Dezvoltare personală Gândire pozitivă Încredere în sine

Ce să faci când oamenii te dezamăgesc

ianuarie 22, 2013

Distribuie!

Fiecare dintre noi a fost dezamăgit de anumiți oameni din jur, măcar odată în viață. Și, să recunoaștem, nu este un sentiment tocmai plăcut…

Simțim dezamăgirea, pentru că refuzăm să îi acceptăm pe ceilalți așa cum sunt ei în realitate. Trăim cu impresia că, oamenii ar trebui să se supună standardelor, speranțelor și dorințelor noastre. Iar când acest lucru nu se întâmplă, îi blamăm pentru sentimentele noastre negative.

Ne este dificil să înțelegem că, cei din jur își desfășoară viețile conform propriilor standarde, diferite de ale noastre. Fiecare dintre noi, experimentează o realitate unică, de aceea vor există întotdeauna persoane,care nu ne vor aproba, nu ne vor plăcea, sau nu vor fi de acord cu felul în care ne trăim viață. Unii chiar vor considera că trăim dezastruos și periculos.

Pentru a fi în pace cu ține însuți, este necesar să renunți la așteptări, să înțelegi că oamenii nu sunt ceea ce vrei, și nu vor fi niciodată așa cum îți dorești. Trebuie să înveți să le respecți alegerile, viziunile, acțiunile, chiar dacă nu ești de acord cu ele. Altfel, vei experimenta în continuare sentimente negative.

Adevărul este căsimțim dezamăgirea pentru că așteptăm ca ceilalți să ne satisfacă nevoile pe care nu ni le putem satisface noi înșine. Iar a avea astfel de așteptări nu este un lucru care să îți aducă beneficii, ba din contră, îți provoacă durere și frustrare. Renunta la așteptări, fă tot ceea ce poți pentru a-ți satisface propriile nevoi, și acceptă faptul că, ceilalți nu sunt datori să îți facă viață mai frumoasă.

A nu avea așteptări nu este un lucru tocmai ușor, scoate la suprafață probleme pe care nu realizăm că le avem. Dar în momentul în care le conștientizăm și încercăm să le rezolvăm, ne apropiem de a trăi în pace cu noi înșine.

Și pentru căacesta este un proces de durata pe parcursul căruia te vei mai confrunta cu sentimente negative, mi-aș dori ca, de fiecare dată când oamenii te dezamăgesc, să citești ceea ce îți prezint în continuare, pentru a trece mai ușor peste acest sentiment.

Așadar, iată ce poți face în acest sens:

Experimentează ceea ce simți. Unul dintre lucrurile cele mai dificile de făcut, într-o lume atât de agitată, în care timpul este o resursă prețioasă, este acela de a-ți oferi permisiunea de a-ți experimenta pe deplin sentimentele. Oamenii nu sunt prea pricepuți în a-și permite să se confrunte cu propriile emoții, fără a încerca să grăbească procesul de vindecare. Singurii care se exprimă fără frică, plâng, țipă sau rad până când sunt cu adevărat pregătiți să mergă mai departe, sunt copiii. Poate ar trebui să învățăm câte ceva de la ei.

Este în regulă să simți într-un anumit fel, și este necesar să înveți să îți trăiești emoțiile fără a încerca să le schimbi. Oricât de dureros ar fi acest proces, face parte din frumusețile vieții. Fii prezent, experimentează și apoi mergi mai departe.

Privește în perspectivă. Atunci când îți permiți să privești către emoțiile tale negative, atunci când le accepți fără a încerca să grăbești procesul de vindecare, te declari cel mai bun prieten al tău. Și făcând asta, îți este mult mai ușor să privești în perspectivă. În momentul în care reușești, îi oferi persoanei, care te-a dezamăgit, puțin spațiu.

Probabil că, aceasta nici măcar nu realizează că ți-a provocat astfel de sentimente. Poate este stresată și nu reușește să își dea seama de ceea ce ți-a făcut pentru că nu și-a acordat suficient timp pentru a-și experimeta emoțiile. Oferă-ți spațiu și oferă-le celorlați spațiu.

Trăiește după propriile valori. Dezamăgirea te poate determina să uiți de tine. Și dacă nu știi care sunt valorile tale, cel mai probabil nu vei putea trece ușor peste acest sentiment. Spre exemplu, personal aleg să acționez cu inima deschisă, să împărtășesc dragoste și bunătate, și evit pe cât posibil negativitatea. Atunci când cineva mă dezamăgește, îmi amintesc de această valoare și acționez în conformitate. Sentimentele negative vor dispărea la un moment dat, așa că aleg să mă comport cu integritate.

A te cunoaște și a trăi după anumite valori, îți oferă libertatea de a alege. Poți alege să reacționezi într-un mod neplăcut, lucru care nu îți va aduce beneficii, sau poți alege să trăiești aliniat cu propriile principii. A două variantă te ajută să depășești dezamăgirile și situațiile negative într-o manieră sănătoasă.

Învață să accepți. Ca oameni, deși știm că unele lucruri sunt menite să se întâmple, nu suntem întotdeauna dispuși să le acceptăm. Personal, consider că, nu am ajuns încă în acel punct în care să nu am deloc așteptări de la cei din jurul meu, deși lucrez la asta, așa încât, de fiecare dată când simt dezamăgirea mă las copleșită de emoțîi. Uneori înclin chiar să ii acuz pe ceilalți pentru ceea ce simt… Și știu că voi înceta să mai fac acest lucru doar în momentul în care voi reuși să accept faptul că, atâta timp cât voi avea așteptări, voi fi dezamăgită de oameni, uneori voi dezamăgi, și viața va fi din când în când dezamăgitoare. Dar am învățat că, dacă practici acceptarea, vei suferi mai puțin, vei observa mai ușor lucrurile frumoase și vei reuși să trăiești mai împăcat și mai intens.

Tu cum treci peste dezamăgire?

________________________

Pentru vindecare emoțională, pentru echilibrare interioară prin psihoterapie și hipnoză, te aștept cu drag să-mi povestești mai multe despre tine și emoțiile tale la adresa contact@andreeasavulescu.ro

Pun accent pe educație, așa că te rog distribuie acest articol ca informațiile utile să ajungă și la cei care au nevoie să vadă și o altă perspectivă.

Te invit să vizitezi paginile de Facebook Psihoterapeut Andreea Săvulescu și Instagram @psihoterapeutandreeasavulescu unde împărtășesc zilnic gânduri și idei inspiraționale.

Acceptă-ți sinele, depășește-ți blocajele emoționale și descoperă fericirea adevărată în cele două cărți ale mele – Ziua în care m-am iubit cu adevărat și Trăiește autentic! Lecții de fericire de la un psihoterapeut – pe care le poți comanda la preț promoțional, de aici: Pachet Bookzone Andreea Săvulescu!

Și nu uita, în aceste vremuri incerte, reușim împreună!

Îți mulțumesc și te îmbrăţişez cu drag,

Andreea

You Might Also Like

6 Comments

  • Genia ianuarie 22, 2013 at 12:29 pm

    Multumiri pentru articolele publicate .

  • Genia ianuarie 22, 2013 at 12:30 pm

    Dar ce facem cand altii au asteptari mari de la tine , iar ei nu se ridica la astepatrile pe care le ai si tu de la ei.

  • Mihaela februarie 5, 2013 at 1:14 pm

    Daca nu avem asteptari de la prietenii nostri, atunci inseamna ca acceptam oricum ar fi ei, si orice ar face? Chiar daca asta inseamna sa nu mai putem contribui la dezvoltarea lor entru ca le putem oferi o alternativa la ceea ce fac si ce spun?

  • irina august 8, 2013 at 5:05 pm

    foarte interesant,am mai invatat ceva azi,multumesc.

  • Leave a Reply