Dezvoltare personală Relaţii interumane

Asertivitatea – secretul relațiilor reușite

mai 3, 2012

Distribuie!

Suntem, prin definiție, ființe sociale. Trăim în comunități, cu oameni, printre oameni. Unii dintre noi iubesc să interacționeze, altora le place mai mult siguratatea. Oricum ar fi, contactul cu semenii este inevitabil. Felul în care relaționăm are un impact foarte mare asupra fericirii fiecăruia. Sigur că, fericirea nu este un factor extern, ea este o resursă interioară, dar de multe ori cei din jur ne pot ajută să o descoperim, sau să o rătăcim și mai mult prin cavernele sufletului nostru.

Din ce în ce mai mulți oameni conștientizează importanța relațiilor solide, sănătoase și de durată. Preocuparea pentru planul relațional este tot mai mare. În cadrul unei relații îți poți satisface o parte din nevoile umane, de aceea este foarte important să înveți să construiești și să menții o relație, indiferent de natura ei. Cei mai mulți dintre noi, însă sunt confuzi și nu știu ce comportament ar trebui să adopte în acest sens. Dacă te preocupă acest subiect, atunci este necesar să știi următoarele:

În comunicare, există patru tipuri de atitudini:

  1. Atitudinea pasivă are la baza renunțarea. În această categorie intră persoanele cu fobii, deficient sau lipsite de încredere în propria persoană. Un om pasiv neagă, evită și renunță la drepturile sale, din dorința de a-i mulțumi pe ceilalți.
  2. Atitudinea pasiv-agresivă se manifestă prin renunțare și reproșuri. O persoană pasiv-agresivă neagă, evită, renunță, iar la un moment dat “expodează” în reproșuri, culpabilizare, violență.

Atitudinea agresivă are la bază dominarea. Agresivii sunt aroganți, sfidători, cinici, ironici, sarcastici, violenți. Ei obțin aproape întotdeauna ceea ce își doresc, sub orice mijloc, dar își periclitează relațiile și pot ajunge să experimenteze un sentiment de singurătate profundă.

1.Atitudinea asertivă reprezintă calea de mijloc, care se manifestă prin negociere, compromis, și are la bază oglindirea, validarea și calibrarea la celălalt.

Tendința generală este aceea de a crede că societatea actuală este una dominată de agresivitate. Mass-media prezintă zilnic numeroase astfel de cazuri și nu este de mirare că am ajuns să considerăm că este vorba despre un fenomen, care ia amploare. În realitate, însă oamenii nu sunt nici pe departe atât de agresivi precum erau cândva. Astăzi, vedem prezentate frecvent aceste comportamente pentru că, se ia atitudine și se lupta împotriva lor. În trecut, a-ți agresa soția sau copilul era un comportament, ce făcea parte din normalitate.

Majoritatea oamenilor au crescut în familii disfuncționale, iar acest lucru și-a pus puternic aprentă asupra lor. Conștientizarea acestui aspect îi determina pe mulți să schimbe atitudinea. De ce crezi că părinții zilelor noastre sunt atât de permisivi? Pentru că, s-a trecut în extremă cealaltă. Nu am găsit încă calea de mijoc, aceea care ne aduce beneficii tuturor.

Care este atunci calea de mijloc?

Ei bine, atitudinea cea mai indicată care te ajută să ai parte de relații sănătoase, este atitudinea asertivă. Asertivitatea este capacitatea de a-ți exprima ideile, opiniile, emoțiile și drepturile, într-un mod onest, deschis, reușind să înțelegi, să accepți și să respecți drepturile, opiniile și emoțiile celorlalți. Atitudinea asertivă funcționează pe principiul JEEP.

J  – Eu (“je” – franceză)

E – Emoție

E – Empatizare (îi înțelegi perspectiva celuilalt)

P – Precizie ( exprimi clar ce îți doreșți)

P – Perseverență ( exprimi în diferite moduri – “mi-ar plăcea să accepți”)

Exemplu: “Eu înțeleg că eșți nemulțumit, dar mi-ar plăcea să găsim împreună soluția cea mai potrivită pentru a ieși din acest impas.“

Studiază-ți atent comportamentul și cere feedback-ul celor cu care interacționezi. Stabilește din ce categorie faci parte și, dacă ești orice altceva decât asertiv, încearcă următorul exercițiu:

Amintește-ți o situație concretă în care ai adoptatat atitudinea care te caracterizează.

Cum ai reacționat?

Ce ai spus?

Ce ai rezolvat?

Care a fost atitudinea persoanei cu care interacționai?

Imaginează-ți apoi că ai fi adoptat un comportament asertiv.

Ce i-ai fi spus persoanei în cauza?

Cum i-ai fi spus? Care ar fi fost atitudine ei?

Cum ar fi schimbat asertivitatea finalitatea situației?

Ce beneficii ți-ar fi adus comportamentul asertiv?

Vei constata cu uimire cât de greu este să te exprimi, să găsești o cale de compromis, să îi înțelegi și celuilalt perspectiva. Pe cât de greu, pe atât de necesar pentru relațiile tale.

Încearcă să fii asertiv de fiecare dată când este necesar. Chiar dacă vei fi stângaci la început, cu timpul îți va fi mai ușor. Orice comportament exersat are tendința de a se transforma în obicei. Iar asertivitatea este un obicei sănătos J.

Tu din care categorie faci parte?

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.

Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

4 Comments

  • Alex Pop mai 3, 2012 at 6:42 pm

    Am trecut prin diferite diferite categorii pana am invatat sa ma comport in mod asertiv. Asertivitatea are beneficii foarte mari. Relatiile se inbunatatesc considerabil. Te intelegi mai bine cu oamenii si gasesti intodeauna calea de mijloc. Am fost si pasiv. Si e destul de greu mai ales daca vrei sa cuceresti o fata. Dar m-am educat si acum totul e ok!

    • Andreea mai 3, 2012 at 8:04 pm

      Buna Alex!
      Si eu am constatat cu uimire ca sunt pasiv-agresiva in general, mai am momente de agresivitate pura si uneori incerc si asertivitatea.
      Acum, ca am constientizat, incerc sa fiu cat mai asertiva cu putinta 🙂

  • costel barzu mai 4, 2012 at 9:59 pm

    Buna, Andreea

    Din 13 ani de casnicie fericita, cred ca asi putea sa precizez fara frica: asertivitatea este calea spre fericire si longevitate in orice relatie.
    Cred ca o mare parte o detine increderea si comunicarea.

  • Sabin mai 23, 2012 at 7:36 am

    Andreea! Titlul!!! 😉

  • Leave a Reply