negociere, compromis, si are la baza oglindirea, validarea si calibrarea la celalalt.

Tendinta generala este aceea de a crede ca societatea actuala este una dominata de agresivitate. Mass-media prezinta zilnic numeroase astfel de cazuri si nu este de mirare ca am ajuns sa consideram ca este vorba despre un fenomen care ia amploare. In realitate insa, oamenii nu sunt nici pe departe atat de agresivi precum erau candva. Astazi vedem prezentate frecvent aceste comportamente pentru ca se ia atitudine si se lupta impotriva lor. In trecut, a-ti agresa sotia sau copilul era un comportament ce facea parte din normalitate.

Majoritatea oamenilor au crescut in familii disfunctionale iar acest lucru si-a pus puternic aprenta asupra lor. Constientizarea acestui aspect ii determina pe multi sa schimbe atitudinea. De ce crezi ca parintii zilelor noastre sunt atat de permisivi? Pentru ca s-a trecut in extrema cealalta. Nu am gasit inca calea de mijoc, aceea care ne aduce beneficii tuturor.

Care este atunci calea de mijloc?

Ei bine, atitudinea cea mai indicata care te ajuta sa ai parte de relatii sanatoase, este atitudinea asertiva. Asertivitatea este capacitatea de a-ti exprima ideile, opiniile, emotiile si drepturile, intr-un mod onest, deschis, reusind sa intelegi, sa accepti si sa respecti drepturile, opiniile si emotiile celorlalti. Atitudinea asertiva functioneaza pe principiul JEEP.

J  – Eu (“je” – franceza)

E – Emotie

E – Empatizare (ii intelegi perspectiva celuilalt)

P – Precizie ( exprimi clar ce iti doresti)

P – Perseverenta ( exprimi in diferite moduri – “mi-ar placea sa accepti”)

Exemplu: “Eu inteleg ca esti nemultumit, dar mi-ar placea sa gasim impreuna solutia cea mai potrivita pentru a iesi din acest impas.“

Studiaza-ti atent comportamentul si cere feedback-ul celor cu care interactionezi. Stabileste din ce categorie faci parte si, daca esti orice altceva decat asertiv, incerca urmatorul exercitiu:

Aminteste-ti o situatie concreta in care ai adoptatat atitudinea care te caracterizeaza.

Cum ai reactionat?

Ce ai spus?

Ce ai rezolvat?

Care a fost atitudinea persoanei cu care interactionai?

Imagineaza-ti apoi ca ai fi adoptat un comportament asertiv.

Ce i-ai fi spus persoanei in cauza?

Cum i-ai fi spus? Care ar fi fost atitudine ei?

Cum ar fi schimbat asertivitatea finalitatea situatiei?

Ce beneficii ti-ar fi adus comportamentul asertiv?

Vei constata cu uimire cat de greu este sa te exprimi, sa gasesti o cale de compromis, sa ii intelegi si celuilalt perspectiva. Pe cat de greu, pe atat de necesar pentru relatiile tale.

Incearca sa fii asertiv de fiecare data cand este necesar. Chiar daca vei fi stangaci la inceput, cu timpul iti va fi mai usor. Orice comportament exersat are tendinta de a se transforma in obicei. Iar asertivitatea este un obicei sanatos J.

Tu din care categorie faci parte?

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Alex Pop mai 3, 2012 at 6:42 pm

  Am trecut prin diferite diferite categorii pana am invatat sa ma comport in mod asertiv. Asertivitatea are beneficii foarte mari. Relatiile se inbunatatesc considerabil. Te intelegi mai bine cu oamenii si gasesti intodeauna calea de mijloc. Am fost si pasiv. Si e destul de greu mai ales daca vrei sa cuceresti o fata. Dar m-am educat si acum totul e ok!

  • Andreea mai 3, 2012 at 8:04 pm

   Buna Alex!
   Si eu am constatat cu uimire ca sunt pasiv-agresiva in general, mai am momente de agresivitate pura si uneori incerc si asertivitatea.
   Acum, ca am constientizat, incerc sa fiu cat mai asertiva cu putinta 🙂

 • costel barzu mai 4, 2012 at 9:59 pm

  Buna, Andreea

  Din 13 ani de casnicie fericita, cred ca asi putea sa precizez fara frica: asertivitatea este calea spre fericire si longevitate in orice relatie.
  Cred ca o mare parte o detine increderea si comunicarea.

 • Sabin mai 23, 2012 at 7:36 am

  Andreea! Titlul!!! 😉

 • Leave a Reply